Igaunijā augstākā izglītība valsts valodā ir bez maksas. Kā kaimiņos tas ir iespējams? (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Studenti skatās pa logu. Ilustratīvs foto.
Studenti skatās pa logu. Ilustratīvs foto. Foto: SASCHA SCHUERMANN / AFP

Igaunijā, kas izrāvusies krietni priekšā Latvijai, jau vairākus gadus studijas valsts valodā visiem ir bez maksas. Kādas reformas notikušas Igaunijā, un kā tur notur augstākās izglītības kvalitāti, skaidro LTV raidījums "Panorāma".

Igaunija apmaksā studijas visiem, kas studē klātienē un valsts valodā, tādā veidā tā augstākajai izglītībai tērē gandrīz trīs reizes vairāk nekā Latvija.

Datorzinātnes arī Igaunijā ir viena no prioritārajām jomām, ko valsts vēlētos, lai jaunieši izvēlas vairāk. 

"Ja tev nav pati turīgākā ģimene, tu tik un tā vari iegūt augstāko izglītību un mācīties to, ko vēlies, " raidījumam sacīja Marija, piebilstot, ka pie tā pierasts un daudzi vairs to īsti nenovērtē.

Studēt tiek tikai labākie - jāpierāda motivācija

Arī ekonomikas programma ir pieprasīta, tur attiecīgi uzņem tikai pašus labākos - uzņemšanā ir liels konkurss. Uzņemšanā ņem vērā atzīmes, rezultātus eksāmenos, bet ļoti svarīga ir arī katra studenta motivācija.

Tātad jāraksta motivācijas vēstule un vēlāk jānāk uz interviju, lai skaidrotu, kāpēc vēlas studēt tieši Tartu un konkrētajā programmā. Šī shēma igauņiem ļāvusi celt studiju kvalitāti. Studenti ir priecīgi, vecāki ir laimīgi. Apmierināta ir arī Igaunijas Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Universitātes prasa valstij vēl vairāk naudas

"Kad mēs pārgājām uz bezmaksas augstāko izglītību visiem, tad tai tērēja pat 1,5% no iekšzemes kopprodukta. Tagad tas ir tikai 1%," teica Tartu Universitātes rektora vietniece Aune Valka, turklāt studentu skaits saglabājas salīdzinoši mazs.

Tāpēc arī Igaunijā politiskā līmenī aktuāls kļuvis jautājums, vai neatgriezties pie modeļa, ka arī daļa igauņu maksātu paši - piemēram, par programmām, kuras vairāk izvēlas pieaugušie. 

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu