Pompeo: Ir milzīgi pierādījumi, ka koronavīrusa pirmavots ir Ķīnas laboratorijā (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo apstiprināja prezidenta Donalda Tramps izvirzītos pieņēmumus par koronavīrusa izcelsmi, svētdien, 3. aprīli, sakot, ka "ir milzīgi pierādījumi", ka tas radies laboratorijā Uhaņā, Ķīnā, kaut gan amerikāņu izlūkošanas aģentūras apgalvo, ka nav nonākušas pie secinājumiem šajā jautājumā, raksta ASV laikraksts "The New York Times".

Pompeo bija viens no vairākiem Trampa administrācijas ierēdņiem, kurš svētdienas rīta šovos apsprieda koronavīrusu. Kādreizējas CIP direktors ir viens no agresīvākajiem Ķīnas kritiķiem valdībā. Pompeo vairākkārt vainojis Ķinas Komunistu partiju par pierādījumu slēpšanu un ASV ekspertu nelaišanu Uhaņas Virusoloģijas institūtā.

Ķīnas valdība ir stingri noraidījusi, ka vīruss izmucis no laboratorijas, kādā brīdī minot, ka to radījusi ASV armija.

Laikraksts jau ceturtdien vēstīja, ka Trampa administrācija mēģināja izdarīt spiedienu uz izlūkdienestiem, lai tie meklē pierādījumus, kas apstiprinātu teoriju par vīrusa sākšanos laboratorijā. Daži izlūkošanas analītiķi bažījās, ka spiediens radītu neobjektīvus slēdzienus un ka to varētu izmantot kā politisku ieroci, pieaugošajā cīņā ar Ķīnu.

Ceturtdien ASV Nacionālā izlūkošanas direktora birojs izplatīja paziņojumu, ka turpina "stingri izmeklēt jauno informāciju un izlūkošanas datus", lai noskaidrotu, vai slimības uzliesmojums sākās no slimiem dzīvniekiem vai arī "tas bija Uhaņas laboratorijā notikušia negadījuma rezultāts".

Teorijas viena otru neizslēdz. Daži ierēdņi, kuri iepazinušies ar slepeniem izlūkošanas ziņojumiem, saka, ka ir iespējams, ka ar koronavīrusu inficēts dzīvnieks tika iznīcināts, un procesa laikā nejauši inficējies darbinieks.

Tajā pašā dienā Tramps sacīja, ka viņš ir diezgan pārliecināts, ka laboratorija ir uzliesmojuma avots, bet, kad viņu aicināja uzrādīt pierādījumus, viņš sacīja: "Es nedrīkstu jums teikt."

Trampam ir galavārds, lemjot par dokumentu atslepenošanu, un viņš to ir darījis tad, kad tas nāk par labu viņa mērķiem, piemēram, publiskojot slepenus satelītuzņēmumus ar Irānas raķešu palaišanas iekārtām.

Svētdien runājot kanāla ABC raidījumā "This Week", Pompeo arī kritizēja Ķīnas lēmumu izraidīt amerikāņu žurnālistus no laikrakstiem "The New York Times", "Washington Post" un "The Wall Street Journal", kā arī par valdības centieniem apklusināt ārstus, kuri jau uzliesmojuma sākumā centās brīdināt par koronavīrusu.

"Mēs redzējām, ka tie, kuri centās par šo ziņot - medicīnas darbinieki Ķīnā - tika apklusināti. Viņi aizliedz strādāt žurnālistiem - visas tās lietas, kā darbojas autoritāri režīmi, ir tas, kā strādā komunistu partijas," sacīja Pompeo. "Šis ir klasisks piemērs komunistu centieniem izplatīt nepatiesu informāciju."

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu