Miris slavenais motosportists Stirlings Moss

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Stirlings Moss
Stirlings Moss Foto: Reuters/ScanPix

90 gadu vecumā miris leģendārais britu autosportists Stirlings Moss, kuru daudzi uzskata, par visu laiku izcilāko Formula 1 sacīkšu braucēju, kurš tā arī ne reizi nekļuva par pasaules čempionu. 

Moss savā laikā brauca vienā komandā (Mercedes) ar argentīniešu sacīkšu braucēju Huanu Manuelu Fanhio, kurš par pasaules čempionu kļuva piecas reizes, ziņo Reuters. Pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados un sešdesmito gadu sākumā Moss kopā uzvarēja 16 Grand Prix izcīņās.

Foto: AFP/SCANPIX

Par čempionu viņš nekad nekļuva, taču četras reizes bija otrais un trīs reizes trešais. Moss bija arī pirmais brits, kurš pārspēja Fanhio un uzvarēja māju sacīkstēs. Tas notika 1955.gadā Eintrī sacīkšu trasē. Toreiz Mosa vārds kļuva par sinonīmu jēdzienam "ātrums".

Šis salīdzinājums bija sastopams arī ikdienā, jo, kā vēsta Reuters, policista apturēts autovadītājam varēja tikt uzdots jautājums: "Kur tā steidzies?  Iedomājies, ka esi Stirlings Moss?" 

Foto: Reuters/ScanPix

Moss pat reiz sacījis, ka arī viņam pašam kāds policists uzdevis šādu jautājumu. Tiesa gan, sacīkšu braucējs toreiz nav sapratis, vai likuma sargs gadījumā nejoko.

Moss bija goda vīrs. To viņš nodemonstrēja tālajā 1958.gadā, kad varēja kļūt par Formula 1 čempionu, taču titulu zaudēja, par vienu punktu sezonas izskaņā piekāpjoties tautietim Maikam Hotornam. Šis autosportists saņēma diskvalifikāciju Portugāles Grand Prix izcīņā, taču Moss nostājās viņa pusē, vēlāk vērsās pie sacīkšu stjuartiem un tie tomēr lēma Hotorna diskvalifikāciju anulēt. 

Foto: AFP/SCANPIX

"Tādējādi viņš atguva punktus un tas man arī atņēma titulu," - tā Moss.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu