VM aicina pievērst uzmanību veselībai tiem Latvijas pilsoņiem, kuri atgriezušies no koronavīrusa skartajām valstīm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
VM valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško
VM valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško Foto: Zane Bitere/LETA

Veselības ministrija (VM) aicina pievērst uzmanību savai veselībai arī tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri atgriezušies no Japānas, Singapūras un vēl diviem Itālijas reģioniem, šodien, 27. februārī, žurnālistus informēja VM valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Jau iepriekš Itālijas Lombardijas un Veneto apgabaliem klāt pievienoti divi citi, proti, Emīlijas-Romanjas un Pjemontas apgabali.

Jau ziņots, ka VM un speciālisti nolēmuši, ka no piektdienas, 28. februāra savādāk tiks organizēts darbs analīžu veikšanai cilvēkiem, kuri ir bijuši vīrusa skartajās teritorijās. Minētais nozīmē, ka iedzīvotāji sajūtot saslimšanas pazīmes nedodas pie ģimenes ārsta, bet zvana uz tālruni 113 sagaidot speciālistu ierašanos uz mājām.

Pie pacienta atbrauks speciāli aprīkota brigāde, kura no mājām savāks nepieciešamo analīžu paraugu un konkrētā persona varēs palikt mājās, kamēr tiek iegūti analīžu rezultāti. Rezultāti būs zināmi diennakts laikā. Gadījumā, ja konstatēs inficēšanos ar minēto vīrusu, tad pacientu stacionēs.

Patlaban minētā kārtība darbosies Rīgas reģiona tuvumā - Rīgā, Jelgavā, Ogrē, Jūrmalā un citās Pierīgas pilsētās, taču VM risinot sarunas ar laboratorijām un reģionālajām slimnīcām par to, lai šādas analīzes varētu paņemt arī citos Latvijas reģionos.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija no 24.februāra par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi bija noteikusi Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabalus.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, klepum, rīkles iekaisumam vai apgrūtinātai elpošanai, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka šādos gadījumos pacients tiek nogādāts Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņam tiks veiktas nepieciešamās analīzes, lai noskaidrotu, vai cilvēks ir vai nav inficējies. Šajā gadījumā šīs analīzes apmaksā valsts.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019. gada 31. decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Latvijā neviens jaunā vīrusa gadījums nav konstatēts, tomēr Igaunijā tas konstatēts Irānas pilsonim, kurš šajā valstī ieceļoja ar autobusu no Rīgas, pirms tam atlidojot no Turcijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu