"Neesam vainīgi, ka inficējāmies ar Covid-19." Kāda ģimene Igaunijā cieš no baumām (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Pagājušās trešdienas vakarā Kadija Kask, kura dzīvo Abjā, piezvanīja savai vedeklai, lai noskaidrotu, vai tā ir taisnība, ka viņas dēls ar koronavīrusu inficētais dēls devies uz veikalu, kur viņam policists uzlika roku dzelžus. Patiesībā vīrietis vairākas dienas negāja ārpus sava pagalma, un slimības progresēšanas dēļ viņš tika nogādāts Pērnavas slimnīcā. Tās ir tikai vienas no baumām, ar ko nākas saskarties ģimenei, atsaucoties uz izdevumu "Sakala", vēsta "Rus.Postimees".

Ģimene saka, ka ir vīlušies sabiedrībā. "Neviens nav pasargāts no šī vīrusa, un mēs neesam vainīgi, ka slimojam," sacīja Kadija Kaska.

Zem viena jumta dzīvo tēvs Koits, māte Kadija, viņu divas meitas un divi mazbērni. Trīs no viņiem bija inficēti - tēvs, māte un meita. Vīlandē dzīvojošā meita saslima vienā laikā ar ģimeni.

Pirmo diagnozi veica Vīlandē dzīvojošā meita, kuras simptomi parādījās 31. martā. Pēc tam visa Abjā dzīvojošā Kasku ģimene sāka ievērot karantīnu, jo meita pirms kāda laika bija viņus apmeklējusi.

Izņēmums pašizolācijai bija 3. aprīlī, kad koits devās uz Vīlandi veikt koronavīrusa testu un atpakaļceļā iebrauca degvielas uzpildes stacijā, lai nopirktu cigarešu krājumus. Viņam nebija viena simptoma, un karantīnas noteikumi šādā gadījumā ļauj personai veikt nepieciešamās darbības.

Kopš tā brīža Abjā sāka klejot dažādas baumas, arī tādas, kas, pēc mātes domām, ir tālu no patiesības. "Abjā zināja, ka mūsu ģimenē ir slims cilvēks, un Koita uzvedība cilvēkus kaitināja," viņa sacīja.

3. aprīļa pārbaudē noskaidroja, ka ģimenes tēvs arī ir inficēts ar vīrusu. Šobrīd slimība ir sasniegusi gan māti, gan vienu meitu. Viņi neatstāj savas mājas, draugi šķūnī ienes pārtikas pakas.

"Mums šeit ir labi, un nav iemesla kaut kur doties," sacīja Kadija. Šīs apsūdzības, kas pastāvīgi izskanot, nomācoši ietekmē ģimeni. "Es saprotu cilvēkus, viņi ir satraukti, bet tas nav normāli."

Viņa ir pārliecināta, ka nelielā apdzīvotā vietā baumas satrauc inficētos vairāk nekā lielajās pilsētās. "Cita lieta ir anonīmi slimot lielā pilsētā," viņa sacīja.

Nākamreiz, kad kāds Ābjā redzēs Kasku ģimenes locekli, viņš būs noteikti vesels, jo pirms otrās pārbaudes un ģimenes ārsta apstiprinājuma viņi negrasās pamest māju.

Kadiju Kasku visvairāk aizvaino fakts, ka cilvēki, kas izplata baumas, tieši neprasa informāciju ģimenei.

"Es visu laiku esmu mājās un varu atbildēt," sacīja Kadija un mudināja visus interesentus sazināties ar viņu.

Viņa arī iesaka visiem cilvēkiem palikt mājās, jo ar vīrusu iespējams inficēties jebkur.

Vietējā veikala vadītāja Laili Lampa zina, ka Abjā ir kāds inficētais, un, ja viņš atnāktu uz veikalu, šis cilvēks netiktu apkalpots, bet viņam lūgšot veikalu atstāt. Pēc Lampas sacītā, šādi gadījumi vēl nav bijuši.

Viljandes apgabala policijas darbinieks Mēlis Lille sacīja, ka daudzi cilvēki policijai ziņojuši par iespējamiem karantīnas pārkāpumiem. Policists apliecināja, ka trīs nedēļu laikā šādi pārkāpumi nav atklāto.

Lille norādīja, ka ar koronavīrusu inficēta persona nedrīkst pamest dzīvesvietā un mājās jāpaliek līdz pilnīgai atveseļošanai. Personai, kurai nav slimības simptomu, bet kurai ir noteikta pašizolācija, arī divas nedēļas jābūt mājās, taču šie cilvēki var nepieciešamības gadījumā pamest dzīvesvietu, piemēram, ja dzīvībai draud briesmas, ja nepieciešama medicīniskā aprūpe, jāiegādājas pārtika, zāles vai citas nepieciešamās preces, vai arī lai dotos pastaigā ar suni. Arī svaigā gaisā viņiem vajadzētu izvairīties no saskares ar citiem cilvēkiem un ievērot 2+2 noteikumu.

Lille sacīja, ka pašreizējā situācijā ir labāk, ja cilvēki reaģē uz visiem iespējamiem pārkāpumiem, un policija tos pārbaudīs.

Jau vēstīts, ka līdz svētdienai, 12. aprīlim, Igaunijā ar jauno koronavīrusu inficējušos cilvēku skaits sasniedzis 1309, bet nāves gadījumu skaits pieaudzis līdz 25.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu