#PALIECMĀJĀS ⟩ Kā pārdzīvot karantīnu un neizšķirties?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Daudziem pāriem darbs "pašizolācijas režīmā" var kļūt katastrofāli smags - papildus uztraukumam par to, kā veikt savu darba pienākumus, nākas nepierasti ilgu laiku pavadīt kopā ar savu partneri un, dažkārt, bērniem. Par to, kā "nesajukt prātā", portālam "Forbes" vēsta emocionālās attīstības eksperte un psiholoģijas doktore Viktorija Šimanskaja.

Kā lauleņiem sadalīt "mājas biroju" un nezaudēt saskaņu? Protams, ir ģimenes, kurās darbs un mācības no mājām nav nekas jauns, tādēļ viņi karantīnas apstākļus izjūt krietni mazāk, taču liela daļa cilvēku ir pieraduši pie pavisam cita dzīves ritma, personīgās telpas un saviem rituāliem. Kā nezaudēt prātu un saskaņu?

Kāpēc tas ir tik grūti?

Vairums ģimeņu visvairāk kopīgā laika pavada atvaļinājumos un brīvdienās, taču ikdienā nodarbojas ar savām lietām un pilda savas lomas ārpus mājām. Nu daudziem nāksies funkcijas, kuras līdz šim ir izpildītas dažādās vidēs un starp dažādiem cilvēkiem, veikt vienā telpā. Kā adaptēties?

Protams, pirmā un svarīgākā lieta gan karantīnas apstākļos, gan ikdienas dzīvē ir komunikācija. Tagad jo īpaši svarīgi būs partnerim skaidrot, kas Jums ikdienā traucē, kas sagādā prieku un kas ir nepieciešams veiksmīgam darbam vienā telpā.

Pieci faktori, kas ievērojami paaugstina stresa līmeni

Vispārēja trauksme. Šis ir laiks, kurā katra ziņa škietami vēsta par pasaules galu un katrs škaudiens liek domāt par to, ka jāizlieto puslitrs ar dezinfekcijas līdzekli. Lai cik trauksmaina nešķistu kopējā situācija, no tās jācenšas distancēties, uzņemot tikai svarīgāko informāciju.

Iemaņu trūkums darbā no mājām. Ar katru cilvēka dzīves jomu saistās zināmi rituāli - kamēr darba vide un ierastās darbības motivē darboties, mājas vide vairāk vilina atpūsties. Jāiemācās sevi noskaņot uz produktīva viļņa arī ērtās čībās.

Robežu trūkums. Kur sākās mamma un beidzās izpilddirektore? Kā pārslēgt inotnāciju no lietišķas un ģimenisku? Kā balansēt starp savām lomām pie plīts un pie darba galda?

Neparedzēti apstākļi. Lai arī negaidīti pavērsieni var notikt arī darbā, birojā neviens nelūgs palīdzēt ar mājasdarbiem dienas vidū vai neradīsies vajadzība aiziet uz veikalu, lai nopirktu pienu.

Pārāk ciešs kontakts ar mīļoto. Šis, iespējams, ir smagākais faktors - kā izturēt to, ka pēkšņi kādu cilvēku redzam trīs reizes vairāk, nekā parasti, turklāt nevaram nekur īsti "izbēgt"?

Kā parūpēties par sevi?

Tipiska "mājas mammu" kļūda ir no sākuma domāt par apkārtējo ērtībām un saimniecību, un tikai tad par savu profesionālo dzīvi, kas, protams, ātri noved pie izdegšanas. Sevi noskaņot uz harmoniska "viļņa" palīdzēs pāris vingrinājumi, kurus var veikt kaut vai ik pēc pusstundas. Tm būs nepieciešams iziet no telpas - uz balkona vai vienkārši citā istabā.

Atrodiet -

  • piecas lietas, kuras pašlaik redzat
  • četras skaņas, kuras pašlaik dzirdat
  • trīs priekšmetus, kuriem pieskarties
  • divas smaržas, kuras saost
  • vienu kustību, kas palīdz nomierināties - vienalga, sporta vingrinājumu vai parastu žestu

Šie vingrinājumi labi palīdz "pārslēgties" no vienas "lomas" uz otru un nomierināties pirms dažādu darbu veikšanas.

Pāru dzīve ir komandas darbs

Netēlojiet varoni un nebaidieties lūgt palīdzību. Mūsu mīļie spēj gan nopirkt kafiju, gan pagatavot brokastis, gan izmazgāt veļu. Partnerus krietni vairāk apbēdinās pārguris mīļotais cilvēks, nekā pāris mājas darbi.

Esiet gatavi, ka ne viss ies kā plānots. Daudzas lietas aizmirsīsies, daudz kur sanāks kļūdīties - galvenais par to pārlieku neuztraukties.

Cilvēks ir stiprāks ar plānu. Šajā laikā jo īpaši svarīgi ir akcentēt gan savu, gan citu panākumus un kopējo progresu - kad visiem saimē ir skaidrs, kas būtu jāizdara, kļūst krietni vienkāršāk komunicēt par savām vēlmēm un iespējamām neveiksmēm, kur būtu nepieciešama palīdzība.

Izmantojiet mirkli

Lai arī daudzus šajā situācijā uztrauc pierašana pie jaunajiem apstākļiem un pārņem bailes par to, ka trīs nedēļu kopābūšana izjauks harmoniju attiecībās, šajā laikā piedzīvotie kašķi ir krietni nekaitīgāki, nekā dzīvošana nemitīgā saspringumā un bailēs par to, ka tulīt sekos šķiršanās. Visticamāk, ka tā nav - pat ja divi cilvēki viens otram apnīk, bieži vien atliek vien laiku pavadīt šķirtiem, lai atgūtu "dzirksteli".

Bieži vien mums šķiet, ka partneris mūs mīl tikai viena "ampluā" dēļ un ka viņus biedēs tas, ka darba dzīvē varam kļūt daudz nopietnāki un pat skarbāki. Vai šādām domām ir pamats? Karantīna ir labs laiks, lai atklātu sava mīļotā cilvēka neredzētās šķautnes. Ja tā kļūst "par daudz", var mierīgā veidā apspriest tos personības aspektus, kas otrā šķiet uztraucoši - tas tikai stiprinās savstarpējo uzticēšanos.

Ja partnerī kaut kas ļoti kaitina, ir vērts katru reizi, kad kaut kas ir kļuvis pārāk kairinošs, padomāt par vienu lietu, kas otrajā pusītē izsauc sajūsmu. Dienas noslēgumā ir vērts mierīgi izrunāt abu partneru pretenzijas - var izrādīties, ka kaitinošos ieradumus var viegli mainīt un atrast kompromisu.

Visbeidzot - šajā darba pilnajā laikā nedrīkst aizmirst atpūsties. Mājas var ļoti ātri kļūt par otro biroju un, kā tas daudziem ir labi zināms, darba nekad nepaliek mazāk. Atrodiet laiku pavadīt patīkamus mirkļus ar savu mīļoto bez e-pastiem un kolēģu zvaniem. Šis ir īstais mirklis, lai kopā izbaudītu tikai to, ko varat dot viens otram.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu