Zivju pētnieks Fēru salās kļuvis par vietējo varoni Covid-19 apkarošanā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 analīzes. Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Debess Kristiansens, kurš lašu pētniecības laboratoriju Covid-19 pandēmijas sākuma posmā pārveidoja par laboratoriju koronavīrusa testa veikšanai cilvēkiem, ir uzskatāms par vienu no galvenajiem iemesliem, kāpēc teritorija ir viena no Covid-19 vismazāk skartajām pasaulē, vēsta Lielbritānijas laikraksts "The Guardian".

Lielā mērā pateicoties zinātniekam Debesam Kristiansenam, Fēru salās ir pasaulē lielākais to cilvēku īpatsvars, kuriem veikts Covid-19 tests. Tajā pašā laikā uz 8. aprīlī slimnīcā bija ievietots tikai viens no visiem Covid-19 pacientiem, bet Fēru salas bija starp vien dažām pasaules teritorijām, kur jaunais vīruss vēl nav prasījis neviena cilvēka dzīvību.

Šonedēļ Fēru salu valdība paziņoja, ka 20. aprīlī savu darbību atsāks Covid-19 pandēmijas dēļ slēgtie bērnudārzi un skolas. Paredzēts atsākt arī sporta pasākumus, kas gan notiks bez skatītāju klātbūtnes.

Fēru salu politiķi panākumus koronavīrusa izplatības ierobežošanā lielā mērā skaidro ar Kristiansena nopelniem.

Kristiansens ir Fēru salu galvaspilsētā Touršhavnā bāzētās Zivju un dzīvnieku slimību nacionālās pētniecības laboratorijas vadītājs.

Jaunā koronavīrusa epidēmija aizsākās Ķīnā pagājušā gada decembrī, bet Kristiansens jau janvārī brīdināja Fēru salu valdību par nepieciešamību sākt gatavoties vīrusa izplatībai visā pasaulē, tostarp Fēru salās.

Kristiansena vadītā laboratorija iepriekš galvenokārt nodarbojās ar lašu pārbaudēm, lai konstatētu dažādu vīrusu klātbūtni. Tomēr pēc viņa saceltās trauksmes tajā iegādājās jaunu aprīkojumu un tā tika pielāgota Covid-19 testu veikšanai cilvēkiem.

Kopš 2001. gada lašu anēmijas vīrusa epidēmijas Fēru salas aktīvi pārbauda valsts ūdeņos nozvejotos lašus. Zivis ir 90% Fēru salu eksporta, un aptuveni puse no eksportētajām zivīm ir laši.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, Covid-19 tests veikts aptuveni 10% Fēru salu iedzīvotāju, kuru skaits ir apmēram 61 000.

Pateicoties plašajiem testiem, Fēru salu ārstiem izdevās ātri identificēt un ievietot karantīnā visus iedzīvotājus, kuri bijuši kontaktā ar 184 cilvēkiem, kuriem Covid-19 tests bija pozitīvs. No visiem saslimušajiem Fēru salu iedzīvotājiem 131 jau ir veiksmīgi atveseļojies.

Kā sarunā ar "The Guardian" norādīja pats Kristiansens, viņa laboratorijas pielāgošana Covid-19 testu veikšanai nav bijusi pārāk sarežģīta, un visu nepietiekamo aprīkojumu izdevies iegūt salīdzinoši ātri un no dažādiem avotiem.

Viņš stāsta, ka nepieciešamības gadījumā laboratorijā ir iespējams veikt līdz pat 1000 testu dienā.

“Mēs pārbaudījām 10% iedzīvotāju, tāpēc es nedomāju, ka mums tagad būtu daudz inficēto, kas brīvi skraida apkārt,” norāda zinātnieks.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu