Video ⟩ VID atklāj iemeslus, kāpēc čeku loterija ir atmaksājusies

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pirkuma čeki
Pirkuma čeki Foto: Ieva Lūka/LETA

Čeku loterijas galvenais mērķis ir veicināt cilvēkus pieprasīt čeku par pirkumu. To, vismaz pieci eiro vērtībā, Latvijas iedzīvotāji ir aicināti reģistrēt īpašā vietnē. Valsts ieņēmumu dienests (VID) skaidroja, kāpēc čeku loterija ir atmaksājusies, ziņo raidījums "TV3 Ziņas".

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) atklāj, ka pirmajā izlozē piedalījušies vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju, bet ar katru nākamo šis skaits mazinājies.

"Ļoti liela ažiotāža bija pirmajos mēnešos, jūlijā un augustā, tagad dalībnieku skaits ir stabilizējies un veido ap 75 tūkstošiem dalībnieku katru mēnesi. Šeit iesaistīšanās varētu būt lielāka, mēs gribētu redzēt aktīvāku un lielāku iesaisti šajā pasākumā," pastāstīja VID Nodokļu administrēšanas risku vadības daļas vadītāja Natālija Fiļipoviča.

Pusgada laikā iedzīvotājiem izmaksātais balvu fonds sasniedzis 140 000 eiro. Kopumā izlozei reģistrēti 9 274 824 čeku. Tāpat čeku loterija pusgada laikā VID ieņēmumu budžetu palielinājusi par teju 400 000 eiro.

"Čeku loterija ir viens no instrumentiem, kas veicina labprātīgu nodokļu nomaksu, pirmkārt, mēs samaksājam naudu, saņemam par to čeku un esam droši, ka PVN nonāk ieņēmumos valsts budžetā," norādīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Čeku loterija arī palīdzējusi atklāt negodprātīgu uzņēmēju. Visvairāk pārkāpumu VID konstatējis mazumtirdzniecībā un sabiedriskajā ēdināšanā. Populārākie pārkāpumi bijuši saistīti ar patieso ieņēmumu nedeklarēšanu un kases aparātu lietošanu. Esot arī atgadījumi, kad čeki tikuši izsniegti arī pēc nodokļu maksātāja saimnieciskās darbības apturēšanas.

"Ir gadījumi, kad ir konstatēti aplokšņu algu riski, jo neiesniegtie čeki nav tikai neuzrādītie ieņēmumi, bet arī neuzrādītie darbinieki. Bija konstatēts, ka 2017. gadā, kuram apturēta saimnieciskā darbība, nāk vēl čeki. Ierodoties tai vietā, atklājās, ka uzņēmums pats vairs nedarbojas, bet tā uzņēmuma īpašnieks turpina lietot kases aparātu, neuzskatot par vajadzību reģistrēt savu saimniecisko darbību," sacīja Fiļipoviča.

VID prognozē, ka gada laikā loterijas projekta pienesums budžetā papildu nodokļu veidā varētu sasniegt 3 000 000 eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu