13 pārtikas produkti, kurus būtu vērts turēt virtuvē apokalipses gadījumā (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: unsplash.com

Par to, ka krīzes situācijās vairumam būtu svarīgi griķi un tualetes papīrs, mēs jau zinām, taču kas ir citi produkti, kuru rezerves "X stundas" laikā varētu palīdzēt izdzīvot ilgu laika posmu? Par to, kurus produktus būtu vērts iegādāties patiešām smagai krīzes situācijai, vēsta portāls "Business Insider".

Šķiet, ka ik pēc pāris gadiem cilvēci pārņem pamatotas un ne tik pamatotas bažas par cilvēces galu - dažos scenārijos tā ir nāvējoša sērga, citos - iznīcinošas komētas un asteroīdi. Lai nu kā - ekstremālo situāciju zinību eksperti vēsta, ka ir pārtikas preces, kuru krājumi var palīdzēt izdzīvot gadiem ilgi.

Medus

Šis bišu izcelsmes produkts ir viens no retajiem, kuru teorētiski var uzglabāt mūžīgi - tā kā medus sastāvā galvenokārt ir cukurs, tas ir visai izturīgs pret dažādām baktērijām un citiem mikroorganismiem.

"Dabīgs medus parasti ir ar visai zemu mitruma procentu. Šādos apstākļos dažādi neredzami mošķi gluži vienkārši nevar izdzīvot," portālam atklājusi Amina Harisa no Kalifornijas universitātes. 

Datums, kas parasti tiek norādīts uz medus iepakojuma kā derīguma termiņš, parasti norāda uz brīdi, kad tas sāk kristalizēties, kas gan nekā neietekmē tā kvalitāti.

Rīsi

Parasti baltie rīsi var tikt uzglabāti līdz pat pieciem gadiem, savukārt rīsi, kas tiek glabāti vakumiepakojumā - līdz pat 30 gadiem, vēsta ASV Pārtikas kontroles dienests.

Zemesriekstu sviests

Šis produkts satur lielu daudzumu eļļas, kas pasargā zemesriekstu sviestu no baktēriju ietekmes un paildzina tā derīguma termiņu līdz pat pieciem gadiem. Šajā produktā ir daudz nepieciešamo tauku un E vitamīna, kas, savukārt, palēnina sviesta oksidēšanās procesu.

Ja zemesriekstu sviests tiek uzglabāts apstākļos, kur tam tomēr var tikt klāt gaiss, tas pēc deviņiem līdz divpadsmit mēnešiem var sākt sliktāk garšot, taču tajā tāpat būs visas vērtīgās uzturvielas.

Alkohols

Lai arī apokalipses gadījumā būtu muļķīgi paļauties tikai uz kalorijām, kas iegūtas no alkohola, nevar noliegt, ka "tīrs" alkohols - stiprie dzērieni, piemēram, degvīns un viskijs - pareizos apstākļos var tikt uzglabāti mūžīgi. Tiesa, tas neattiecas uz alkoholiskajiem dzērieniem, kuru sastāvā ir vielas, kuras var viegli sabojāties, piemēram, krēma liķieriem.

Žāvētas pupas un lēcas

Šie produkti ir no retajiem, kas ne tikai īsti nebojājas, bet arī nezaudē garšas kvalitātes pat pēc 30 gadu uzglabāšanas. Nedrīkst aizmirst arī to, ka pupās un lēcās ir daudz vērtīgo olbaltumvielu, turklāt tās lieliski rada sāta sajūtu.

Enerģijas batoniņi

Šie saldie našķi, kurus pārsvarā gatavo no žāvētiem graudaugiem, ogām un dārzeņiem, bieži vien nebojātā iepakojumā var glabāties teju bezgalīgi.

Konfektes

ASV Nacionālā Konditoru asociācija apgalvo, ka vairums saldumu var glabāties līdz pat gadam - izņēmums ir piena un baltā šokolāde, košļājamās gumijas un mīkstās konfektes, kuras būtu jāapēd sešu līdz deviņu mēnešu laikā. Tiesa, eksperti apgalvo, ka ir atšķirība starp "garšīgiem" un "ēdamiem" saldumiem.

Žāvēta gaļa

Izdzīvošanas zinību entuziasti apgalvo, ka šis ir labākais veids, kā pasaules gala scenārijā iegūt tik ļoti nepieciešamās olbaltumvielas. Mājās gatavota žāvēta gaļa var izturēt aptuveni divus mēnešus uzglabāšanas, taču tikai gadījumā, ja gaļā vairs nemaz nav mitruma un tā atrodas vakuumā. Veikalos iegādātais produkts gan būs ar ilgāku izmantošanas termiņu - tam tiek pievienots nātrija nitrāts, kas paildzina šī produkta "dzīvi" līdz 12 mēnešiem.

Buljona kubiciņi

Pasaules gals nenozīmē to, ka cilvēki nevēlēsies ēst pārtiku ar garšu, vai ne? Sausais buljons, īpaši tāds, kura sastāvā nav dzīvnieku izcelsmes produktu, var tikt izmantots pat gadu pēc tā derīguma termiņa beigām.

Konservi

Šeit, šķiet, komentāri ir lieki. ASV Pārtikas kontroles dienests vēsta, ka "augsta skābuma produkti, teiksim, tomāti un augļi, vislabāk garšos, ja tos izlietos 12 - 18 mēnešu laikā, savukārt gaļa un dārzeņi var glabāties no diviem līdz pieciem gadiem".

Sausais piens

Lai arī šo produktu parasti iesaka izmantot 18 mēnešu laikā, taču, ja tas tiek pienācīgi uzglabāts un tam netiek klāt ūdens, sausais piens var tikt uzglabāts gadiem ilgi.

Šķīstošā kafija

Eksperti apgalvo, ka šķīstošā kafija, kas tiek uzglabāta saldētavā, var tur glabāties līdz pat laika galam, savukārt kafija, kas stāv plauktā, var "izturēt" no diviem līdz 20 gadiem, atšķirībā no iepakojuma un kvalitātes.

Vaniļas ekstrakts

Vaniļas ekstrakts, kura sastāvā ir 35 procenti alkohola, var tikt uzglabāts mūžīgi. Kurš gan ir teicis, ka galējās krīzes situācijā nevajadzētu ēst garšīgi?

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu