Rīgas pagaidu administrators uzdevis "Rīgas satiksmei" nekavējoties sabiedriskā transporta kustību pielāgot epidemioloģiskajai situācijai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sabiedriskā transporta pieturvieta pie Latvijas Mākslas akadēmijas.
Sabiedriskā transporta pieturvieta pie Latvijas Mākslas akadēmijas. Foto: Una Kupruka/LETA

Rīgas pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics ir uzdevis pilsētas izpilddirektoram Jurim Radzevičam un pašvaldības uzņēmuma SIA "Rīgas satiksme" valdei nekavējoties nodrošināt piemērotu sabiedriskā transporta kustību atbilstoši epidemioloģiskai situācijai valstī, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

"Epidemiologu ieteikumos balstīta rīcība par cilvēku drošību ir pirmajā vietā. Tieši tāpēc, atsaucoties uz Veselības ministrijas speciālistu vakar publiski pausto informāciju par aktuālo situāciju, esmu uzdevis pastiprināt drošību sabiedriskajā transportā, tai skaitā gādāt par pietiekamu sabiedriskā transporta reisu skaitu, nodrošinot pēc iespējas mazu salonu piepildījumu," norāda Balševics.

Pēc viņa teiktā, lai gan "Rīgas satiksmes" dispečeri nepārtraukti seko līdzi situācijai un iespējami ātri reaģē, tomēr reakcijai jābūt vēl ātrākai - īpaši brīdī, kad Latvijā nu jau novērojams otrais epidēmijas attīstības posms.

"Uzņēmumam kopā ar pašvaldību nekavējoties jāpārplāno transporta kustība," pauž administrators.

Rīgas dome joprojām aicina iedzīvotājus īpaši rūpīgi izvērtēt braucienu nepieciešamību laikā, kad jāievēro arī fiziskā distancēšanās. 

Rīdziniekiem radušos jautājumus par pašvaldības darbu ārkārtējās situācijas laikā ir iespēja uzdot, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80000800. Savukārt tos iedzīvotājus, kuri atrodas pašizolācijā un kuriem nav neviena līdzcilvēka, kas varētu palīdzēt ar pārtikas produktu piegādi, kā arī brīvprātīgos, kas varētu piegādāt pārtikas produktus šiem cilvēkiem, dome aicina zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 vai sazināties ar "Latvijas Sarkano Krustu", vai "Latvijas Samariešu apvienību".

Partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs vērsies Ģenerālprokuratūrā, kā arī pie iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) ar sūdzību par sabiedriskā transporta reisu samazināšanu Rīgā.

Urbanovičs aģentūrai LETA sacīja, ka uzrakstījis iesniegumu par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" sabiedriskā transporta reisu skaita samazināšanu Covid-19 pandēmijas laikā.

"Ir izdarīta liela muļķība, kas ir lielāka par noziegumu," vērtējot sabiedriskā transporta reisu samazināšanu Rīgā, sacīja Urbanovičs.

Viņš uzskata, ka patlaban Rīgā valdošie ir pieļāvuši lielu kļūdu, samazinot sabiedriskā transporta reisu skaitu, tādējādi Covid-19 nekontrolētas izplatīšanās gaitā liekot cilvēkiem drūzmēties sabiedriskajā transportā.

"Gribu, lai autors, kas izdomāja samazināt sabiedriskā transporta plūsmu, to sašaurinot, lai cilvēki drūzmētos vienā autobusā, trolejbusā, tiktu atrasts un sodīts," teica politiķis.

Partijā aģentūrai LETA pauda, ka Rīgas domes pagaidu administrācija, pieļaujot sabiedriskā transporta reisu samazināšanu, rada draudus cilvēku veselībai.

"Jo retāk brauc sabiedriskais transports, jo vairāk cilvēku spiesti kopā pārvietoties tramvajos, trolejbusos un autobusos. Šajā gadījumā ne par kādu divu metru distances ievērošanu starp cilvēkiem, kura ir nepieciešama no epidemioloģiskā drošības viedokļa, nevar būt ne runas," uzsvēra politiskajā spēkā.

"Saskaņa" uzskata, ka par kļūdaino lēmumu, kurš var novest pie cilvēku masveida inficēšanās, atbildība ir jāuzņemas Rīgas domes pagaidu administrācijai. 

No 21. marta Rīgas dome samazinājusi sabiedriskā transporta reisu skaitu vidēji par 20%, pamatojot, ka sabiedriskajā transportā vērojams pasažieru skaita kritums sakarā ar Covid-19 izplatības noteiktiem ierobežojumiem un rekomendācijām, atgādināja partijā.

"Saskaņa" ne tikai pieprasa atjaunot atceltos sabiedriskā transporta reisus, bet arī palielināt reisu skaitu, kā tas jau ir izdarīts Tallinā, lai cīnītos pret Covid-19 izplatību.

Pašvaldību policijai un Valsts policijai jāstrādā roku rokā, turpinot uzraudzīt, vai tie iedzīvotāji, kuri nesen ir atgriezušies no ārvalstīm un citi, kuriem tas noteikts, ievēro pašizolāciju, aģentūrai LETA norādīja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sekretārs, Saeimas deputāts Ēriks Pucens (KPV LV).

Policijas pārstāvjiem par sociālās distancēšanās ievērošanu arī būtu aktīvi jārunā ar cilvēkiem publiskās vietās, uzraugot pašizolācijas ievērošanu, pauda politiķis. Pucens kā labu piemēru minēja Kuldīgas novadu, kur šajā jautājumā aktīvi strādājot pašvaldības policija.

Vaicāts par vērtējumu pašvaldību darbam Covid-19 izplatības mazināšanai, politiķis norādīja, ka katra pašvaldība situāciju redz mazliet citādāk un ka milzīgas problēmas pašvaldību darbā nav redzamas.

Tomēr kā vienu problēmu politiķis minēja pārpildīto Rīgas sabiedrisko transportu. Pucens uzsvēra, ka šāda situācija nav pieļaujama, jo tādā veidā lielāks cilvēku skaits tiek pakļauts riskam saslimt ar Covid-19.

Kā vienu risinājumu Saeimas komisijas sekretārs minēja iespēju šoferiem nestāties pieturās, lai uzņemtu vēl pasažierus, ja transportlīdzeklis jau ir pārpildīts. Paralēli jānodrošina papildu reisi, lai samazinātu cilvēku blīvumu sabiedriskajā transportā.

Politiķis mudina cilvēkus šajā laikā braukt "uz laukiem un mežiem".

Deputāts, pašam esot pašizolācijā, novērojis, ka tas jau notiek, lauku sētās parādoties vairāk mašīnām. Pucens arī rosina pašvaldībām iepirkt ārpakalpojumu, kas ļautu iedzīvotājiem pašizolēties tūristu apmešanās vietās.

Kā pozitīvu piemēru parlamentārietis minēja to, ka pašvaldības apzina uzņēmumus un lauksaimniekus, kas var iedzīvotājiem piegādāt nepieciešamos pārtikas produkti, piemēram, kartupeļus. 

Jau ziņots, ka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs pauda viedokli, ka no epidemioloģiskās drošības viedokļa sabiedriskā transporta reisu samazināšana Rīgā ir "galīgi nepieņemama".

Viņš sacīja, ka krīzes vadības darba grupā tiek apspriesti iespējami ierobežojumi saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ierobežošanu.

"Mēs galīgi neesam apmierināti ar situāciju, kas notiek "Rīgas Satiksmes" sabiedriskajā transportā, samazinot reisu skaitu," teica Perevoščikovs. 

Reisu skaita samazināšana stundās, kad cilvēki brauc uz darbu un atgriežas no tā, ir "galīgi nepieņemama" no epidemioloģiskās drošības viedokļa, akcentēja speciālists.

Sabiedriskajam transportam braucot retāk, cilvēku pulcēšanās tajā ir ļoti intensīva, skaidroja speciālists, piebilstot, ka šis jautājums būtu jārisina Rīgas domei.

Jau ziņots, ka saistībā ar pasažieru skaita kritumu valstī izsludinātā ārkārtējā stāvokļa dēļ Rīgā no 21. marta tiek veiktas izmaiņas sabiedriskā transporta kustības sarakstos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu