ASV vēloties atvēlēt līdz miljardam dolāru, lai mazinātu Autrumeiropas atkarību no Krievijas dabasgāzes (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Minhenes drošības konferencē.
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Minhenes drošības konferencē. Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo sestdien, 15. februārī, paziņojis, ka Vašingtona grib atvēlēt "līdz miljardam dolāru" (920 miljoniem eiro) enerģētikas projektu atbalstīšanai Eiropas austrumdaļā, lai sekmētu centienus samazināt šā reģiona atkarību no Krievijas dabasgāzes.

"Amerikas Savienotās Valstis ar mūsu Starptautiskās attīstības finanšu korporācijas starpniecību un ASV Kongresa atbalstu grib nodrošināt finansējumu līdz viena miljarda dolāru apmērā Triju jūru iniciatīvā iesaistītajām Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm," viņš norādījis Minhenes drošības konferencē.

"Mūsu mērķis ir veicināt privātā sektora investīcijas šo valstu enerģētikā," piebildis Pompeo.

Triju jūru iniciatīva ir neformāla platforma, kuras mērķis ir veidot ciešāku valstu sadarbību enerģētikā, transportā, biznesa veicināšanā un digitālās komunikācijas jomā. Tā apvieno 12 Eiropas Savienības (ES) valstis, kas ģeogrāfiski novietotas starp Adrijas, Baltijas un Melno jūru, – Austriju, Bulgāriju, Čehiju, Horvātiju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Poliju, Rumāniju, Slovākiju, Slovēniju un Ungāriju. 

Pompeo arī sacīja, ka nepamatotas ir bažas, ka Vašingtona pamet pasaules skatuvi, paziņodams, ka ziņas par transatlantisko saišu nāvi "ir krietni pārspīlētas".

Tā viņš reaģējis uz iepriekšējā dienā izskanējušajiem Vācijas prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera izteikumiem. Šteinmeiers piektdien konferencē pauda vilšanos, ka ASV noraida "pašu starptautiskās kopienas ideju" un "darbojas uz mūsu kaimiņu un partneru rēķina".

"Šie paziņojumi neatspoguļo realitāti. Ar prieku varu teikt, ka ziņas par transatlantisko attiecību nāvi ir stipri pārspīlētas", paziņojis Pompeo, pārfrāzējot slaveno Marka Tvena citātu.

Pēc viņa teiktā, Vašingtonai bijusi svarīga loma Eiropas drošības garantēšanā, nostiprinot NATO austrumu flangu pie Krievijas robežām un vadot centienus sakaut džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

"Rietumi uzvar. Mēs uzvaram kopā," apgalvojis ASV valsts sekretārs.

Pompeo arī uzsvēris, ka ir svarīgi kopīgiem spēkiem vērsties pret Krievijas teritoriālo ambīciju radītajiem apdraudējumiem, Ķīnas militārās varas pieaugumu Dienvidķīnas jūrā un Irānas "terora kampaņām" Tuvo Austrumu konfliktos. 

Viņa izteikumus skeptiski vērtējis Francijas prezidents Emanuels Makrons, paužot bažas par "Rietumu novājināšanos".

"Šāda Amerikas politika, kas ietver sava veida atkāpšanos, attiecību pārskatīšanu ar Eiropu, aizsākās jau pirms vairākiem gadiem, ne tikai šīs administrācijas laikā," viņš sacījis.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs savukārt piebalsojis ASV valsts sekretāram

"Konkurence norisinās tik daudzās jomās, starp tik daudziem dažādiem spēkiem, bet vienkārša gaušanās, ka esam pazaudējuši ceļu, mums nenodrošinās turpmāko virzību," viņš paziņojis, piebilzdams, ka Eiropa un Ziemeļamerika ir "neaizstājamas partneres".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu