Raidījums: Elksniņa padomnieka un "Saskaņas" biedra interesēs Daugavpilī bīda miljonu vērtu iepirkumu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Politiskās apvienības ''Saskaņas centrs'' valdes loceklis un Daugavpils domes deputāts Vitālijs Azarevičs piedalās apvienības "Saskaņas centrs" pašvaldību deputātu konferencē, kurā spriež par Latvijas pašvaldību aktualitātēm, par kopīgām problēmām un to iespējamiem risinājumiem.
Politiskās apvienības ''Saskaņas centrs'' valdes loceklis un Daugavpils domes deputāts Vitālijs Azarevičs piedalās apvienības "Saskaņas centrs" pašvaldību deputātu konferencē, kurā spriež par Latvijas pašvaldību aktualitātēm, par kopīgām problēmām un to iespējamiem risinājumiem. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājušā gada septembrī bija jāpārslēdz līgumi par bērnu ēdināšanu četrās Daugavpils skolās. Tas aizvien nav izdarīts, jo Daugavpils pašvaldība neatlaidīgi cenšas iepirkumus izgāzt. Visticamāk tādēļ, ka rezultāts ir nelabvēlīgs Daugavpils mēra Andreja Elksniņa padomnieka un "Saskaņas" biedram Vitālijam Azarevičam. Aizdomīgā uzvedība likusi Iepirkumu uzraudzības birojam sākt pārbaudi par iespējamu pašvaldības amatpersonu administratīvo atbildību, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Daugavpils pašvaldība jau gandrīz gadu nevar noslēgt iepirkumu par ēdināšanu pilsētas skolās. Iepirkumu uzraudzības birojs trīs reizes atklājis pārkāpumus un aizliedzis slēgt līgumus ar domes izraudzītajiem uzvarētājiem.

Skolēniem pusdienās katru nedēļu jāapēd 200 grami gaļas vai zivs, 225 grami kartupeļu, 700 grami citu dārzeņu vai augļu, 450 gramu piena produktu. Porcijā nevar būt vairāk par 20 gramiem cukura. Katrā vecuma grupā jāapēd noteiktu kaloriju skaitu. 

Augošo organismu apgādāšanai ar noteikumos paredzētajiem produktu gramiem un kalorijām četrās skolās turpmākajos trīs gados pilsētas dome paredzējusi tērēt 1,3 miljonus eiro. Pērn pašvaldība izsludināja iepirkumu. Trīs skolā konkurss izdevās, bet vienā iestrēga.

Daugavpils 3. vidusskolā mācās 820 bērnu. Tās daļa kopējā iepirkumā ir  550 tūkstoši eiro. Sešus gadus bērnus ēdina firma "Gesamas". Skolas direktora Vitālija Azareviča labvēlība nodrošinājusi līgumu un arī papildus ienākumus no bērēm un banketiem skolas telpās.

Jaunajā konkursā "Gesamas" nebija vienīgais pretendents. Pieteicās arī maz zināms uzņēmums no Jēkabpils "Bezdelīgas 3". Viņus no konkursa izslēdza un nemaz nevērtēja. Taču Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedza slēgt līgumu ar “Gesamas” un lika izvērtēt abus piedāvājumus. Tad Daugavpils dome iepirkumu pārtrauca vispār.

Pašvaldība izstrādāja jaunu iepirkumu. Arī tajā citiem uzņēmumiem nebija iespēju. Jaunie noteikumi prasīja pieredzi darbam lielā skolā un atrašanos nelielā rādiusā ap pilsētu.

"Pasūtītāja mēģinājums ir sludināt jaunu iepirkumu ar citiem noteikumiem, bet nu tad problēma ir tā, ka tas iepirkums jeb tā vajadzība jau nekur nav zudusi un vienmēr ir kritiski vērtējams, kāpēc pasūtītājam šajā stadijā tomēr tā procedūra būtu jāpārtrauc," norāda Iepirkumu uzraudzības biroja vadītājas vietniece Evija Mugina.

IUB par iepirkumu saņēma piecas sūdzības. Bez aizlieguma slēgt līgumu, birojs arī divas reizes atcēla iepirkumu komisijas lēmumus. Nākamnedēļ birojs skatīs vēl vienu sūdzību. Protestējošie uzņēmumi runāt ar "Nekā personīga" atteicās.

"Ņemot vērā arī to, kādi izskatāmie jautājumi, viņi daļēji atkārtojas, un nevar teikt, ka tā būtu gluži normāla pieredze un normāla prakse, mēs arī esam uzsākuši resorisko pārbaudi pēc savas iniciatīvas. Retoriskas pārbaudes mēs veicam pēc sava iekšējā risku novērtējuma, kur mēs saskatām, iespējams, likumpārkāpumus, kur mums ir jāvērtē iepriekš noslēgtie līgumi, kas šobrīd skolās sniedz ēdināšanas pakalpojumus. Tas ir procesā, šāda pārbaude mums pagājušajā gadā ir iesākta," pauž Mugina.

Strīdu epicentrā esošās Daugavpils 3. vidusskolas direktors vismaz 20 gadus ir Vitālijs Azarevičs. Viņš ir pilsētas mēra Andreja Elksniņa padomnieks. Ja kāds vēlas 3. vidusskolas ēdnīcā sarīkot banketu, Daugavpilī iesaka runāt ar Azareviču.

"Ja bērni un vecāki būs neapmierināti, piedodiet, man pietiekoši daudz resursu un spēku, lai lauztu to līgumu pirms termiņa un tā tālāk, problēmas nav nekādas," pauž Azarevičs.

Andrejs Elksniņš uz "Nekā Personīga" jautājumiem atbildēja izvairīgi, sakot, ka "visus jautājumus ir jāuzdod Izglītības pārvaldei".

"Par iepirkumu neesmu atbildīga. Mums ir iepirkumu nodaļa, kurā arī rīko konkursu. Tāpēc es nelienu svešā kompetencē," atbild Daugavpils domes Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova.

Azarevičs ir pieredzējis politiķis. Ilggadējs partijas "Saskaņa" valdes loceklis. Prom no valdes ir tikai pēdējos divus gadus. Pirms desmit gadiem ievēlēts Daugavpils domē un nonāca pilsētas vicemēra amatā. Pēc tam vēlēšanās vairs nekandidēja un kļuva par mēra padomnieku

Vietējo mediju uzmanības lokā viņa vadītās skolas ēdināšanas iepirkumi nonāca jau 2014. gadā. Toreiz skola konkursu rīkoja pati. Pretendentiem noteiktās prasības bija aizdomīgi zemas. 

Iepirkums sakrita ar laiku, kad valsts sāka apmaksāt pusdienas visai sākumskolai un par ceturto daļu palielināja finansējumu katra bērna pusdienām. Piemaksāja arī Daugavpils pašvaldība, tāpēc brīvpusdienas piešķīra visiem pamatskolēniem.

Ar 2014. gada 1. septembri: 

No 1,14 eiro uz 1,42 eiro

Nolikumā nav tāda punkta, kā pretendentu darba pieredze. Savukārt Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova uzskata, ka darba pieredze pretendentam, kas organizēs skolēnu ēdināšanu, nav galvenais kritērijs. Tāpēc nav obligāts.

Marina Isupova: "Manuprāt, šī ir vienkārši mākslīgi radīta situācija. Jo Daugavpils 3. vidusskola ir tiesīga pati veikt iepirkuma procedūras."

"Pieredze pakalpojuma sniedzējam nav tas noteicošais kritērijs. Šobrīd skola izlēmusi, ka viņa šo kritēriju arī nelietos."

Marina Isupova vismaz 10 gadus bija Azareviča vietniece 3. vidusskolā. Kad viņas priekšnieks kļuva par vicemēru, Isupova piedzīvoja karjeras izrāvienu. Sākumā ieguva domes lietu pārvaldnieces un iepirkumu komisijas locekles amatu. Drīz pēc tam sāka vadīt Daugavpils Izglītības pārvaldi. Tagad ir atbildīga, lai bērni būtu paēduši.

"Mani kolēģi apgalvo, ka kļūdas kļūdu nebija, bet, kā vienmēr šādos iepirkumos, jūs taču saprotiet, tā vērtēšana ir tik smalka, simtdaļās. Loģiski, ka var strīdēties," norāda Isupova.

2014. gada iepirkuma maigās prasības ļāva piedalīties un uzvarēt vien pirms dažām nedēļām 3.vidusskolas ēdnīcas darbinieku dibinātajai firmai "Gesamas". Līgumu noslēdza uz gadu, tad pagarināja. Tad bez konkursa noslēdza jaunu līgumu uz vēl trim gadiem. Tagad līdz iestrēgušā konkursa noslēgumam bērnus 3. vidusskolā turpina ēdināt "Gesamas".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu