"Kā tālāk? Vēl nezinu." Latviete no Malagas. Svarīga informācija tautiešiem, kuri iestrēguši ārzemēs (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Sestdien, 14. martā, tika pieņemts lēmums atcelt starptautisko pasažieru pārvadājumus no 17. marta. Portāls "Apollo" saņēmis vairākus ziņojumus un ievērojis daudzus ierakstus sociālajos tīklos no satrauktiem latviešiem, kuri līdz 16. marta pulksten 23.59 nepagūšot atgriezties mājās. Kā rīkoties?

Portāls "Apollo" sazinājās ar latvieti Karīnu, kura šobrīd atrodas Spānijas pilsētā Malagā, kur viņa ieradās strādāt kā brīvprātīgā. Viņa sociālajā tīklā "Facebook" vērsās pēc sabiedrības palīdzības, jo viņa ieradīsies Viļņā no Parīzes vien 17. marta plkst. 22.45.

"Kā tālāk? Vēl nezinu," raksta Karīna.

Jautāta, vai sieviete mēģinājusi nopirkt aviobiļetes līdz 17. martam, viņa skaidro, ka ir mēģinājusi, taču neveiksmīgi. "Skatījos aviobiļetes caur "Skyscanner", ieraudzīju, ka piedāvā Madride - Rīga, uzreiz nopirku," stāsta Karīna. 

"Gaidu apstiprinājumu - kā nav, tā nav. Pēc dažām stundām "booking" atcelts, sola, ka naudu atgriezīs piecu darba dienu laikā. Labi, ka man bija izpalīdzīgs cilvēks, kas palīdzēja ar naudu atkal mēģināt nopirkt biļeti - nopirku vēl vienu biļeti uz Rīgu un šorīt no rīta atkal tas pats. Rezervācija atcelta."

Karīna stāsta, ka biļešu cenas ir mainījušās pa minūtēm, tādēļ, visticamāk, ka aģentūras nav tikušas līdzi, un nācies viņas biļetes atcelt.

Kāda sieviete Karīnai "Facebook" rakstījusi par "airbaltic" papildus lidojumiem, bet, kad viņa skatījusies biļešu cenas, tās jau esot "uzaugušas" no pārsimt eiro līdz pat 643 eiro.

"Man tādas naudas nav, tāpēc nolēmu, ka došos mājās šādi."

Par nokļūšanu mājās viņa saka, ka jau ir uzrakstījis kāds cilvēks, kas palīdzēs, ar privāto auto aizbraucot pakaļ. "Protams, ja es neiesprūdīšu Parīzē un tikšu līdz Viļņai."

Karīna stāsta, ka ar veselību viņai viss ir vislabākajā kārtībā un jūtas labi, jo visu laiku mitinājusies villā, kas atrodas dziļos laukos.

Uz jautājumu, vai Karīna ir gatava pavadīt karantīnā 14 dienas, atgriežoties Latvijā, kaut jūtoties vesela, viņa noteic, ka protams, "nav jau citu variantu".

Līdz 17. martam netieku mājās, līdz 14. aprīlim negribu gaidīt

Ja atgriezties Latvijā līdz 17. martam neizdodas, ĀM lūdz obligāti reģistrēties Konsulārajā reģistrā. Ministrija ņems šo informāciju vērā, lemjot par atgriešanās risinājumiem. Konsulārajā reģistrā var reģistrēties, izmantojot portālu "latvija.lv". Ar ĀM Konsulāro departamentu var sazināties pa tālruni +371 26337711.

Par papildu 16 reisu organizēšanu pirmdien ir paziņojusi Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic". Līdztekus tam Latvijas pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji, kas vēlas atgriezties valstī pēc 17. marta, "airBaltic" mājaslapā var aizpildīt pieprasījuma formu uz iespējamiem repatriācijas reisiem.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" aicināja aizpildīt šo formu tiem, kuri 16. marta laikā nepagūst atgriezties Latvijā. Pēc viņa teiktā, tiklīdz būs pietiekams skaits cilvēku, lai šo lidojumu organizētu, tas tiks darīts. Savukārt, ja pieteikušies būs vien daži cilvēki, tiks lemts par citiem risinājumiem.

Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) Latvijas Televīzijai sacīja, ka jebkurš, kurš piesakās Konsulārajā reģistrā, aizpilda minēto formu vai vienkārši dara par sevi zināmu e-pastā vai piesakās vēstniecībā, tiek uzskaitīts, un tiks organizēti pasākumi, lai cilvēkus atgrieztu Latvijā. Viņš atzina, runā ir ne tikai par Eiropu, bet arī tālākiem reģioniem, tostarp, Āziju.

Vienlaikus viņš neslēpa, ka kopumā, lai visus gribētājus atgrieztu mājās, būtu vajadzīgas desmit dienas līdz divas nedēļas. "Tas ir diezgan sarežģīti," viņš teica.

Kopš sestdienas valdības lēmumiem Konsulārajā reģistrā reģistrējies rekordliels ceļotāju skaits - 556 personas.

Ministrs uzsver, ka tiek cieši strādāts ar tūroperatoru asociāciju, lai rastu risinājumus atgriezties Latvijā tiem, kas ir Āzijā, proti, Vjetnamā, Taizemē, Indonēzijā, kā arī tiem, kas ir Ēģiptē.

ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris skaidroja, ka ministrija dara visu iespējamo, lai apzinātu visus valsts piederīgos ceļotājus ārvalstīs, taču aicina ceļotājus būt pacietīgiem, ja konsultāciju nesaņem uzreiz.

Viņš pastāstīja, ka ministrija saņem ļoti daudz zvanus - dienā pat simtiem no visdažādākajām valstīm. Tāpēc ministrija vairākkārt ir palielinājusi Konsulārā departamenta kapacitāti.

Beķeris atzīmēja, ka ĀM cenšas sniegt palīdzību visiem, lai nokļūtu atpakaļ Latvijā. Tiek meklēti risinājumi ar kuģiem, aviāciju, sauszemes transporta iespējām. Vienlaikus viņš atklāja, ka ir valsts piederīgie, kuri objektīvu iemeslu dēļ netiek atpakaļ, līdz ar to šie valsts piederīgie ceļotāji aicināti obligāti reģistrēties Konsulārajā reģistrā.

"Visiem Latvijas piederīgajiem robežas būs atvērtas. Tās būs slēgtas organizētiem starptautiskiem pasažieru pārvadājumiem," atgādināja ministrijas preses sekretārs.

Viņš piebilda, ka ĀM ļoti seko līdzi, kas notiek kaimiņos, līdz ar to arī viņu robežu slēgšanas termiņi ir jāņem vērā, lai organizētu darbu Latvijas piederīgajiem.

Beķeris arī uzsvēra, ka visi ĀM, kā arī Latvijas vēstnieks strādā visaugstākajā līmenī, lai rastu risinājumu arī par humānā koridora izveidi, kas ļautu lietuviešiem, latviešiem un igauņiem 72 stundu laikā atgriezties dzimtenē. Pagaidām vēl nav rezultāti, bet šī koridora nozīme ir būtiska, viņš piebilda.

Uz ĀM Konsulārā departamenta diennakts tālruni sestdien un svētdien saņemti un atbildēti ap 1100 zvanu. Attiecīgajā laika posmā uz "palidziba@mfa.gov.lv" saņemti vairāk nekā 400 e-pasti ar jautājumiem par Covid-19 ārkārtas situāciju. Konsulārā departamenta "Facebook" kontā saņemtas 150 ziņas.

Kā vēstīts, no piektdienas līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma, ka 17. marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17. marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu