"Kastītes apmeklēšana kaķiem ir ļoti svarīgs rituāls." Kā neapmaldīties plašajā kaķu kastes pakaišu izvēlē?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: unsplash.com

Kaķu saimniekiem ir plašas iespējas izvēlēties materiālu, ar ko piepildīt sava mīluļa kastīti. Neapmaldīties plašajā sortimentā un izvēlēties savām vajadzībām atbilstošāko palīdz "PetCity" eksperte Anžela Fomičeva.

Eksperte atzīst, ka iespējams atrast gan savām, gan mājdzīvnieka vajadzībām piemērotu kaķa pakaišu veidu. Lai gan katram veidam ir vēl savas apakšgrupas, eksperte izcēla šādus materiālus, ar ko iespējams uzpildīt kaķa kastīti: cementējošās jeb bentonīta smiltis, silikona smiltis, koka vai kukurūzas granulas, presēta papīra granulas. Tāpat eksperte uzsvēra, ka pēdējā laikā aizvien populārāki kļūst pakaiši no kokosriekstu mizas.

Sarunas turpinājumā iztirzājām populārāko kaķu kastes pakaišu veidu galvenās priekšrocības.

Cementējošās jeb bentonīta smiltis

"Vispopulārākās ir un būs cementējošās jeb bentonīta smiltis. Tām ir ļoti daudz veidi, dažāda struktūra, dažādi aromatizatori, pūderi un piedevas," stāstīja speciāliste, šo materiālu raksturojot kā ļoti smalku un augstas kvalitātes.

Speciāliste atklāj, ka cementējošām smiltīm cenu amplitūda ir no trīs līdz pat 20 eiro. Cenu ietekmē vairāki apstākļi - smilšu spēja sacementēt urīnu, spēja uzsūkt nepatīkamo aromātu, kā arī tas, cik ilgam laika periodam pietiek ar vienu iepakojumu.

"Visbiežāk, klienti meklē Kanādas smiltis un Kanādas lapu uz iepakojuma, bet ir jāatzīst, ka mūsdienās "Kanādas smiltis" ir kļuvušas vairāk par sugas vārdu. Lai gan pati izejviela nāk no Kanādas karjeriem, tālāk to pārveido un pilnveido kaķu pakaišu rūpnīcas visā pasaulē, tai skaitā Eiropā un Ķīnā," skaidroja eksperte, pieminot, ka mūsdienās apzīmējums "Kanādas smiltis" ir attiecināms uz smalkajām bentonīta smiltīm.

"Kanādas smiltis ir efektīvas - to uzsūktspēja un cementējošās īpašības  ir ļoti augstas. Turklāt, ņemot vērā, ka šīs smiltis ir ļoti smalkas, tās nelīp pie kaķīša ķepām," labās Kanādas smilšu īpašības izcēla eksperte, piebilstot, ka saimniekam tomēr jārēķinās, ka šis materiāls nebūs no lētākajiem.

Tāpat eksperte nāca klajā ar padomu, ko vajadzētu ievērot, iegādājoties bentonīta smiltis: "Uz pakām ir jāmeklē uzraksts "clumping", kas nozīmē, ka šīs smiltis veido cementa kamolus. Pēc tam ir vienkāršāk uzkopt kaķa kastīti."

Gadījumos, ja mīlulis sirgst ar kādu slimību, eksperte iesaka meklēt antibakteriālos pakaišus. 

Kukurūzas pakaiši

Eksperte akcentē, ka strauji popularitāti gūst pakaiši, kas gatavoti no kukurūzas. "Cilvēki novērtē, ka tie ir dabai draudzīgi. Turklāt izlietotos var noskalot podā, nevis nest uz atkritumu tvertni."

Speciāliste uzsver, ka šis pakaišu veids ir ne mazāk efektīvs kā cementējošās smiltis, jo viela, kas izdalās no kukurūzas, palīdz garantēt jau iepriekš pieminēto kamolu izveidošanos.

Vēl viena priekšrocība, pēc ekspertes domām, ir kukurūzas pakaišu iepakojuma svars, jo apjoms, kas nepieciešams kaķu kastes uzpildei, ir tieši tāds pats kā, piemēram, cementa smiltīm, taču kukurūza ir ievērojami vieglāka.

"Ir gan viens "bet". Ir bijuši gadījumi, kad kaķis kukurūzas pakaišus sāk ēst. Tas, protams, parāda, ka materiāls patiešām ir dabīgs, jo kaķis nav tas, kurš ēdīs visu pēc kārtas. Protams, ir labi, ja kaķītim garšo, tomēr šos pakaišus nevajadzētu lietot, ja mīlulis tos ir sācis ēst," būtisku niansi atklāja speciāliste.

Koka granulas

Speciāliste stāsta, ka pakaiši, kas ražoti no koksnes, ir pielīdzināmi kukurūzas pakaišiem, pieminot tieši "Cats Best" zīmolu. Tiesa, eksperte uzsver, ka viņas pieredzē bieži ir bijuši gadījumi, kad cilvēki kaķa pakaišiem izmantojot koka granulas, kas paredzētas kurināšanai.

"Ir jāsaprot, ka ir produkti, ko ražo konkrētam mērķim. Cilvēki domā, ka šie pakaiši ir tās pašas koka granulas, tikai citā iepakojumā. Tā gluži nav," stāstīja eksperte.

"Ļoti iespējams, ka pat ražotājs ir tas pats, bet granulas, kas paredzētas kurināšanai, ir kas pavisam cits. Tām ir lētākas izejvielas, bieži vien to apstrādē tiek izmantotas līmvielas un antiseptiķi. Savukārt granulas, kas paredzētas dzīvniekiem, tiek ražotas no augstākas kvalitātes izejvielām, tām nepievieno ķimikālijas," turpināja speciāliste.

Arī šīs izejvielas pakaišiem ir dažādas tekstūras: pārslas, smalkas granulas, lielākas granulas.

Eksperte atzina, ka kaķi ir izvēlīgi dzīvnieki un, ja mīlulim kaut kas kastītes pakaišos nepatiks, piemēram, struktūra vai smarža, tas izvēlēsies tajā neiet un nokārtosies blakus. 

Silikona smiltis

"Šīs smiltis ļoti patīk saimniekiem, jo nemaz nelīp pie ķepām. Tāpat tās arī nevajag tik bieži mainīt, tikai tik, cik savākt to, kas ir kastītes virspusē, bet atkal ir jāsaka "bet"," par silikona smiltīm iesāka eksperte.

"Kā jau runājām, kaķi ir ļoti izvēlīgi. Kastītes apmeklēšana viņiem ir ļoti svarīgs rituāls, un ļoti bieži gadās tā, ka mīlulim silikona smiltis tomēr nepatīk," stāstīja eksperte, kura arī uzsvēra, ka kastītes pakaišu veidu nekādā gadījumā nevajadzētu strauji mainīt. 

"Ja kaķis ir pieradis iet kastītē ar, piemēram, bentonīta vai kukurūzas pakaišiem, pēkšņi viņam atnest silikona smiltis nebūs pati labākā doma," būtisku niansi pakaišu izvēlē atklāja speciāliste.

Tāpat eksperte neiesaka silikona smiltis mazu kaķēnu kastītēm, jo divus līdz četrus mēnešus veciem kaķēniem vēl ir interese izzināt visu, kas viņiem notiek apkārt. Bieži vien tas izpaužoties mēģinājumos pagaršot dažādus priekšmetus un materiālus, tostarp arī kastītes pakaišus. Kā uzsver speciāliste, silikona pakaišu norīšana mazam kaķēnam var būt pat ļoti kaitīga.

Kurš pakaišu veids klientu vidū ir izplatītākais?

Eksperte atzīst, ka pašas mīluļu kastīšu uzpildīšanā priekšroku dod tieši kukurūzas pakaišiem, uzslavējot jau iepriekš minētās dabīgās izejvielas. 

Klientu vidū favorīts ilgus gadus esot cementējošās smiltis. Dalītu otro vietu popularitātes ziņā eksperte atvēlētu kukurūzas un koksnes pakaišiem. "Un pēc tiem - silikona smiltis, jo saimniekiem tās gan patīk, bet kaķi ļoti bieži tās izbrāķē," topu noslēdza eksperte, piebilstot, ka pietiek vien ar aromāta nomaiņu, lai kaķis kastītē vairs neietu, pat ja materiāls un ražotājs ir viens un tas pats.

Tāpat klientu vidū ir iecienītas arī jau piepildītās kaķu kastītes "Kitty Time". Šīs kastītes ir piepildītas ar vairākiem absorbēšanas slāņiem, savukārt to virspusē ir kārta ar augstākās kvalitātes skujkoka granulām, kas kalpo kā dezinficējošs līdzeklis, kā arī palīdz novērst nepatīkamo aromātu. Eksperte atzīst, ka klientu vidū šis produkts ir iecienīts arī tāpēc, ka to ir iespējams paņemt līdzi, piemēram, uz vasarnīcu vai izstādi.

Padomi kaķu kastes pakaišu lietošanā

"Kaķi ir ļoti pastāvīgi dzīvnieki. Viņiem patiks iet ierastā kastē, kas atrodas vienā un tajā pašā vietā un tiek konstanti pildīta ar vienādiem pakaišiem," stāsta eksperte.

Tāpat pastāv iespēja, ka mīluļi neapmeklēs kastītes, kurās iebērtie pakaiši ir apstrādāti ar pārāk specifisku aromatizētāju. Kā skaidro eksperte, atsevišķos gadījumos mīlulim no šiem aromatizētājiem var būt arī alerģiska reakcija.

Speciāliste uzsver, ka ļoti svarīgi ir kaķa kastīti piepildīt ar pakaišiem pietiekamā daudzumā: "Cilvēki ļoti bieži uzskata, ka pakaiši jāpaber tikai tā, lai nebūtu redzama kastītes apakša, un pēc tam brīnās, kāpēc nekas necementē. Reāli ir jāber aptuveni 3/4 no kastes vai vismaz 10 centimetru slānis. Ne velti uz pakaišu iepakojumiem ir speciāli norādījumi. Tos noteikti jāievēro."

Ļoti svarīgi ir arī ievērot pakaišu mainīšanas biežumu. Speciāliste minēja, ka kaķu saimnieki dažkārt pārprot rakstīto uz silikona pakaišu iepakojumiem - "viens iepakojums vienam mēnesim".

"Saimnieki savāc tikai cietos atkritumus, bet tikmēr viss šķidrums sasūcas apakšējā slānī. Kastītes saturu mainīt tikai vienreiz mēnesī nav laba domā. To apskatīt un izvākt apakšējo slāni tomēr vajadzētu vismaz reizi dienā," skaidroja eksperte.

Speciāliste arī pieminēja atziņu no zoopsihologu veiktiem pētījumiem. Laimīga kaķa formula esot "viens kaķis - divas kastītes", respektīvi, ja mājā dzīvo divi mīluļi, tad nepieciešamas četras kastes. Protams, reālajā dzīvē tā, pēc ekspertes domām, būtu nedaudz utopija, taču ir svarīgi saprast, ka kaķis var izmantot vienu tualeti "lielām lietām", bet otru "mazajām".

"Ir arī tādi kaķi, kuri nekad neies nokārtoties tur, kur iepriekš bijis kāds cits," sacīja eksperte.

Nobeigumā speciāliste uzsvēra, ka svarīgākais pakaišu izvēlē ir patiešām rūpīgi izlasīt aprakstu uz pakām un skatīties, kas mīlulim patīk un kas ne.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu