Ārstus pārsteidz pārvērtības indietei, kurai transplantētas spalvainas vīrieša rokas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Kad Šrejai Sidanagovdai piedāvājuši jaunas rokas, indiešu studente bez vilcināšanās piekritusi, neskatoties uz to, ka piedāvātās ekstremitātes bija lielas, tumšas un spalvainas. Nu, trīs gadus pēc operācijas, ārstus pārsteigušas izmaiņas Šrejas izskatā - viņas rokas mainījušas gan formu, gan krāsu, vēsta portāls "The Straits Times".

"Roku donors bija garš vīrietis ar spalvainām rokām," ziņu aģentūrai AFP atklājusi sievietes māte, piebilstot, ka nu to tikpat kā nevar manīt - Šreja ir sākusi izmantot pat nagu laku un rotaslietas.

Šrejas Sidanagovdas dzīvē traģiskais pagrieziens pienāca 2016. gadā, kad 18 gadu vecumā sieviete cieta autobusa avārijā, kā rezultātā zaudēja abas rokas.

Līdz šim pasaulē ir veiktas vien 200 veiksmīgas roku transplantācijas operācijas - pirmo šāda veida medicīnisko manipulāciju veica ASV 1999. gadā, kādam vīrietim, kurš bija zaudējis roku negadījumā ar pirotehniku.

Lielākais izaicinājums cietušās ģimenei bija atrast donoru - Indijā kultūras īpatnību dēļ reti kura saime piekrīt, ka viņu tuvinieku orgānus pēc nāves izmanto transplantācijai. Šī iemesla dēļ cilvēki, kuriem laimējas atrast donoru, reti kad atsaka, pat tad, ja piedāvātā ķermeņa daļa ir krasi atšķirīga.

Foto: AFP / Scanpix

Šāda situācija bijusi arī Šrejas gadījumā - sieviete par transplanta pieejamību uzzinājusi 2017. gada augustā. Operācijas gaitā tiek savienoti gan kauli, gan asinsvadi un āda. Lai rokas iegūtu jūtīgumu un funkcionalitāti, Šrejai gadu bija jānodarbojas ar fizioterapiju.

Lai arī sieviete bijusi ļoti laimīga par to, ka ir ieguvusi jaunas ekstremitātes, viņu, kā arī Šreju ārstējošos mediķus, ļoti pārsteigušas roku pārvērtības - tās ar laiku mainījušas krāsu, zaudējušas vīrišķīgo apmatojumu un kļuvušas tievākas.

Speciālisti uzskata, ka tas varētu būt skaidrojams ar MSH hormonu, kas smadzenēs regulē melanīna, pigmenta, kas ir atbildīgs par ādas un acu krāsu, izdalīšanos. Ārsti tāpat nenoliedz, ka izmaiņas varētu būt radušās no dzīvesstila izmaiņām - pavisam iespējams, ka ekstremitāšu donors ir vairāk laika pavadījis saules gaismā un bijis fiziski aktīvāks.

Neskatoties uz neskaidrību par izmaiņu dabu, mediķi ir laimīgi par Šrejas atveseļošanās procesu.

"Viņa man dzimšanas dienā ar savām jaunajām rokām uzrakstīja apsveikumu. Nevaru iztēloties labāku dāvanu," AFP minējis viens no sievietes ārstiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu