Ja neož, drīkst ēst? Izplatītākie virtuves higēnas mīti (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Reti kurš uzskata, ka tīrība virtuvē ir mazsvarīga lieta - vai tad kādam patiktu doma par to, ka restorānā pasniegtais ēdiens ir gatavots uz netīrām virsmām? Neskatoties uz to, daudzi pret higēnas normām ir krietni pielaidīgāki savās mājās, tādējādi riskējot ar savu veselību, skaidro "Royal Society of Public Health".

Ja ēdiens neož un izskatās labi, tad to var ēst

Sabiedrībā ir radies absurds mīts: ja ēdiens smaržo un izskatās labi, tad to noteikti var ēst, neskatoties uz derīguma termiņa beigām. Eksperti skaidro, ka kaitīgās baktērijas var būt ēdienā un neietekmēt tā smaržu vai izskatu, tāpēc ir svarīgi vai nu vienmēr uzticēties produkta derīguma termiņam, kas norādīts uz iepakojuma, vai kritiski apsvērt to, cik ilgi un kādā temperatūrā šis produkts jau atrodas virtuvē.

Dzīvnieks drīkst droši dauzīties virtuvē

Ja virtuvē mēdz saimniekot kaķis vai kāds cits dzīvnieks - tā ir viena no virtuves higiēnu apdraudošākajām lietām, apgalvo eksperti. Dzīvnieki izplata bīstamus patogēnus, tāpēc ir svarīgi savus pūkainos draugus no virtuves turēt pa gabalu.

Vistas gaļa pirms gatavošanas jāmazgā

Zināms, ka ir ļoti svarīgi vistas gaļu pienācīgi termāli apstrādāt pirms ēšanas, jo sešdesmit procenti lielveikalos nopērkamās gaļas satur veselībai kaitīgās kampilobaktērijas, kas organismā izraisa saindēšanos.

Mazgāt vistas gaļu pirms pagatavošanas nedrīkst tādēļ, ka tādā veidā kaitīgās baktērijas var nonākt uz citiem produktiem vai virtuves iekārtas virsmām.

Viens rīks visam ēdienam, kas gatavojas uz grila

Lielākā daļa cilvēku, gatavojot ēdienu uz grila, mēdz izmantot tikai vienu grila lāpstiņu vai spīles, tomēr eksperti iesaka katram ēdienam izmantot savu instrumentu, jo, aizskarot jēlu gaļu, maizi, salātus un citus produktus ar vienu un to pašu instrumentu, var veidoties bīstama baktēriju savienošanās un novest pie potenciālas saindēšanās.

Ēdiena atkausēšana uz virtuves letes

Ēdiens ir jāatkausē lēnām ledusskapī, jo pārāk strauja temperatūras maiņa var novest pie pastiprinātas kaitīgo baktēriju attīstības, skaidro institūta "Good Housekeeping" vadošā pētniece Veritija Manna.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu