"Vīrusiem ir diezgan vienaldzīga tēja!" Profesors Danilāns atbild uz ļaužu jautājumiem par Covid-19 (18)

Foto: Jānis Škapars/TVNET
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Ir ļoti grūti paredzēt, (..) vai tiešām viss būs lieliskā kārtībā. Es ceru un domāju, ka jā - badā jau mēs nekādā gadījumā nebūsim, lai cik ilgi arī tas vīruss te vandītos pa mūsu zemīti," Tā, komentējot situāciju, kad Covid-19 pandēmijas dēļ tiek veidoti pārtikas krājumi, Latvijas Televīzijas raidījumā "4. studija" sacīja gastroenterologs, Rīgas Stradiņa universitātes Iekšķīgo slimību katedras profesors Anatolijs Danilāns.

Jautāts, kādēļ, viņaprāt, cilvēki, uzzinot par ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī, masveidā devās iepirkt griķu krājumus, Danilāns sacīja: "To es nezinu! Griķus ir viegli uzglabāt un arī [uzturvērtība tiem] nav slikta! Nekāda vaina nav griķiem! Gaļai arī [uzturvērtība] nav slikta. Tikai gaļa ātrāk bojājas, pūst". 

Uz raidījuma vadītājas piebildi, ka gaļu var uzglabāt saldētavā, profesors ar humoru atbild: "Cik tad daudz to gaļu sabāzīsi saldētavā?"

"Es domāju, ka varbūt griķus var vienkārši lielākā daudzumā paņemt," norāda gastroenterologs, skaidrojot griķu pirkšanas fenomenu. 

Jautāts, kā pašlaik - sociālās distancēšanās laikā - vislietderīgāk pavadīt laiku mājās, Danilāns iesaka: "Es domāju, ka var [laiku] ļoti lietderīgi izmantot. Jauni cilvēki jau ļoti var - var televīziju [skatīties], lasīt grāmatas, risināt sudoku un krustvārdu mīklas, pats ar sevi spēlēt šahu var. Ir taču tagad datori, kas labi spēlē šahu. Man jaunībā bija laba šaha spēle, bet tagad kādreiz datoram arī zaudēju! Viņš man ieliek! 

Darīt ir daudz ko! Pašizglītošanās! Var arī kontaktēties ar citiem cilvēkiem - ir telefoni."

Komentējot to, vai informācijas pārsātinātība par Covid-19 cilvēkos rada trauksmi, profesors bilst: "Varbūt, ka arī drusciņ rada, tam es piekrītu, bet ļoti gribu pamācīt cilvēciņus - pārāk lielai trauksmei paļauties nav vajadzības! 

Šis vīruss nav tāds briesmonis, kas mūs te noslaucīs no Zemes virsas! Arī ekonomiski mēs cietīsim, es pareģoju, ka mēs cietīsim, visā pasaulē būs sliktāk, grūtāk, bet bads nebūs, nē, bads neiestāsies. 

Es nedomāju, ka vīruss izraisīs kaut kādas fatālas sekas. Es jau vienreiz teicu, ka latvieši ir pārdzīvojuši daudz briesmīgākas lietas. Šodien jau arī ir diena, kas mums ir atmiņā, kad tikām izsūtīti [uz Sibīriju]. Es domāju, ka tas vīruss netiks ne tuvu tik tālu, cik mums daži kaimiņi ir izdarījuši," raidījumā sacīja Danilāns. 

Komentējot biežāku ledusskapja virināšanu pēdējā laikā, profesors norāda, ka pārēsties gan nevajag.

"Lielākā neraža, ko mēs te pieminējām, ir nevis bads, ko varētu vīruss izraisīt, bet gan tas, ka paradoksālā veidā mēs drīzāk pārbarosimies." 

Jautāts, kā var mazināt apetīti, Danilāns stāsta: "Ziniet - var! Ņemties kaut ko citu. Un galvenais - kustības! (..) Staigāt, kustēties, kamēr ir atļauts uz ielas iet, vajag iet. Ne jau pulcēties baros un lēkāt kopā saķērušies, bet viens pats pa mežu - jodelēt, vai dieviņ, cik labi - pa svaigu gaisu, saulītē, ultravioletie stari, kas tagad nāk, D vitamīns lai rodas! Uz priekšu!". 

Komentējot cilvēku raidījumam iesūtītos jautājumus par to, vai karsta tēja varot palīdzēt uzveikt koronavīrusu, profesors stāsta:

"Es jums tagad stāstīšu patiesību - vīrusiem ir diezgan vienaldzīga tēja! Viņiem nav svarīgi - karsta vai nē, ar medu vai bez medus... 

Lūdzu, dzeriet tēju, ja garšo tēja. Nav slikta lieta.

Man labāk garšo kafija. Un veselīgāka ir kafija, zinātnieki jau pierāda, bet koronavīrusam nekas tur nemainīsies no tā."

Tāpat profesors uzsver, ka arī ķiploki un homeopātiski produkti pieskaitāmi pie "blēņām", kam nav sakara ar Covid-19 uzveikšanu. "Ķiploki arī... Es neteikšu, ka ķiploks ir slikts, kāpēc nē? Kā uztura produktu pielikt klāt [ēdienam]. Bet tad tu cilvēkos nevari rādīties...

Bet mīļie, ar ķiploku neizglābsieties! 

Profesors uzsver, ka pašlaik ir ļoti svarīgi "saglabāt inteliģenci" un to, ko māca mūsu infektologi, vīrusu speciālisti, ārsti, piemēram, mazāk kontaktēties citam ar citu. "Tas ir svarīgāk," pauž Danilāns. 

Gastroenterologs tāpat norāda, ka, viņaprāt, Latvijā tiek pārspīlēta ēdiena loma cilvēka dzīvē. "Vai, labi paēdīšu, būšu vesels. Mums nav tik slikti ar ēšanu, mīļie cilvēki! Mēs ēdam tīri labi un labus produktus. Pilnvērtīga ēšana ir vajadzīga, nevis tur kaut kas jāizlasa atsevišķi - kāds uztura produkts." 

Profesors skaidro, ka nav viena atsevišķa produkta, kas palīdzētu cīņā pret vīrusiem. "Ne ķiploki, ne lociņi. (..) Ar ēšanu vien nesaglābsiet, nekā mīļie, ne-e!"

"Esmu klasisks zinātniskās medicīnas pārstāvis," komentējot jautājumu par imunitātes stiprināšanu šajā laikā, iesāk Danilāns. Viņš uzskata, ka par jauno vīrusu "mēs daudz ko vēl nezinām".

"Cilvēki parasti domā - ai, jā, vajag stiprināt imūno sistēmu. Mīļie, gandrīz vairāk patreiz zinātnē ir datu, vismaz virziens pagaidām šāds, ka, saslimstot ar šo vīrusu, imūnā reakcija ir pārlieku aktīva," "4. studijā" stāsta Danilāns un piebilst, ka "paldies dieviņam, ar ķiplokiem nekāda lielā aktivēšana nesanāk". 

Komentējot speciālistu izteikumus par ibuprofēna lietošanu Covid-19 gadījumā (sākumā tika norādīts, ka nevajadzētu to lietot, vēlāk atceļot šo ieteikumu), Danilāns atklāj, ka viņš esot "sens nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu naidnieks". "Man viņi nepatīk. Aspirīns un daži citi... Tie visi ļoti veikli bojā kuņģa un zarnu traktu.

Ja ir paaugstināta temperatūra, cilvēkam galva sāp, mokas, nav jau aizliegts medikaments. Var lietot, visā pasaulē lieto."

Danilāns iesaka lietot tos medikamentus, kas ir pierasti, bet tiem, kuriem ir problēmas ar kuņģa-zarnu traktu, papildus lietot arī tādu medikamentu, kas bloķē kuņģa skābumu. Tāpat profesors iesaka lietot ķermeņa temperatūru pazeminošus preparātus tad, ja temperatūra kļūst mokoša. 

"Ko tur mierināt? Klausieties mani, esmu smaidīgs. Pārmēra uztraukumam pamata nav. Es nesaku, ka nevajag ievērot nosacījumus. Lūdzu, lūdzu, būsim inteliģenti cilvēki! Es domāju, ka Latvijā cilvēki ir tādi kārtīgi ziemeļnieki un kārtīgi klausa, ko ir jādara.

Nevajag čupoties, nevajag klepot viens otram virsū! 

Ja tu esi saslimis, tā ir cūcība, esot slimam un pieļaujot, ka man tas koronavīruss ir, es tagad iešu cilvēku barā un kaut ko darīšu... Nu, nekādā gadījumā to nevajag!" Tā, komentējot, kā cīnīties ar līdzcilvēku satraukumu, pauž Danilāns. 

"Lūdzu, lūdzu, ja ir šņaukāšanās, klepus... Meklējiet mūsu, tas ir - ārstu, palīdzību! Nevis nobijies tur, kaut kur malā drebinies, bet meklē palīdzību!

Jā, es piekrītu, ka mums pašlaik specifiskas ārstēšanas nav pret šo vīrusu, bet, mīļie, es pats esmu par to pārliecinājies, ka mediķis var palīdzēt!" aicina profesors. 

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka līdz trešdienai, 25. martam, Latvijā apstiprināts 221 saslimšanas gadījums ar Covid-19. Līdz 14. aprīlim Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Tika nolemts, kas neatkarīgi no to apmeklētāju skaita ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšanas pulcējoties. Mācības Latvijas skolās tiek organizētas tikai attālinātā režīmā.

Tāpat valdība lēma ierobežot neorganizētu pulcēšanos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī lēma par citiem ierobežojumiem.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu