Laikraksts "Postimees" pirmajā lappusē aicina Poliju ļaut igauņiem bez ierobežojumiem atgriezties mājās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Automašīnu rinda uz Polijas robežas.
Automašīnu rinda uz Polijas robežas. Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas laikraksts "Postimees" ceturtdienas, 19. marta, numura pirmajā lappusē ievietojis Polijas valdībai adresētu aicinājumu ļaut Igaunijas pilsoņiem bez ierobežojumiem atgriezties mājās caur Poliju, kas naktī uz 15. martu slēdza savas robežas ārvalstu pilsoņiem un šķērsot savas valsts teritoriju ļāvusi tikai autobusiem un mikroautobusiem organizētās autokolonnās, bet ne vieglajiem automobiļiem ar Baltijas valstu repatriantiem. 

Aicinājums, kas publicēts kā reklāma, lasāms gan igauniski, gan poliski un aizņem visu avīzes pirmo lappusi.

Tajā uzsvērts, ka Igaunija vienmēr ir uzskatījusi Poliju par savu draugu, un atgādināts, ka pirmā Igaunijas armijas virspavēlnieka ģenerāļa Johana Laidonera sieva Marija bijusi poliete un ka Igaunija 1939. gadā ļāvusi poļu zemūdenei "Orzel"  bēgt no Tallinas.

"Lūdzu atļaujiet mūsu cilvēkiem tagad bez ierobežojumiem atgriezties mājās cauri Polijai. Mēs vēlētos paļauties uz jums gan tagad, gan turpmāk," teikts aicinājuma tekstā.

Kā norādījis "Postimees" galvenais redaktors Marts Raudsārs, avīze nolēmusi ķerties pie tautas diplomātijas līdzekļiem, jo "ārkārtējā situācija šobrīd no visiem prasa īpašu rīcību, un tas nozīmē, ka ikvienam ir jādara vairāk nekā parasti".

"Vēršanās pie Polijas valdības "Postimees" pirmajā lappusē ir tautas diplomātija - šādā veidā žurnālisti nāk palīgā valdībai risināt problēmu, kas izveidojusies Polijā," viņš skaidrojis.

"Mēs visi vēlamies, lai cilvēki caur Poliju varētu nokļūt mājās sveiki un veseli un lai varētu turpināties svarīgāko preču pārvadājumi. Pirmām kārtām tas ir jautājums par Eiropas Savienības solidaritāti."

Saistībā ar stingrajiem pasākumiem, ko Varšava veikusi, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, pie Polijas robežām izveidojās kravas automašīnu rindas gandrīz 50 kilometru garumā, tādēļ būtiski iekavējās kravu pārvadājumi, bet pie Polijas un Vācijas robežas veidojās sastrēgumi, kuru dēļ,  cita starpā, nespēj atgriezties mājās arī daudzi Igaunijas iedzīvotāji. Daļai ceļotāju gan izdodas atgriezties ar prāmjiem vai īpaši organizētiem vilcienu vai lidmašīnu reisiem.

Jautājumu par sastrēgumiem pie Polijas un Vācijas robežas Igaunija ir izvirzījusi arī NATO.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu