Perevoščikovs: Arī no miruša cilvēka iespējams inficēties ar koronavīrusu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs
SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs Foto: Valsts kanceleja

Līdzīgi kā ar jebkuru citu infekcijas slimību arī ar Covid-19 koronavīrusu iespējams inficēties no miruša cilvēka, piektdien preses konferencē pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Speciālists klāstīja, ka saistībā ar saslimstības perēkli Jelgavas apbedīšanas birojā tika pārbaudīta arī hipotēze, ka inficēšanās saistīta ar no Covid-19 mirušo cilvēku, taču tā nav apstiprinājusies. Pašlaik ir zināms par trim saslimušajiem biroja klientiem, un jauni saslimšanas gadījumi nav konstatēti.

Perevoščikovs skaidroja, ka ar Covid-19 var inficēties no miruša cilvēka, tāpat kā ar jebkuru citu infekcijas slimību. Taču risks nav tiks liels kā no pacientiem, kas izdala vīrusu, izelpojot un aktīvi pārvietojoties.

Turklāt, ievērojot minimālas aizsardzības prasības, morgu un apbedīšanas biroju darbiniekiem no saslimšanas iespējams izvairīties. "Tie pasākumi ir tikpat efektīvi, kā citām infekcijas slimībām vai ja ir tikai aizdomas par infekcijas slimību," skaidroja SPKC pārstāvis.

SPKC plāno tuvākajā laikā sagatavot un nosūtīt vadlīnijas apbedīšanas pakalpojumu sniedzējiem un morgiem.

Kā ziņots, Latvijā ir konstatēts pirmais Covid-19 slimnieka nāves gadījums - paciente bija 99 gadus veca sieviete, kura kopš 27. marta ārstējās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centrā. Pacientes nāves iemesls nebija Covid-19 infekcija, bet gan citas hroniskas saslimšanas.

Covid-19 aizvadītajā diennaktī apstiprināta vēl 35 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 493 cilvēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu