Latvijas handbolists Dude: Francijā esmu uz slimības lapas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ingars Dude
Ingars Dude Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas handbola izlases kapteinis Ingars Dude, kurš spēlē Francijas pēc spēka otrās līgas klubā "Limoges Hand 87", koronavīrusa epidēmijas apstākļos Francijā pēc neliela savainojuma dzīvo mājās uz slimības lapas, intervijā ar Latvijas Hendbola federāciju stāsta sportists.

Latvijas izlases spēlētāja pārstāvētā komanda "Limoges Hand 87", kurā kopš 2016.gada spēlē Dude, Francijas otrajā līgā čempionāta pārtraukšanas brīdī ieņēma otro vietu. Ja sacensības neatsāksies un klubam tiks piespriesta šī vieta, tas nozīmēs Limožas vienības pārcelšanos uz valsts spēcīgāko līgu.

"Daļa no spēlētājiem atrodas uz bezdarbnieka pabalsta, daļa, tostarp es, ir uz slimības lapas," par notiekošo komandā stāsta handbolists. "Man bija neliela trauma, nekas ļoti nopietns, bet šajā brīdī esmu uz slimības lapas."

Ārpus mājas koronavīrusa Covid-19 izplatības dēļ drīkst iziet tikai tie, kuriem ir jāstrādā. Citos gadījumos, arī ejot uz veikalu, ir vajadzīga speciāla atļauja. Dude saka, ka uz ielas tāpat vien rādīties un staigāt apkārt nedrīkst. Ielas ir patukšas, kafejnīcas un  citas publiskās vietas - ciet.

Komandas treniņi šobrīd "Limoges Hand 87" nenotiek. Turklāt arī juridiski to būtu grūti sakārtot, ja spēlētāji no valsts saņem bezdarbnieka pabalstu.

"Vienkārši nedrīksti ar komandu trenēties," saka Limožas kluba spēlētājs. "Vīruss vairs nevienam nav konstatēts, bet nacionālā līmenī treniņi ir aizliegti, tāpēc paliekam mājās. Katru dienu fiziskās sagatavotības treneris sūta programmu. Esam ļoti ierobežoti, bet tajā pašā laikā ir daudz vingrinājumu, ko var darīt mājās. Par laimi, man ir arī dārzs, kur darboties. Apkārt mājai vienu kilometru var paskriet, ja nav cilvēku. Lai uzturētu formu, cenšamies arī veselīgi ēst."

Aizliegtas ir pastaigas parkā un riteņbraukšana.

"Mēs bijām pirmā komanda, kas sāka čempionāta apturēšanas procesu," notikumu gaitu šķetina Latvijas izlases kapteinis nesenajā Eiropas čempionāta finālturnīrā. "Pēdējā spēle bija Strasbūrā, kur situācija ir vistrakākā. Viens mūsu spēlētājs saslima, un visi pārējie 14 profesionāļi tika ielikti karantīnā uz 14 dienām, kad es nedrīkstēju vispār iziet ārā no mājas. Par laimi man blakus ir sieva, kura varēja iepirkties un turpināt ikdienas gaitas. Tagad principā ir tāda kā nacionālā izolēšanās, ko Francijas prezidents Emanuels Makrons izsludināja uz nenoteiktu laiku. Izskatās, kādu laiku vēl tas viss būs."

Čempionāts tika pārtraukts ļoti ātri tieši tāpēc, ka Limožas komandā vienam spēlētājam tika konstatēts koronavīruss. Uzreiz tika apturētas sacensības gan augstākajā, gan otrajā līgā.

"Tagad visu laiku norit sarunas, ko darīt - ar šo sezonu, kā iesākt nākamo, ko darīt ar finansiālo situāciju," situāciju Francijas handbolā skaidro latvietis. "Nav tik viegli klubiem, bet mums kopumā situācija ir itin stabila. Vienu pusi atalgojuma nosedz valsts, bet otrai it kā klubam ir rezerves, lai viss būtu kārtībā. Mums finansiāli it kā neko nevajadzētu zaudēt. Tā ir tā labā ziņa."

Francijā ir spēcīga spēlētāju asociācija, kas aizstāv spēlētājus. Ja čempionāts atsāksies, būs trīs četras nedēļas, lai sagatavotos. Tomēr maz ticams, ka čempionāts atsāksies. Šobrīd tas oficiāli ir apturēts, bet var tikt pat anulēts. Tas "Limoges Hand 87", kas ar 25 punktiem ieņem otro vietu, būtu visneizdevīgākais variants. Iespējams kādas spēles vēl varētu notikt jūnijā.

Dude bilst, ka notiek sarunas par to, ka divas labākās otrās līgas komandas iekļūst augstākajā līgā, bet no tās neviena nekrīt ārā. Tādējādi par gadu tiktu apsteigts plāns paplašināt augstākās līgas komandu skaitu no 14 uz 16.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu