Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas lejupslīdi Baltijas valstīs (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) būtiski koriģējis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi šim gadam, lēšot, ka Latvijā šogad būs straujākā ekonomikas lejupslīde Baltijas valstīs, bet nākamajā gadā atgriezīsies izaugsme un tā būs straujākā Baltijā.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook") prognozē, ka Latvijas ekonomikā šogad būs kritums par 8,6%, nevis pieaugums par 2,8%, kā tika lēsts oktobrī. Savukārt nākamajā gadā SVF prognozē Latvijas IKP pieaugumu 8,3% apmērā, kas būs straujākā starp Baltijas valstīm.

Tāpat fonds prognozē, ka šogad Latvijā patēriņa cenas samazināsies, proti, būs deflācija 0,3% apmērā, bet nākamgad atgriezīsies inflācija un tā būs 3% apmērā.

Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs 2020.gada beigās Latvijā sasniegs 8%, bet nākamgad samazināsies līdz 6,3%, reģistrējot identisku līmeni kā 2019. gadā. 

Tāpat SVF prognozē, ka maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā šogad Latvijā būs deficīts 2,2% apmērā no IKP, bet nākamgad deficīta apmērs saruks līdz 1,5% no IKP.

No Baltijas valstīm otru straujāko IKP samazinājumu šogad SVF sagaida Lietuvā, kur kritums prognozēts 8,1% apmērā, kamēr nākamgad Lietuvas ekonomikā SVF sagaida 8,2% izaugsmi. Oktobrī SVF lēsa, ka Lietuvā šogad IKP palielināsies par 2,7%.

Vienlaikus deflācija Lietuvā šogad prognozēta 0,3% apmērā, bet nākamgad inflācija veidos 1,7%. 

Savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts pārpalikums 6% apmērā no IKP, kas nākamgad saruks līdz 4,5%. SVF Lietuvā sagaida bezdarba līmeņa kāpumu šā gada beigās līdz 8,9%, salīdzinot ar 6,3% pirms gada, bet nākamgad tas samazināsies līdz 8,1%. 

Igaunijā SVF šogad prognozē ekonomikas kritumu 7,5% apmērā, bet nākamgad paredzēta 7,9% izaugsme. Rudenī fonds prognozēja Igaunijas ekonomikas pieaugumu šogad 2,9% apmērā. 

Inflāciju SVF Igaunijā šogad un nākamgad sagaida attiecīgi 1,5% un 2% apmērā. 

Igaunijas kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts deficīts 2,7% apmērā no IKP, bet nākamgad tas tiek lēsts 1,9% apmērā no IKP. 

Savukārt bezdarbs Igaunijā, pēc SVF aplēsēm, gada beigās sasniegs 6%, bet nākamgad kritīsies līdz 4,7%.

Eirozonā kopumā SVF prognozē 7,5% IKP kritumu šogad, bet nākamgad tiek lēsta ekonomikas izaugsme 4,7% apmērā. 

Inflāciju 19 valstu veidotajā vienotās valūtas zonā SVF šogad un nākamgad sagaida attiecīgi 0,2% un 1% apmērā. Kārtējo maksājumu kontā šogad prognozēts pārpalikums 2,6% apmērā no IKP un 2,7% pārpalikums nākamgad. Savukārt bezdarbs eirozonā šogad palielināsies līdz 10,4%, bet nākamgad kritīsies līdz 8,9%, teikts SVF pavasara prognozēs.

Eiropas lielākajā ekonomikā - Vācijā - IKP kritums šogad prognozēts 7% apmērā, bet nākamgad prognozēta izaugsme 5,2% apmērā.

SVF prognozē, ka Apvienotajā Karalistē, kur pērn ekonomikas izaugsme bija 1,4%, šogad IKP saruks par 6,5%, bet nākamgad pieaugs par 4%.

Nevienā Eiropas valstī SVF šogad neprognozē ekonomikas pieaugumu. Kopumā Eiropā gaidāms IKP kritums 6,6% šogad, bet nākamgad prognozēta 4,5% izaugsme. Savukārt attīstīto valstu grupā kopējā ekonomikas lejupslīde SVF vērtējumā šogad būs 7,3%, bet nākamgad atgriezīsies izaugsme 4,6% apmērā. 

SVF Eiropas attīstības reģionā šogad prognozē IKP kritumu par 5,2%, bet nākamgad - izaugsmi par 4,2%. Šajā valstu grupā, piemēram, Horvātijai tiek prognozēta IKP lejupslīde par 9%, Ukrainai IKP kritums tiek gaidīts 7,7% apmērā, bet Baltkrievijā paredzēts 6% samazinājums. 

ASV ekonomikā lejupslīdi SVF prognozē šogad 5,9% apmērā, bet nākamgad tiek lēsta 4,7% izaugsme, savukārt pasaulē trešās lielākās ekonomikas - Japānas - IKP kritums šogad būšot 5,2%, bet nākamgad gaidāms IKP palielinājums 3% apmērā. 

Ķīnā šogad tiek prognozēta ekonomikas izaugsme par 1,2%, bet nākamgad - par 9,2%, savukārt Indijā šogad un nākamgad IKP pieaugums tiek gaidīts attiecīgi 1,9% un 7,4% apmērā.

Krievijā SVF šogad prognozē IKP kritumu par 5,5%, bet nākamgad tiek gaidīta 3,5% ekonomikas izaugsme. 

Pasaules ekonomikai fonds šogad paredz 3% lejupslīdi, bet nākamgad prognozēta izaugsme 5,8% apmērā. 

 
Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu