Rokas vienmēr tīras! Kā mājās pagatavot roku dezinfekcijas līdzekli? (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Šajā laikā eksperti ne reizi vien norādījuši uz to, cik svarīga ir roku higēna. Mājās ir iespējams mazgāt rokas ar ziepēm un siltu ūdeni, taču ērtākais veids, kā atbrīvoties no mikroorganismiem ārpus mājām, ir dezinfekcijas līdzeklis.

Kā jau zināms un novērojams arī tagad, roku dezinfekcijas līdzekļi veselības krīžu situācijās tiek izpirkti ļoti ātri. Tomēr neuztraucies - izgatavot pašam savu dezinfekcijas līdzekli nav nemaz tik grūti. Vienkārši tas jādara ļoti rūpīgi. Ir svarīgi pārliecināties, ka rīki, ar ko izgatavosi savu dezinfekcijas līdzekli, paši ir dezinficēti. Pasaules Veselības organizācija arī iesaka ļaut izgatavotajam šķidrumam nostāvēties 72 stundas pirms lietošanas. Tādā veidā bojā ies baktērijas, kas tajā var būt nokļuvušas izgatavošanas laikā.

Kā vēstīts vietnē "Wired", ir divas roku dezinfekcijas līdzekļa izgatavošanas receptes. Pirmajā receptē vajadzīgās sastāvdaļas, visticamāk, tev atradīsies mājās, tāpēc šī recepte ir ļoti noderīga ārkārtas situācijās. Otrā recepte ir nedaudz sarežģītāka sastāva ziņā, tomēr ļoti viegli realizējama.

Tev būs nepieciešams alkohols, jo, kā paredz Slimību kontroles un profilakses centrs, dezinfekcijas līdzeklim, lai tas būtu efektīvs, jāsatur vismaz 60 procenti alkohola. Tomēr - jo vairāk alkohola, jo labāk. Vislabāk ir izmantot izopropilspirtu, kurā ir 99% alkohola. Degvīns vai viskijs šim nolūkam noteikti nederēs.

Ātrā gela recepte

  • Izopropilspirts
  • Alvejas gels
  • Tējas koka eļļa

Lai izgatavotu līdzekli, jāsajauc izopropilspirts ar alvejas (aloe vera) gelu attiecībā 3:1 un mikstūrai jāpiepilina daži pilieni tējas koka eļļas, kas līdzeklim piešķirs patīkamu smaržu.

Izsmidzināmā dezinfekcijas līdzekļa recepte

  • Izopropilspirts
  • Glicerīns
  • Ūdeņraža peroksīds
  • Destilēts ūdens
  • Izsmidzināmā pudele

Lai arī alvejas gels savu darbu veic labi, tomēr no tā rokas kļūst kaitinoši lipīgas, tāpēc, lūk, recepte, kas rokas nepadarīs tik lipīgas un būs vēl efektīvāka par pirmo recepti.

Sajauc 1 ⅔ krūzītes alkohola ar 2 tējkarotēm glicerīna, ko var iegādāties arī internetā. Glicerīns ir svarīga sastāvdaļa, jo neļauj alkoholam padarīt ādu sausu. Pēc tam mikstūrai pievieno vienu ēdamkaroti ūdeņraža peroksīda un ceturtdaļu glāzes destilēta vai vārīta un atdzesēta ūdens. Iegūto maisījumu iepildi izsmidzināmajā pudelē un - gatavs.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu