"Kaut kādas šauras elites redzējums." Krīze ievieš korekcijas Dailes teātrī. Žagars un aktieri komentē izmaiņas (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Juris Žagars.
Juris Žagars. Foto: Evija Trifanova/LETA

Dailes teātris atlaiž četrus štata aktierus un vienlaikus plāno trupu papildināt ar Valmieras Drāmas teātra vadošajiem spēlmaņiem. Izskan arī viedokļi, ka jaunā Dailes teātra vadība krīzes laiku izmanto, lai pieņemtu nepopulārus lēmumus. Teātra direktors Juris Žagars uzsver, ka krīze tikai paātrinājusi jau iepriekš plānotas korekcijas, vēsta LTV raidījums "Kultūršoks".

Dailes teātra direktors Juris Žagars skaidro: "Kaut kādas korekcijas štatos jau bija paredzētas pirms tam, jo pilnīgi skaidrs – ja nāk teātrī iekšā jauna komanda, tad kaut kādas korekcijas personālsastāvā notiek. Un šīs korekcijas bija plānotas gan attiecībā uz kopīgo personālu, gan attiecībā uz aktieriem. Krīzes situācija vienkārši šīs korekcijas paātrināja."

Izbeigt darba attiecības uz vienošanās pamata Dailes teātris piedāvājis četriem aktieriem. Ar diviem vienošanās panākta, bet ar diviem aktieriem tas nav izdevies. Viens no viņiem ir aktieris Kaspars Zāle, kurš uzskata, ka atlaišana ir netaisnīga un, ja vajadzēs, tiesāsies ar teātri. 

"Man nav ko zaudēt – es varu sēdēt, salikt klēpī rokas, māt ar galvu un parakstīt vienošanos, ko man piedāvā. Palieku muļķa lomā," stāsta Kaspars Zāle. "Un otrs variants ir pacīnīties. Protams, man bišķiņ arī bailes un daudzi biedē, ka tas nav pareizi un ka mani beigās apčakarēs, ka bez nekā palikšu."

Viņš uzsver: "Tā jau ir apkārt visa šī krīze, un tomēr man ir savi ideāli un mērķi teātrī, kurus es gribu sasniegt, vēl es neesmu savā zenītā, uzskatu, ka man vēl ir potenciāls, un mani arī daudzi režisori ir iedrošinājuši rīkoties. Nu, sliktākajā gadījumā, kas var notikt? Nu, es nezinu, es palieku bez naudas, bet man nauda nekad mūžā nav daudz bijusi, nezinu, vai šis faktors arī mani biedē, līdz ar to es to nedaru naudas dēļ. Es to daru citu mērķu vārdā."

Starp četriem Dailes teātra aktieriem – arī Aija Dzērve, kura par situāciju saka: "Šobrīd man ir tāda sajūta, ka galvenajā lomā ir laiks, liktenis. Brīdī, kad lidmašīnu piloti pako zivis "Kaijā", es domāju, ka būtu vispār augstprātīgi apvainoties, jo šī krīze un šie apstākļi skar pilnīgi cilvēkus. Es mēģinu domāt globālāk šobrīd, ne tik ļoti personiski, lai gan, protams, notikums ir ļoti personisks."

Atlaižamo aktieru sarakstā ir arī aktrise Sarmīte Rubule, kura raidījumam "Kultūršoks" komentāru atteica, jo teātris pagaidām nav nācis klajā ar oficiāliem paziņojumiem. Savukārt aktieris Mārtiņš Počs sakāmo solīja apdomāt un tad sazināties, bet rezultātā raidījums palika bez aktiera atbildes.

Juris Žagars stāsta, ka teātra piedāvājums aktieriem ietver sadarbības turpināšanu – kā ārštata aktieriem.

"Un ar tiem aktieriem, ar kuriem mēs vienosimies, mēs arī turpināsim šādas attiecības. Ja mēs nevienosimies un ja tā būs štatu samazināšana, kas būs attiecīgi mūsu vienīgais instruments, ja mēs nevarēsim vienoties, tad mēs samazināsim štatus. Tad, protams, ārštata attiecības, visticamāk, nebūs iespējamas," atzīmē Žagars.

"Skatoties uz šiem aktieriem, subjektīvi es nesaprotu, kāpēc tieši šie, jo viņi visi ir ļoti labi aktieri, ar ko var darīt labas lietas. Tas ir kaut kāds Žagara un Kairiša redzējums vai arī, iespējams, vēl kaut kādas šauras elites redzējums, kā visam ir jābūt.

Gan Mārtiņš, gan Sarmīte taču ir tik spilgta un tik ļoti šarmanti, un Kaspars - viņš ir jauns un ļoti dziļš cilvēks pēc savas struktūras un dvēseles," komentē Aija Dzērve.

Juris Žagars šo aktieru sarakstu pamato ar noslogojumu: "Es lūdzu trupas vadību apkopot datus par pēdējām trijām sezonām – kādas lomas un cik daudz ir katram aktierim dots spēlēt iepriekšējās trijās sezonās. Par galveno lomu mēs piešķīrām piecus punktus, par otrā plāna lomu trīs punktus. Tātad lielāka atstarpe starp galveno lomu un otrā plāna lomu. Par epizodi – divus punktus, par masu skatu dalībnieku – vienu punktu, un tīri matemātiski sarēķinājām summas. Un šie aktieri atrodas lejas galā, tātad viņi faktiski ir bijuši vismazāk nodarbināti vismazākajās lomās šajā periodā."

Žagars turpina: "Bet tas vēl nebūtu tas galvenais kritērijs, tālāk ir kritērijs – nākamā sezona. Vai šobrīd pēc šiem aktieriem ir pieprasījums nākamajā sezonā. Diemžēl, ņemot vērā, ka nākamā sezona vispār ir ļoti neskaidra, mēs vairāk vai mazāk varam plānot varbūt pirmos divus iestudējumus, kas notiks tālāk – mums nav skaidrs, un indikatīvi pieprasījuma nav pēc šiem aktieriem."

Izvērtēšanas metodi apšauba Kaspars Zāle: "Man bija paredzēts diezgan nopietns darbs pie Regnāra Vaivara "Trīs draugos". Man teica, ka nākotnē pienesums nav paredzēts – tā teikt nav korekti, jo šobrīd zinu, ka Regnārs ir gatavs strādāt ar mani, un tā ir pietiekami nopietna loma. Es zinu, kā arī Boriss Frumins ar mani ir gatavs strādāt, un es esmu apstiprināts Dailes teātra izrādē "Vecākais dēls" arī uz nākamo sezonu un attiecīgi arī vienai no galvenajām lomām."

Viņš norāda: "Protams, tie argumenti bija, ka man jāpanāk pretī šajā situācijā teātrim un ka gan jau es sevi vēl pierādīšu, un ka esmu pirmais aiz strīpas, mani ņems atpakaļ, bet es tā padomāju, ka man jau nav nekādu garantiju tam visam."

Paralēli četru mākslinieku atbrīvošanai martā Dailes teātris darbā pieņēmis jaunos aktierus Kārli Arnoldu Avotu un Tomu Veličko. Patlaban rit pārrunas ar Valmieras Drāmas teātra pirmā plāna spēlmaņiem par pievienošanos Dailes teātra trupai.  

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu