"Tas lielā mērā ir atkarīgs no mums visiem." NVA vadītāja prognozē, kad varētu parādīties pieprasījums pēc darbiniekiem (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone
Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone Foto: Zane Bitere/LETA

Ja Latvija no Covid-19 saslimšanas izraisītās krīzes izies salīdzinoši ātri, gada otrajā pusē jau atkal varētu būt pieprasījums pēc darbiniekiem, prognozēja Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) direktore Evita Simsone. 

"Pašlaik notiek pārgrupēšanās darba tirgū, un nozares, kurās līdz šim bija ļoti izteikts darbaspēka pieprasījums un varbūt pat iztrūkums, šobrīd ir būtiski sabremzējušās vai pat apstājušās. Līdz ar to tā ir iespēja citiem iegūt labus darbiniekus. Taču, ja no šīs krīzes iziesim salīdzinoši ātri, tad jau gada otrajā pusē pieprasījums pēc darbiniekiem atkal būs," sacīja Simsone.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka prognozes pašlaik ir ļoti aptuvenas. 

"Skatīsimies, kā notikumi attīstīsies, un gribu teikt, ka tas arī lielā mērā ir atkarīgs no mums visiem, cik godprātīgi izturēsimies un ievērosim ierobežojumus, tik ātri mums izdosies apturēt vīrusa izplatību un atgriezties pie normālas ikdienas," teica NVA vadītāja.

Jautāta, vai pēc krīzes atkal būs jūtams uzņēmēju spiediens uz valdību, lai tiktu atļauta viesstrādnieku ievešana no ārpus Eiropas Savienības esošajām valstīm, Simsone norādīja, ka to varēs pateikt tikai pēc krīzes, redzot, cik darba roku būs atbrīvojies iekšējā tirgū.

"Tomēr mēs arī pirms šīs krīzes uzsvērām, ka, lai arī bezdarba līmenis bija ļoti zemā punktā, mums joprojām bija cilvēki, kuriem bija nepieciešama palīdzība darba atrašanai. Un šis skaitlis bija virs 50 000. Mums darbaspēka resursi bija uz vietas," norādīja Simsone.

Viņa atzina, ka no šī krīzes būs arī ieguvumi, piemēram, labāka izpratne par attālināta darba iespējām un spēja atteikties no nevajadzīgām lietām visplašākajā nozīmē.

"Viens no galvenajiem ieguvumiem noteikti būs tas, ka mēs ļoti ātri būsim iemācījušies strādāt daudz efektīvāk," rezumēja Simsone.

Jau vēstīts, ka Latvijā šogad februāra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš. 

2020. gada februāra beigās NVA bija reģistrēti kopumā 58 247 bezdarbnieki, kas ir par 585 cilvēkiem mazāk nekā mēnesi iepriekš, kad aģentūrā bija reģistrēti 58 832 bezdarbnieki.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu