SPKC: Koronavīrusa transmisija notiek jau iekšzemē (2)

Papildināts
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Trešdien, 25. martā, attālinātā preses konferencē amatpersonas informē par veicamo darbu, uzraugot un nodrošinot sabiedrības drošību Covid-19 epidēmijas laikā visā Latvijā. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs paziņoja, ka inficēšanās notiek sabiedrībā un tie vairs nav tikai importēti gadījumi.

Jau ziņots, ka Latvijā ar Covid-19 inficēto skaits sasniedzis 221. Perevošcikovs minēja, ka šī diena ir nozīmīga, jo atklāts, ka koronavīrusa transmisija nule notiek arī iekšzemē.

"Ir pierādījumi, ka koronavīrusa transmisija notiek Latvijā. Šī informācija jāuzņem nopietni. Inficēties var arī sabiedrībā," akcentēja SPKC speciālists.

Saslimšanas gaita līdz šim nav izsekojama pieciem cilvēkiem, skaidroja SPKC pārstāvis. Šie cilvēki dzīvo Rīgā, tomēr tos nevieno, piemēram, kāda profesionāla darbība. Minēto pacientu vidū ir gan studenti, gan pensionāri, un lielākoties šie cilvēki analīzes veikuši par saviem līdzekļiem.

Perevoščikovs arī pastāstīja, ka daži ar Covid-19 inficēti cilvēki nav norādījuši uz to, ka bijuši ārzemēs vai viņiem bijis kontakts ar kādu jau ar Covid-19 inficējušos vai ārzemēs bijušu cilvēku.

Viņš uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi padomāt pašiem par to, ka vajadzētu mainīt savus ieradumus, sadzīvot ar epidēmiju, lai maksimāli pasargātu sevi un apkārt esošos cilvēkus - it sevišķi cilvēkus ar hroniskām saslimšanām un seniorus.

Turpmākā situācijas attīstība atkarīga ne tikai no pieņemtajiem lēmumiem, bet arī katra cilvēka rīcības ikdienā - galvenais ir sociāli distancēties, pauda Perevoščikovs, uzsverot, ka ar Covid-19 cilvēki var inficēties kā mikroautobusos un veikalos, tā arī citās publiskās vietās.

"Mums nevajadzētu iet tur, kur ir cilvēki, jāievēro vismaz divu metru distance. Mums vajadzētu domāt arī par infekcijas izplatīšanos kontakta ceļā ar rokām. Mazgāt rokas ir izšķiroši, nekādā gadījumā nedrīkst skarties sejai ar netīrām rokām," ieteica speciālists.

Atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai un lai mazinātu riskus Covid-19 tālākai izplatībai Latvijas iedzīvotāju vidū, valdība ir pieņēmusi jaunus piesardzības pasākumus sociālās distancēšanās ierobežošanai un to kontrolei.

Lai aizsargātu Latvijas iedzīvotājus no iespējamas saslimšanas ar Covid-19, tiks ierobežota atsevišķu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana. Tiks saglabāti tie pakalpojumi, kuri ir dzīvību glābjoši un kuri nodrošina terapijas nepārtrauktību.

Mediķi turpmāk nevarēs sniegt veselības aprūpes pakalpojumus vairākās ārstniecības iestādēs. Šādas rīcības mērķis ir maksimāli samazināt riskus, ka inficēta ārstniecības persona darba pienākumu sniegšanas ietvaros nokļūst citā ārstniecības iestādē, apdraudot pacientus un citus mediķus.

Citu valstu pieredze rāda, ka ārstniecības personas ir Covid-19 augsta riska grupā tiešo kontaktu ar slimniekiem dēļ, savukārt no inficētas ārstniecības personas var inficēties gan kolēģi, gan slimnīcu pacienti, kuriem Covid-19 var noritēt smagā formā.

Speciālisti norāda - tiklīdz parādās klepus, paaugstināta temperatūra, sāpes kaklā, jāpievērš uzmanība.

Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis norādīja, ka policija aktīvi strādā, lai kontrolētu to, vai cilvēki ievēro ārkārtas situācijas noteikto. Visvairāk pārkāpumu fiksēts Rīgas reģionā un saistīts ar pašizolācijas noteikumu pārkāpšanu.

Krapsis norāda, ka atsevišķos gadījumos cilvēki bijuši pavisam bezatbildīgi, piemēram, viena persona, atgriežoties no Somijas, devās uz banku, meloja, ka ārvalstīs nav bijis. Vienlaikus bankā redzams, ka Somijā persona veikusi norēķinus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu