Vilks: Latvija no Covid-19 radītās krīzes varētu atgūties gada laikā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Bankas padomes loceklis Andris Vilks.
Latvijas Bankas padomes loceklis Andris Vilks. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes varētu atgūties gada laikā, kamēr Eiropā un pasaulē kopumā būs nepieciešami 2-3 gadi, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja bijušais finanšu ministrs Andris Vilks, kurš pēdējos gadus strādā Eiropas Investīciju bankā (EIB).

"Domāju, ka ekonomika Eiropā un pasaulē kopumā zaudēs 2-3 gadus, proti, lai atgrieztos pie pagājušā gada līmeņa vajadzēs 2-3 gadus. Es ceru, ka Latvija tam varētu tikt pāri gada laikā. Taču būs reģioni, kas arī daudzus gadus vēl neatgūsies," sacīja Vilks.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka nepiekrīt Starptautiskā valūtas fonda (SVF) prognozētam ekonomikas samazinājumam šogad Baltijas valstīs. "Nu nevar būt Baltijas valstīs dziļāks kritums nekā Itālijā vai Spānijā. Ir arī pilnīgi skaidrs, ka Latvija un Baltija ātrāk atgūsies," pauda Vilks.

Viņš piebilda, ka par ekonomikas kritumu būtu vairāk jāuztraucas Dienvideiropas valstīm un citiem reģioniem, nevis Baltijai. "Par Baltiju es esmu pārliecināts, ka mums būs ātra atgūšanās," uzsvēra Vilks. 

Vienlaikus viņš arī atzīmēja, ka esošā krīze parādīs Latvijas ēnu ekonomikas patieso līmeni. "Izejot no šīs krīzes, gribot, negribot, mēs redzēsim, kāds ir bijis mūsu ēnu ekonomikas īstais līmenis," sacīja Vilks.

Tāpat Vilks norādīja, ka Latvijas līdz šim īstenotās darbības ir pilnīgi adekvātas, un, iespējams, Latvija, kā arī Lietuva un Igaunija atkal būs piemērs, kā pārvarēt grūtības. "Latvija rīkojas pareizi, tāpat kā pārējās Baltijas valstis. Iespējams, ka mēs atkal būsim viens no piemēriem, kādā veidā bez panikas, saliedēti pārvarēt šīs neprognozējamās grūtības," pauda Vilks.

Tāpat Vilks atzīmēja, ka Latvija rīkojās pareizi, aizņemoties starptautiskajos tirgos, jo tuvākie 2-3 gadi vai pat ilgāks periods būs savādāks nekā iepriekš piedzīvotais. "Ir pilnīgi skaidrs, ka uz kādu bīdi mums būs jāaizmirst par dažādiem rādītājiem, piemēram, par budžeta deficītu, valsts parādu," viņš sacīja, piebilstot, ka turpmākajos gados nebūs jādomā par "jostas savilkšanu", bet gan par ekonomikas iekustināšanu.

"Mums ir jābūt gataviem pēc iespējas ātrāk atgriezties tirgū. Līdz ar to tagad lielāki valsts tēriņi ir adekvāti. Taču vienlaikus mums ir arī jādomā, kā ekonomiku padarīt konkurētspējīgāku," uzsvēra Vilks.

Viņš atzīmēja, ka Latvijai ir lieliska iespēja, jo valsts būs viena no pirmajām, kas atgūsies no krīzes. "Mums jābūt starta gatavībā, kamēr Eiropā vai citos reģionos vēl zināmā mērā būs apjukums," teica Vilks.

Tajā pašā laikā Vilks arī norādīja, ka būtu ļoti svarīgi, lai Eiropa no šīs situācijas iznāktu spēcīgāka un globāli vairāk respektēta.

Jau vēstīts, ka SVF būtiski koriģējis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi šim gadam, lēšot, ka Latvijā šogad būs straujākā ekonomikas lejupslīde Baltijas valstīs, bet nākamajā gadā atgriezīsies izaugsme un tā būs straujākā Baltijā. Latvijas ekonomikā SVF šogad prognozē kritumu par 8,6%, savukārt nākamajā gadā SVF prognozē Latvijas IKP pieaugumu 8,3% apmērā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu