"Vēl vairākiem ministriem pielaides valsts noslēpumam izsniegtas uz saīsinātu laiku." Nemiro pēc pielaides zaudēšanas (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Atstāt valdību ārkārtas situācijā vai nomainīt ekonomikas ministru Ralfu Nemiro pret citu savas partijas cilvēku. Tādas izšķiršanās priekšā nonācis politiskais spēks "KPV LV", jo Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atņēmis ekonomikas ministram Ralfam Nemiro pielaidi valsts noslēpumam, bez kuras turpināt darbu pats Nemiro uzskata par neiespējamu, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga". 

Partijas vadītājs Atis Zakatistovs sasaista pielaides jautājumu ar ekonomikas ministra virzīto OIK atcelšanas likumprojektu. Tajā pašā laikā Nemiro nav informējis partiju ne par to, ka pret viņu jau SAB sācis ārkārtas pārbaudi saistībā ar pielaidi valsts noslēpumam, ne par iemesliem tās anulēšanai, Pašam Nemiro tiek darīti zināmi iemesli, kāpēc viņš zaudējis pielaidi.

Jurists Ralfs Nemiro ekonomikas ministra amatā stājās pagājušā gada 23. janvārī. Un tāpat kā pārējie "KPV LV" ministri, Nemiro sabiedrībā bija mazzināms, bez nopietnas politiskas pieredzes. 

Satversmes aizsardzības birojs Nemiro kā iesācējam speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu izsniedza uz īsāku termiņu - uz diviem gadiem. Tas nozīmē, ka specdienestam bija iemesli, kāpēc padziļinātāk pārbaudīt Nemiro darījumus, paziņu loku, dzīvesveidu, ko ierasti ņem vērā, lai izvērtētu personas spējas glabāt valsts noslēpumu.

Nemiro iepriekš strādājis par advokātu. Stājoties ekonomikas ministra amatā bijis sadarbības partneris advokātu birojā "Rebenoks un Vilders". Viens no advokāta biroja partneriem Pavēls Rebenoks pēc Nemiro apstiprināšanas kļuva par ministra padomnieku un tuvu sabiedroto.

Nemiro apstiprina, ka pielaide sākotnēji bijusi tikai uz diviem gadiem. Tas viņu neesot izbrīnījis, jo tāda situācija bijusi vēl dažiem ministriem valdībā. 

Jautāts, kāds bija iemesls, kāpēc pielaidi valsts noslēpumam viņš saņēmāt uz īsāku laiku nekā ierastajā kārtībā, Nemiro raidījumam norādīja:

"Godīgi sakot, es nezinu, kādas ir tās procedūras, bet vairākiem tā bija."

Nemiro jau vairākkārt spēris riskantus soļus, vēsta raidījums. 

Pirmo reizi pēkšņi atstādinot Latvenergo padomi un ieceļot tajā savus cilvēkus. Tajā skaitā padomnieku Rebenoku. Otro reizi par katru cenu Rebenoku cenšoties iebīdīt Latvenergo" padomē caur konkursu, pārrakstot pat nolikumu. Rebenoks izmantoja sakarus ar Nemiro savas ietekmes audzēšanai. "Nekā personīga" jau ziņoja par Rebenoka kontaktiem ar ekspolitiķi, uzņēmēju Andri Šķēli. Rebenoks un Nemiro nav slēpuši fotogrāfijas, kurās Nemiro regulāri atpūšas Rebenoka sabiedrībā. Rebenoks sociālos tīklos izrāda savu dārgo dzīves veidu. 

Nesagaidot divus gadus, Satversmes aizsardzības birojs sāka jaunu pārbaudi par Nemiro. Likums nosaka, ka pielaidi valsts noslēpumam var anulēt vairākos gadījumos tajā skaitā, ja pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Pielaidi atņem arī tad, ja personai konstatē uzvedības traucējumus alkohola vai narkotisko vielu lietošanas dēļ.

Uz jautājumu, kādi fakti vai darbības biogrāfijā vai profesionālajā karjerā varētu radīt riskus spējām glabāt valsts noslēpumu, Nemiro "Nekā personīga" atbildējis: "Es nezinu, vai tādi fakti vai darbības vispār ir". 

Jautāts, vai riski ir arī viņa kontaktu loks, Nemiro sacījis, ka "nezinu par riskiem". "Es nedomāju, ka to es varu izvērtēt. Varbūt attiecīgi drošības dienesti to varētu skatīties.

Bet jebkurā gadījumā es uzticos drošības dienestiem". 

Satversmes aizsardzības birojs ārkārtas pārbaudi par pielaidi ekonomikas ministra pabeidza šonedēļ un arī rezultātu var uzskatīt par ārkārtēju. SAB pielaidi Nemiro anulēja. 

"Satversmes aizsardzības birojs šī gada 12. martā ir pieņēmis lēmumu anulēt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam ekonomikas ministram. 

Speciālās atļaujas anulēšanas iemeslus SAB publiski nekomentē. Uzsveram, ka Satversmes aizsardzības biroja direktors lēmumu pieņem, pamatojoties uz likumā "Par valsts noslēpumu" noteiktajiem kritērijiem. Vienlaikus informējam, ka Satversmes aizsardzības birojs ir uzklausījis Ralfu Nemiro un informējis par iemesliem, kuru dēļ speciālā atļauja var tikt anulēta," situāciju komentējuši SAB pārstāvji. 

Paziņojums par lēmumu Ralfam Nemiro ir nosūtīts uz viņa deklarēto adresi, vienlaikus informējot par pieņemto lēmumu arī Ministru prezidentu.

Jebkurā gadījumā, ja ministrs zaudē pielaidi valsts noslēpumam, tad jāatstāj ir amats. Jautāts, vai arī viņš tā rīkosies, jo vēsturē bijušas dažādas situācijas, Nemiro paudis: "Neapšaubāmi atstāšu!"

Premjeram līdzās veselības krīzei, tagad jārisina arī iespējamā politiskā krīze. Viņš lūdzis līdz pirmdienai KPV LV deleģēt citu kandidātu uz Nemiro amatu. 

KPV LV frakcijas vadītājs, partijas līdzpriekšsēdētājs Atis Zakatistovs, komentējot, vai ir drošs, ka zinājis visu par savas partijas biedriem, īpaši uz tik svarīgiem posteņiem, raidījumam norādījis: "Es nevaru atbildēt, vai es visu zināju par Ralfu Nemiro! Protams, es nezināju visu, bet man nav šaubu, ka Ralfs Nemiro ir godavīrs, viņš turpinās strādāt arī partijā, viņš atgriezīsies Saeimā un... liksim jaunu bildi iekšā. Viņam būs karjera un es ticu, ka tā karjera būs spoža". 

Tāpat Zakatistovs norādījis, ka partijā esot "vairāki ļoti spējīgi cilvēki, mēs apspriedīsimies un tas ir gadījumā, ja mēs izdomājam turpināt darbu šajā valdībā". 

Visticamāk KPV LV darbu valdībā turpinās. Un Nemiro atgriezīsies Saeimā, nomainot deputātu Aivaru Geidānu. 

Bet Nemiro vietā uz ministra krēslu iespējams tiks virzīts Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs.

KPV LV varētu arī izlemt valdību pamest, taču tad partija zaudēs trīs ministrus un politisko ietekmi. Zakatistovs vairākkārt atkārtojis, ka ārkārtas apstākļos iziešana no valdības būtu bezatbildīga rīcība.

Galīgo lēmumu KPV LV valde pieņems pirmdien, 16. martā. 

Jautāta, vai viņa būtu gatava darbu, kas pavadīts ministres amatā, atstāt, labklājības ministre, Saeimas deputāte Ramona Petraviča (KPV LV) atbildēja: "Ir, protams, daudzas reformas, kas būtu jāturpina, un būtu sāpīgi, ja tas tiktu pārtraukts". Viņasprāt, Vitenbergs būtu labs ekonomikas ministrs. "O, jā! Es pieļauju, ka jā. Es taisni šodien to domāju, pārdomājot, kas varētu būt mūsu kandidāti uz šo amatu… Vitenbergs būtu labs kandidāts, neapšaubāmi". 

Vēl Petraviča norādīja, ka vēl viens kandidāts varētu būt parlamentārais sekretārs Krišs Lipšans. 

SAB lēmumu Nemiro ir tiesības pārsūdzēt ģenerālprokuroram. Ģenerālprokurora lēmumu savukārt var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu