TVNET mediju grupas aicinājums darba devējiem ārkārtas situācijas apstākļos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: TVNET

Ņemot vērā, ka saistībā Covid-19 izplatību Latvijā līdz Lieldienām izsludināts ārkārtas stāvoklis, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu, TVNET mediju grupa darba devējus aicina būt atbildīgiem un iespēju robežās ļaut darbiniekiem strādāt attālināti.

Portāla "Apollo" un TVNET mediju grupā ietilpstošie žurnālisti un redaktori tuvākās nedēļas iespēju robežās strādās no mājām, rādot priekšzīmi citiem, tostarp medijiem, kuru pienākums ir nodrošināt nepārtrauktu informācijas apmaiņu vīrusa pandēmijas laikā.

Portāls "Apollo" aicina arī citiem darba devējiem būt atbildīgiem, ļaujot darbiniekiem strādāt attālināti, tādā veidā samazinot iespēju inficēties ar vīrusu.

Arī Valsts prezidents Egils Levits saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību un tās dēļ izsludināto ārkārtējo stāvokli aicina valsts iedzīvotājus būt atbildīgiem, saglabāt mieru un būt piesardzīgiem.

Latvijā nebūs problēmu ar pārtikas nodrošināšanu, Latvijas Radio sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV). To tikšanās laikā ar ministru pauduši Latvijas pārtikas produktu ražotāji, apliecinot, ka kapacitāte ir pietiekama.

Kā uzsvēra ministrs, šaubām, ka pārtikas Latvijā var nepietikt, vispār nav pamata.

Arī pārtikas produktu mazumtirgotāji iepriekš ir apliecinājuši, ka to rīcībā ir pietiekamas rezerves tiem pārtikas produktiem, kuriem pēdējā laikā strauji pieaudzis pieprasījums.

Jau vēstīts - trešdien nolemts, ka valstī tiek izsludināts ārkārtas stāvoklis, paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Ārkārtējā situācija ir spēkā no lēmuma pieņemšanas brīža līdz šī gada 14.aprīlim ar mērķi šajā laikā ierobežot Covid-19 izplatību.

Veselības ministrija (VM) noteikta par atbildīgo institūciju darbību koordinācijai ārkārtējās situācijas laikā.

Ārkārtējās situācijas laikā valsts un pašvaldību iestādēm uzdots izvērtēt un iespēju robežās nodrošināt klātienes pakalpojumu sniegšanu attālināti.

Lai apmeklētu pirmsskolas izglītības iestādi, vecākiem 13.martā ir jāiesniedz pirmsskolas izglītības iestādē rakstisks apliecinājums, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis vai teritorijas, nav bijuši kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu. 

Tāpat tiks pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās citās izglītības iestādēs, nodrošinot no 2020.gada 13.marta mācības attālināti, izņemot centralizēto valsts pārbaudījumu norisi.

Personām un kontaktpersonām, kuras atgriezušās no Covid-19 skartās valsts vai teritorijas obligāti, būs jāveic īpaši piesardzības pasākumi, tostarp 14 dienas pēc izbraukšanas no minētās valsts vai teritorijas jānovēro savu veselības stāvokli, divas reizes dienā mērot ķermeņa temperatūru.

Cilvēkiem nekavējoties jāzvana 113, ja parādās kādas akūtas elpošanas ceļu infekcijas pazīmes, piemēram, iesnas, klepus, rīkles iekaisums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpošanas traucējumi. Personām jāveic pašizolēšanās dzīvesvietā jeb mājas karantīna un jābūt pieejamiem saziņai un sadarbībai ar ģimenes ārstu un citām ārstniecības personām.

Ar ārkārtas stāvokļa izsludināšanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā un stacionārās ārstniecības iestādēs strādājošām ārstniecības personām, kā arī Slimību profilakses un kontroles centrā strādājošiem epidemiologiem atļauts noteikt tādu virsstundu darba laiku, kas pārsniedz Darba likumā noteikto maksimālo virsstundu laiku, bet nepārsniedz 60 stundas nedēļā. Veselības ministrijai virsstundu darba apmaksai nepieciešamie papildus finanšu līdzekļi tiks pieprasīti no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Pasākumi tiks finansēti no institūcijām iedalītajiem valsts budžeta līdzekļiem saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2020.gadam". Kā arī pēc institūciju motivēta pieprasījuma no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Šādos gadījumos lēmumu par finansējuma piešķiršanu pieņem Ministru kabinets.

Likums "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli" paredz, ka ārkārtējo situāciju var izsludināt arī tad, ja, būtiski apdraudēta valsts, sabiedrības, vides, saimnieciskās darbības drošība vai cilvēku veselība un dzīvība.

Likums paredz valdībai tiesības izsludināt ārkārtējo situāciju uz laiku līdz trim mēnešiem. Valdībai ir tiesības nepieciešamības gadījumā vienu reizi pagarināt izsludināto ārkārtējo situāciju uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem.

Vienlaikus ir nepieciešams arī Saeimas lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanas pamatotību. Saeimas Prezidijam Ministru kabineta lēmums par ārkārtējo situāciju ir nekavējoties jāiekļauj Saeimas sēdes darba kārtībā. Ja Saeima to noraida, valdības lēmums zaudē spēku un saskaņā ar to ieviestie pasākumi nekavējoties tiek atcelti.

Saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību Slimību profilakses un kontroles centrs (SKPC) un Ārlietu ministrija šodien izplatīja aicinājumu nedoties ceļojumos ārpus Latvijas.

Tāpat arī Ārlietu ministrija (ĀM) aicina uz laiku atturēties no braucieniem ārpus Latvijas, izņemot ārkārtas gadījumus un gadījumus, kad personai no Latvijas jāatgriežas savā mītnes valstī.

SPKC vērš uzmanību, ka cilvēkiem, kas atgriežas no ceļojuma, ir jāizvērtē savas ikdienas gaitas, jānovēro veselība 14 dienas un saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību SKPC un Ārlietu ministrija šodien izplatīja aicinājumu nedoties ceļojumos ārpus Latvijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu