Pēc iespiešanas tirdzniecības centra virpuļdurvīs invalīds gūst kājas traumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Uldis ratiņkrēslā ir jau astoto gadu. Reizēm viņš nepieciešamības dēļ ir spiests doties uz tuvāko lielveikalu, taču pēdējais tā apmeklējums viņam palicis atmiņā ar ne visai patīkamiem brīžiem, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Video: "Bez Tabu" sižets 

Pirms dažām dienām Uldis bija devies uz tirdzniecības centru "Alfa", taču virpuļdurvis tik spēcīgi trāpījušas pa ratiņkrēslu, ka trieciens izmetis Uldi no krēsla. Guļot uz grīdas, viņš bezpalīdzīgi gaidījis apkārtējo palīdzību.

Ierodoties notikuma vietā atkārtoti, Uldis nodemonstrē, kā negadījums noticis. Braucot ārā no veikala, Uldis virpuļdurvīs aptur ratiņkrēslu, imitējot lēnāku braucēju. Virpuļdurvis, saskaroties ar ratiņkrēslu, neapstājas, bet turpina kustību, tādējādi uz priekšu grūžot arī Ulda ratiņkrēslu, līdz tas jau ir bīstami sasvēries.

Pēc negadījuma Uldis guva kājas traumu. Vīrietis gan norāda, ka vairāk viņu satrauc bērni, kuri varētu gūt krietni smagākas traumas.

"Es sveru 60 kilogramus, rati aptuveni 15, virpuļdurvju sensors neiedarbojās. Ja tur būtu trīs, četrus gadus vecs bērns, kuram nav pārāk ciets galvaskauss, tad pieļauju domu, ka tas varētu beigties ļoti traģiski. Tās durvis vienkārši neapstājas," stāsta Uldis.

Invalīdu un viņu draugu apvienībā "Apeirons" stāsta, ka šādas durvis ir iespējams pareizi noregulēt un tas lielveikala vadībai būtu jāizdara. Tirdzniecības centra pārstāvji jau iepriekš lūguši izteikt biedrības domas par lielveikala jauno piebūvi.

"Cilvēkiem ratiņkrēslā un cilvēkiem ar kustību traucējumiem virpuļdurvis nav pārāk labas. Tās veras pārāk ātri, tad tās apstājas vai neapstājas, var rasties dažādas nelaimes. Šādos gadījumos pie virpuļdurvīm tiek izveidota arī alternatīva ieeja, ko var izmantot arī vecāki ar bērnu ratiņiem. Pēc mūsu konsultācijām, ka flīzes ir slidenas, ka tualetes jāiekārto savādāk, lai tās būtu ērti izmantojamas, ka cilvēkiem ar invaliditāti autostāvvietas nav īsti pareizi novietotas un tamlīdzīgi. Mūsu konsultācijas beidzās. Mēs nevaram ietekmēt, vai mūsu priekšlikumus ņēma vērā," raidījumam "Bez Tabu" atklāja  invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" vadītājs Ivars Balodis.

Tirdzniecības centra pārstāve Ilze Aizsila uzņēmuma vārdā atvainojas par notikušo situāciju un uzsver, ka šis ir pirmais šāda veida gadījums.

"Izsakām lielu nožēlu par notikušo. Šis ir pirmais un vienīgais tāds gadījums. Esam sazinājušies ar cietušo, lai izprastu situāciju un notikušā iemeslus. Veicām arī pārbaudi, lai pārliecinātos par virpuļdurvju funkcionalitāti. Durvis ir pilnīgā tehniskā kārtībā, drošas. Problēma bija radusies tāpēc, ka cilvēks ratiņkrēslā nenospieda durvju ārpusē uzstādīto pogu, kas būtiski samazinātu kustības ātrumu. Durvīm sensori atrodas to rāmī – ārmalā un apakšējā malā. Kad cilvēks iet, viņš var ar roku pieskarties rāmim, tad durvis automātiski apstājas. Ja tas ir ratiņkrēsls, tad svarīgi piespiest šo pogu pirms ienākšanas virpuļdurvīs," sacīja Aizsila.

Uldis atklāj, ka pēcraidījuma "Bez Tabu" iesaistīšanās viņš saņēmis atvainošanās zvanu no centra vadītājas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu