FKTK piemērojusi "Citadeles bankai" 647 070 eiro naudas sodu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemērojusi AS "Citadele banka" soda naudu 647 070 eiro apmērā par 2018. gadā konstatētiem pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā, aģentūru LETA informēja komisijā.

FKTK un "Citadeles banka" arī noslēgušas administratīvo līgumu par 2018.gadā FKTK veikto bankas darbības pārbaudi, abām pusēm vienojoties par nepieciešamo pasākumu veikšanu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomas tālākai pilnveidošanai.

FKTK skaidro, ka 2018. gadā bankā veica regulāro klātienes pārbaudi, kuras laikā konstatēja, ka iekšējās kontroles sistēmā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā bija atsevišķi trūkumi. Banka nebija nodrošinājusi savai darbībai un klientiem piemītošo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku pārvaldīšanai pietiekamu atsevišķu iekšējās kontroles sistēmas komponenšu darbību.

Kā piemēru FKTK min, ka atsevišķos gadījumos banka nebija ieguvusi un dokumentējusi pamatojošu informāciju par klienta patieso labuma guvēju. Tāpat atsevišķos gadījumos "Citadele banka" nebija pievērsusi pietiekamu uzmanību klientu veiktajiem sarežģītiem, savstarpēji saistītiem darījumiem un nebija ieguvusi klientu saimniecisko darbību pamatojošus dokumentus. Konstatēti arī gadījumi, ka nav nodrošināta savlaicīga un kvalitatīva klienta izpētes veikšana un tās dokumentēšana, kā arī banka nebija savlaicīgi lēmusi par darījuma attiecību ar klientu izbeigšanu, ja nav bijis iespējams veikt klienta padziļināto izpēti.

"Citadele banka" izstrādājusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanas pasākumu plānu iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanai un efektivitātes nodrošināšanai. Šajā plānā noteiktais bankai jāievieš līdz gada beigām jeb 31. decembrim.

Par pārkāpumiem FKTK bankai ir piemērojusi soda. Nosakot tās apmēru, ņemts vērā, ka līguma noslēgšanas brīdī banka jau ir veikusi daļu no pasākumu plānā noteiktajiem pasākumiem, piemēram, "KYC ("Pazīsti savu klientu") Kompetences centra" izveide, dokumentācijas un informācijas tehnoloģiju sistēmu turpmāka uzlabošana, papildu personāla piesaiste, kā arī ir uzsākusi pasākumus klientu bāzei piemītošā riska mazināšanai.

Pēc FKTK sniegtās informācijas, banka apņēmusies šogad iekšējās kontroles sistēmas stiprināšanai veikt finanšu līdzekļu ieguldījumu 2 335 000 eiro apmērā.

LETA jau vēstīja, ka banka "Citadele" pagājušajā gadā strādāja ar 38,976 miljonu eiro peļņu, kas ir par 18% vairāk nekā 2019.gadā, savukārt "Citadeles" grupas peļņa pērn bija 36,504 miljoni eiro, kas ir par 4,8% vairāk nekā 2018. gadā, liecina bankas publiskotā informācija.

2018. gadā banka "Citadele" guva 33,037 miljonu eiro peļņu, bet "Citadeles" grupa nopelnīja 34,846 miljonus eiro.

2015. gada 20. aprīlī Privatizācijas aģentūra pabeidza valstij piederošo bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, Latvijas valdības apstiprinātā investora "Ripplewood" meitaskompānijai ASV "RA Citadele Holdings LLC" un 12 starptautisku investoru grupai kļūstot par bankas 75% plus vienas akcijas īpašnieku. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) īpašumā saglabājusi 25% mīnus vienu bankas akciju.

Šī gada martā amatu pameta bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis, kurš "Citadeli" vadīja kopš 2012. gada.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu