Pašizolācijā ar zaļo pūķi. Kā pandēmijas laikā nepieļaut problēmas ar alkoholu? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Viens no izsludinātās pandēmijas riskiem, par kuru nav pieņemts pārlieku plaši runāt, ir alkoholisms - daudzi, mājās sēžot, savu uztraukumu un neziņu par nākotni gremdē grādīgajos dzērienos un krietni pārsniedz ieteicamos daudzumus. To, kā ar šo nelāgo problēmu cīnīties, vēsta portāls "Metro".

Covid-19 radītā krīze ir skārusi gandrīz katru pasaules iedzīvotāju - daudziem stresu rada ne tikai iespēja saslimt, bet arī līdzcilvēku veselība un finanšu stāvoklis. Nav grūti iztēloties, kā šajos apstākļos var rasties vēlme iedzert biežāk, nekā parasti. Medicīnas konsultants Aragons Džusepe dalījies ar pāris padomiem.

  1. Pati vienkāršākā lieta, ko varam darīt, lai izvairītos no alkohola lietošanas ir atbrīvošanās no tā klātbūtnes mūsu dzīves telpā un neiegādāties jaunas grādīgo dzērienu pudeles.
  2. Koncentrējieties uz šodienu - reti kurš kaitīgais ieradums pazūd pēc tam, kad esam stingri nolēmuši, ka to vairs nepiekopsim. Daudz labāka taktika ir nevis pieņemt kardinālus lēmumus, bet gan uzstādīt sev mērķi nelietot alkoholu dienu no dienas. Svarīgas ir šodienas rīcības, nevis tas, kas notiek gada šķēsgriezumā.
  3. Iepērciet garšīgu kafiju, tēju vai mīļākos bezalkoholiskos dzērienus - ir svarīgi, ka alkoholu aizstāj kāda veselīgāka alternatīva.
  4. Ikdienas dzīvē no pārliekas alkohola lietošanas attur arī līdzcilvēku rūpes un, dažkārt - nosodījums. Ir vērts atcerēties, cik nepatīkami ir bijis ierasties birojā ar paģirām vai dzērumā satikt kādu no tuviniekiem - tas motivēs neradīt apstākļus, lai šāda situācija kādreiz atkal atkārtotos.
  5. Esiet uzmanīgi ar video zvaniem draugiem - pazīstamu seju sastapšana ekrānā var mudināt iedzert - gluži kā bārā. Ir vērts apdomāt, vai tiešām nevarat izrunāties bez alkohola. Varbūt tikpat labi pašsajūtu uzlabotu arī "virtuālās vakariņas"? 
  6. Lai cik banāli tas neizklausītos - fiziskas aktivitātes tiešām uzlabo omu un mazina vēlmi lietot alkoholu.
  7. Eksperts atgādina, ka alkohola lietošana, kombinācijā ar trauksmi un iesprostotības izjūtu, var novest pie smagām psiholoģiskām sekām. Tas, ka grādīgie dzērieni noņem stresu, ir tikai ilūzija - ja ir palicis patiešām grūti, vislabāk ir izrunāties ar kādu tuvu cilvēku vai meklēt psihologa palīdzību.
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu