Par kolektīvajām atlaišanām koronavīrusa dēļ NVA saņēmusi trīs pieteikumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Par kolektīvajām darbinieku atlaišanām, kam par iemeslu kalpo koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 sekas, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir saņēmusi trīs uzņēmumu pieteikumus, šorīt, 17. martā, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja NVA vadītāja Evita Simsone.

Viņa stāstīja, ka kopējais pieteiktais atlaižamo cilvēku skaits nepārsniedz 400 un ir saņemti pieteikumi no trīs uzņēmumiem, kas pārstāv pārvadātāju un tūrisma nozari.

Simsone atzina, ka brīdī, kad izsludināts Latvijā ārkārtējais stāvoklis un NVA klātienē klientus neapkalpo, tie tiks gaidīti pēc 14. aprīļa, kad atlaistajiem varētu tikt piedāvāti aģentūras pakalpojumi.

Jau ziņots, ka Latvijas Aviācijas arodbiedrība un Latvijas Aviācijas arodbiedrību federācija pieprasa Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" apturēt sākto kolektīvo atlaišanu un valdībai paredzēt atbalsta pasākumus transporta nozares darbiniekiem, aģentūrai LETA norādīja arodbiedrību pārstāvji.

Arodbiedrībā norādīja, ka 11. martā tās tika uzaicinātas uz informatīvu tikšanos ar "airBaltic" izpilddirektoru Martinu Gausu par grūto situāciju aviokompānijā, bet 13. marta vakarā arodbiedrības saņēma no "airBaltic" informāciju, ka Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) iesniegts prasījums par kolektīvās atlaišanas sākšanu 2020. gada 14. aprīlī.

Kopā "airBaltic" uzņēmumā prasīts atlaist 260 darbinieku, tostarp 210 stjuartu un 50 citu profesiju pārstāvjus. Savukārt "airBaltic" meitasuzņēmumā "Aviation crew resources", kas nodarbina pilotus, paredzēts atlaist 140 no 407 darbiniekiem. 

Arodbiedrībā norādīja, ka šis process sākts "bez konsultēšanās ar arodbiedrību pārstāvjiem un nesniedzot arodbiedrībām likumā paredzēto informāciju, pretēji apgalvojumam, ko uzņēmums izteicis NVA paziņojumā", uzsverot, ka "šāda prakse ir jāpārtrauc".

Tāpat arodbiedrībā norādīja, ka "airBaltic" ir sākusi kolektīvās atlaišanas procedūru, kuras laikā jāvienojas par atlaižamo darbinieku sarakstu, tomēr lidsabiedrība daļu darbinieku plāno atlaist jau līdz 17. martam.

"airBaltic" viceprezidente personālvadības jautājumos Alīna Roščina aģentūrai LETA norādīja, ka, ņemot vērā Covid-19 krīzes ietekmi uz aviācijas nozari, lidsabiedrības darba grupa ir lēmusi par preventīviem soļiem, lai mazinātu uzņēmuma izmaksas un saglabātu tā augsto efektivitāti. Līdz maija beigām atcelti vairāk nekā 2500 lidojumi un samazināts aktīvās flotes izmērs. 

Viņa skaidroja, ka 11. martā uzņēmums sāka konsultācijas ar arodbiedrībām par darbinieku skaita jautājumu, bet 13. martā uzņēmums paziņoja par līdz 400 darbinieku samazināšanu. Aktīvs konsultāciju process ar arodbiedrībām turpinās, un uzņēmums ir ieinteresēts rast risinājumu pēc iespējas ātrākai situācijas uzlabošanai.

Tāpat Roščina pauda, ka "airBaltic" seko atbildīgo iestāžu, kā arī Starptautiskās gaisa satiksmes asociācijas (IATA) izdotajām rekomendācijām un pielāgo savas ikdienas darbības atbilstoši tām. 

Viņa pauda, ka uzņēmuma gaisa kuģa salona apkalpes locekļi ir informēti par saslimšanas pazīmēm, rīcību aizdomu gadījumā, kā arī tās lidmašīnas ir aprīkotas ar nepieciešamo preventīvo aprīkojumu. "airBaltic" lidmašīnām tiek veikta regulāra tīrīšana, taču kopš marta sākuma esam organizējuši papildu tīrīšanas un dezinfekcijas procedūras, tostarp īpašu uzmanību pievēršot tieši no Itālijas ielidojošajām lidmašīnām.

Kā vēstīts, "airBaltic" uz laiku plānots samazināt darbinieku skaitu par 400 vai vairāk. "Ja lidmašīnas nelido, mums nav vērts nodarbināt apkalpi," teica Gauss, piebilstot, ka šobrīd uzņēmumā ir apmēram 1800 darbinieku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu