"Tieši viņa neprasmīgās vadības dēļ 2020. gada sākums Rīgā ir neveiksmīgs." Bijušie GKR biedri vēlas Burova atkāpšanos (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Oļegs Burovs
Oļegs Burovs Foto: Edijs Pālens/LETA

Protestējot pret Rīgas domes priekšsēdētāja Oļega Burova ("Gods kalpot Rīgai") vadības stilu, aizgājušie partijas valdes locekļi vairākkārt bija rosinājuši Burovam atkāpties no amata, šodien preses konferencē pastāstīja deputāti.

Aizvadītajā nedēļā par izstāšanos no GKR paziņoja seši politiskā spēka valdes locekļi, tostarp pieci Rīgas domes deputāti. No GKR izstājušies Eiženija Aldermane, Irina Vinnika, Igors Solomatins, Andrejs Kameņeckis, Vjačeslavs Stepaņenko un Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko. 

Šodien preses konferencē deputāti klāstīja, ka tieši Burovs esot vainojams pie tā, ka šis sasaukums "pašiznīcinājies", lai gan būtu varējis strādāt līdz 2021. gada vēlēšanām.

Aldermane žurnālistiem nolasīja aizgājušo biedru adresēto vēstuli rīdziniekiem, kurā klāstīja, ka vēlētājiem dotos solījumus nav spējuši izpildīt, jo notika domes pašiznīcināšanās pie kuras vainīgs ir Burovs. 

"Tieši viņa neprasmīgās vadības rezultātā šī gada pirmā puse ieies Rīgas vēsturē kā ļoti neveiksmīgs laika posms. Pašvaldības vadītāja nepiepildīto ambīciju un rakstura dēļ viņa īstenotajai paštīksmināšanās politikai ir paredzamas tālejošas negatīvas sekas," kādreizējo kolēģi kritizēja Aldermane.

Viņa pauda viedokli, ka Burovs sasaucis trīs sēdes bez kvoruma, tādā veidā sniedzot "palīdzīgu roku" Saeimas koalīcijai brīdī, kad bijis skaidrs, ka tā dēvētā "atkritumu sāga" nav pietiekami tiesisks pamats domes atlaišanai.

Viskaitnieciskākā Burova darbība bijusi "spēlēšanās ar budžetu" un no GKR aizgājušajiem biedriem neesot skaidrs, kādēļ mērs rosinājis nozaru komitejās atkārtoti skatīt visu budžeta projektu, lai gan šāda prakse netika piekopta jau kopš 2017.gada.

"Burovs ir bremzējis darbu vismaz uz pusgadu, atsevišķās programmās - pat uz gadu, un tas ir kaitējums rīdziniekiem," sacīja Aldermane.

Bijušie GKR pārstāvji pārmeta Burovam arī likuma nepildīšanu, norādot, ka 2020.gadā nav tikusi sasaukta neviena kārtējā domes sēde, lai gan tādai jānotiek vismaz reizi mēnesī.

Taujāti, kādēļ jau iepriekš nemēģināja "gāzt Burovu", deputāti norādīja, ka "darījuši visu, lai viņa patvaļu apturētu". Piemēram, Aldermane un Vinnika atzina, ka frakciju sēdēs rosinājušas Burovu atkāpties no mēra amata vairākkārt, kā galveno pamatojumu minot paralizēto domes darbu. 

"Es aicināju viņu atkāpties, nepārmetot neko citu kā tikai politiskās kultūras un pieredzes trūkumu, kā arī autoratīvo vadības stilu. 10 gadu laikā mums ir bijušas vētrainas frakciju sēdes un varbūt partijas vadītājs Andris Ameriks vienkārši ir ļoti talantīgs politiķis, bet ejot uz sēžu zāli mēs vienmēr bijām vienoti, nevis piespiesti. Tagad es jūtu, ka esmu pavisam citā partijā un tādā es būt negribu," sacīja Vinnika. 

Arī Kameņeckis sacīja, ka, lai piedalītos vēlēšanās, partijai vajag līderi, taču Burovs tāds neesot. "Viņam nav iekšējās autoritātes ne no ierindas biedriem, ne valdes locekļiem. Mēs ar "Saskaņu" bijām kopīgā sarakstā, bet viņš pēkšņi izlēma iet atsevišķi un atcelt sarkanās līnijas un, manuprāt, tā ir nodevība," pauda domnieks.

Taujāti par no partijas vadības puses izskanējušo apgalvojumu, ka aiziešana no partijas varētu būt saistīta ar iespējamo zemo vietu vēlēšanu sarakstā, deputāti norādīja, ka savu nepatiku par notiekošo izrādījuši jau sen, nevis tikai pirms vēlēšanām.

"Jau decembrī es sacīju, ka neatbalstu atsevišķu startēšanu bez "Saskaņas". Es arī balsoju "pret" Burovu kā pirmo kandidātu sarakstā. Es nemaz nepretendēju uz vietu GKR sarakstā, jo man nav pieņemams, ka to vada nodevējs," kritisks bija Stepaņenko.

Viņš arī sacīja, ka partijas vadītājam Amerikam vajadzētu aizdomāties par to, vai viņš vispār grib, lai partija turpina pastāvēt, jo aizgājušie politiķi nav bijuši tikai ierindas biedri, bet gan vieni no partijas dibinātājiem, kuru aiziešana varētu būt nopietns signāls par partijā notiekošo.

Taujāti par iespējamo pievienošanos "Saskaņai", politiķi savās atbildēs bija izvairīgi, norādot, ka jautājums par pievienošanos kādam politiskajam spējam esot "rītdienas un parītdienas jautājums".

Tikmēr Burovs bijušo kolēģu pārmetumus komentēja, sakot, ka vairāku deputātu aiziešana no partijas bija prognozējama, jo, piemēram, Stepaņenko pēdējos mēnešus vairāk laika pavadījis "Saskaņas" frakcijā, nevis GKR. Savukārt Aldermanes pārmetumi par neizsludinātiem konkursiem un apturētām programmām neesot saprotami, jo nekas neesot aizkavēts.

"Ja cilvēki pieņem lēmumu iet citā partijā, vajag to mierīgi darīt un lai viņiem veicas citos politiskajos spēkos. GKR uzsāk pārmaiņu procesu, bet ne visi tam ir gatavi," pauda Burovs.

Kā ziņots, GKR partijas valdes priekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta deputāts Andris Ameriks uzskata, ka biedru aiziešana varētu būt saistāma ar ļoti lielo izaicinājumu GKR gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās pirmo reizi startēt atsevišķi. 

Politiķis norādīja, ka līdzīgi kā zivs meklē, kur dziļāk, tā cilvēks meklē, kur labāk, tāpēc respektē sešu biedru izvēli un izturas pret to ar lielu cieņu. Politiķis pieļāva, ka šie cilvēki redz sevi kādā cita sarakstā, no kura cerētu tikt ievēlēti.

Tikmēr Burovs paudis viedokli, ka biedru aiziešana nav uztverama negatīvi, un šāds solis ir normāls process. 

"Man nav nekādu negatīvu emociju. Es negribētu šobrīd nevienu kritizēt, jo tas ir absolūti normāls process," uzsvēra Burovs.

Tikmēr "Saskaņas" līderi Jānis Urbanovičs un Nils Ušakovs atzinuši, ka GKR atstājušos biedrus partijā labprāt uzņemtu.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu