Jau 13 vietās visā Latvijā iespējams nodot Covid-19 analīzes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Telts Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā, kur iespējams nodot analīzes uz "Covid-19".
Telts Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā, kur iespējams nodot analīzes uz "Covid-19". Foto: Evija Trifanova/LETA

Pašlaik analīzes uz jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19 iespējams nodot 13 vietās visā Latvijā, liecina Nacionālā veselības dienesta publiskotā karte.

Šādi analīžu nodošanas punkti darbojas Biķernieku trases stāvlaukumā, Latvijas Infektoloģijas centrā un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā Rīgā, kā arī Daugavpils Olimpiskajā centrā, Jēkabpils sporta namā, Vidzemes Olimpiskajā centrā, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas teritorijā Ventspilī un stadionā "Olimpija" Liepājā. 

Ierašanās minētajās vietās ir atļauta tikai ar savu automašīnu un pēc iepriekšēja pieraksta.

Lai pieteiktos valsts apmaksātā testa Covid-19 veikšanai, jāzvana uz tālruņa numuru 8303. Tālruņa darba laiks ir katru dienu no plkst. 9 līdz 18. Uz šo tālruni jāzvana tiem cilvēkiem, kuriem ir slimības simptomi - paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums -, un kuri 14 dienu laikā pirms simptomu parādīšanās bijuši ārvalstīs, ciešā saskarē ar Covid-19 pacientu vai strādājuši vai apmeklējuši veselības aprūpes iestādi, kur ārstē pacientus ar Covid-19 infekcijām. Tāpat uz to aicinātas zvanīt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu noteiktās kontaktpersonas, kuras atrodas karantīnā un kurām 14 dienu laikā ir parādījušies saslimšanas simptomi.

Iedzīvotāji testa veikšanai var izmantot arī "E.Gulbja laboratorijas" pacientu pieņemšanas punktus Brīvības gatvē 366 Rīgā, Smilšu ielā 94a Daugavpilī, Republikas ielā 16 Liepājā un Sofijas ielā 2 Ventspilī. Savukārt punkts Pilsētas laukumā Kuldīgā nodrošina izbraukuma vizītes. Pieteikšanās gan valsts, gan pašu iedzīvotāju apmaksātajām testiem notiek pa tālruni 67801112.

Pie iedzīvotājiem reģionos, kuriem nav iespējams ierasties ar savu automašīnu analīžu nodošanas punktā, ieradīsies SIA "Centrālās laboratorijas" speciālisti, kas analīzes paņems dzīvesvietā. Pašlaik, ņemot vērā lielo pieprasījumu skaitu un kamēr notiek analīžu nodošanas punktu izveide citās Latvijas teritorijās, iedzīvotājiem laboratorijas speciālistus var nākties gaidīt no divām līdz trīs dienām. Šajā laikā jāievēro drošības pasākumi un jāvēro savs veselības stāvoklis.

No pirmdienas Rīgas reģiona iedzīvotājiem vairs nav iespējas izsaukt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādi uz savu dzīvesvietu, lai paņemtu paraugu Covid-19 analīžu veikšanai. Šī reģiona iedzīvotājiem, kuriem nav personīgās automašīnas nokļūšanai līdz analīžu punktiem, ieteikts palikt mājās un turpināt ārstēšanos, savukārt gadījumā, ja paliek sliktāk, ģimenes ārsts pieteiks NMPD izsaukumu un pacients tiks stacionēts. 

Tāpat kā līdz šim, uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana tajos gadījumos, kad slimības simptomi ir smagi - ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums.

Personām, kuras neatbilst iepriekš minētajiem SPKC noteiktajiem kritērijiem, bet tomēr vēlas pārbaudīties, iespējams pieteikties analīžu veikšanai par maksu, zvanot uz tālruņa numuru 20030006 vai 20033722.

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Līdz šim Covid-19 saslimušo skaits Latvijā sasniedzis 180.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu