Covid-19 Spānijā Pansionātos sirmgalvji pamesti likteņa varā, slidotava pārveidota par morgu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Spānija neilgā laikā kļuvusi par vienu no valstīm, kuru visvairāk skāris Covid-19. Koronavīrusa mirušo cilvēku skaits neilgā laikā pārsniedzis 2000. Spānijas armija, dodoties dezinficēt veco ļaužu pansionātus, atraduši sirmgalvjus pamestus vienus likteņa varā. Tikmēr galvaspilsētā Madridē slidotava pārveidota par pagaidu morgu, vēsta raidorganizācija BBC.

Darbinieku pamestie pansionāti

Pirmdien Spānijā tika fiksēts līdz šim augstākais mirušo skaits vienā diennaktī - 462 cilvēki. Pavisam uzliesmojumā Spānijā dzīvību zaudējuši 2182 cilvēki.

Spānijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka uz veco ļaužu pansionātiem nosūtītie karavīri esot atklājuši, ka vairākās iestādēs darbinieki vecīšus pametuši vienus, uzzinot, ka tur sācis izplatīties jaunais koronavīruss. Dažos gadījumos sirmgalvji tika atrasti miruši savās gultās.

Spānijas aizsardzības ministre Margarita Roblesa intervijā telekanālam "Telecinco" norādīja, ka valdība "būs strikta un neelastīga attiecībā uz to, kā [pansionātos] apietas ar veciem cilvēkiem".

Foto: EPA/Scanpix

"Armija noteiktās vizītēs redzēja pilnīgi pamestus vecus cilvēkus, dažkārt pat mirušus savās gultās," viņa teica. Atsevišķos pansionātos darbinieki bija pārtraukuši nākt uz darbu, kad tur tika atklāti pirmie Covid-19 gadījumi.

Veselības aprūpes amatpersonas norāda, ka normālos apstākļos pansionāta iemītnieku līķus glabā aukstumā, līdz tiem pakaļ atbrauc apbedītāji. Taču, ja ir aizdomas par Covid-19, tos atstāj gultās, kamēr var ierasties apbedītāji ar speciāliem aizsarglīdzekļiem. Madridē, kur ir visvairāk mirušo, tas var prasīt pat diennakti.

Spānijas veselības ministrs solījis stingri uzraudzīt veco ļaužu pansionātus.

Slidotavā ierīko morgu

Madrides pašvaldībai piederošais apbedīšanas birojs paziņojis, ka otrdien pārtraukšot mirušo transportēšanu uz savām telpām, jo nevarot saviem darbiniekiem nodrošināt individuālos aizsarglīdzekļus.

Pašvaldība nolēmusi izmantot slidotavu "Palacio de Hielo" kā pagaidu morgu, kur no Covid-19 mirušo līķi tiks uzglabāti, līdz apbedīšanas biroji varēs tos savākt, Spānijas medijiem apstiprināja vietējās amatpersonas.

"Palacio de Hielo" komplekss ar veikaliem, restorāniem, boulingu un kino zālēm atrodas netālu no IFEMA izstāžu zāles, kur iekārtota pagaidu slimnīca Covid-19 pacientiem.

"Tas ir pagaidu un izņēmuma risinājums, lai atvieglotu ģimenes locekļu sāpes un situāciju, ar kādu saskaras Madrides slimnīcas," teikts Madrides reģionālās valdības paziņojumā.

Spānija ir otrā koronavīrusa vissmagāk skartā Eiropas valsts pēc Itālijas. Itālijā fiksēts vislielākais Covid-19 upuru skaits visā pasaulē - vairāk nekā 6000 cilvēki.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu