Eiropā paaugstināts "Covid-19" riska līmenis, OECD samazina pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.
Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Foto: AP/Scanpix

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) jaunā koronavīrusa riska līmeni paaugstinājis no mērena uz augstu, pirmdien, 2. martā, paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"ECDC šodien paziņoja, ka cilvēkiem Eiropas Savienībā riska līmenis paaugstināts no mērena uz augstu. Citiem vārdiem sakot, vīruss turpina izplatīties," pavēstīja Leiena.

ECDC pirmdienas rītā bija uzskaitījis 89 006 saslimšanas gadījumus ar "Covid-19" 68 pasaules valstīs.

Eiropa nav tika smagi skarta kā Ķīna, taču uzliesmojums apstiprināts vairākās valstīs un ES cenšas koordinēt atbildi uz to.

Vissmagāk skarta Itālija, kuru jaunais koronavīruss apstiprināts 1694 cilvēkiem.

"Šorīt mums bija 2100 apstiprināti gadījumi 18 ES dalībvalstīs un 38 pilsoņi zaudējuši savas dzīvības," pavēstīja ES veselības komisāre Stella Kirjakide.

"Dažādām dalībvalstīm ir dažādi izaicinājumi saistībā ar "Covid-19" uzliesmojumu. Itālija saskaras ar situāciju, kāda nav citās dalībvalstīs," norādīja Kirjakide.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) pirmdien samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, šādu lēmumu skaidrojot ar negatīvo ietekmi, ko varētu radīt jaunā koronavīrusa izplatība.

OECD prognozē, ka globālā ekonomika šogad pieaugs par 2,4%, nevis 2,9%, kā tika lēsts iepriekš.

Ja šī prognoze realizēsies, tad pasaules ekonomika šogad pieaugs vājākajā tempā kopš 2008.-2009. gada finanšu krīzes.

Turklāt šī prognoze balstīta uz pieņēmumu, ka koronavīrusa izplatība šogad mazināsies. Krietni izteiktāka epidēmija varētu ekonomikas izaugsmi palēnināt straujāk, norāda OECD.

Pasaules industriāli attīstītāko valstu grupas G7 finanšu ministri un eirozonas finanšu ministri trešdien telefonkonferencēs apspriedīs "Covid-19" ietekmi uz globālo ekonomiku un kā uz to reaģēt, pirmdien paziņojis Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs.

"Mums šī sanāksme notiks pa telefonu, jo jāizvairās pārāk daudz ceļot," sacīja Lemērs, paziņojot par plānoto G7 valstu finanšu ministru telefonkonferenci.

Lemērs sacīja, ka līdzīga sanāksme trešdien būs arī eirozonas finanšu ministriem, piebilstot, ka sekos "koordinēta rīcība".

Ministrs norādīja, ka koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" ietekme uz ekonomiku būs lielāka nekā iepriekš prognozēts, un solīja, ka Francijas valdība sniegs nepieciešamo atbalstu uzņēmumiem.

"Covid-19" ietekme uz ekonomiku būs daudz nozīmīgāka par 0,1% gada izaugsmes samazinājumu, ko Finanšu ministrija prognozēja pirms divām nedēļām.

Francijas valdība šogad prognozē ekonomikas pieaugumu par 1,3%, bet vēl decembrī nacionālā statistikas aģentūra INSEE prognozēja 2% pieaugumu 2020.gada pirmajā ceturksnī.

"Covid-19" dēļ Francijā un citur Eiropā pagaidām visvairāk cietis tūrisma sektors.

"Covid-19" dēļ Parīzē svētdien tika slēgts Luvras muzejs un atcelts ikgadējais Parīzes grāmatu tirgus, kam bija jānotiek šomēnes.

Tikmēr Ķīnā, kur sākās šī vīrusa uzliesmojums, iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognoze šim gadam samazināta par 0,8 procentpunktiem - līdz 4,9%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu