Linda Leen dalās atmiņās par PSRS laikā piedzīvotu notikumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Nesen iznāca pilnmetrāžas spēlfilmas "Mātes piens" reklāmas rullītis, kurš izpelnījās lielu uzmanību visā Latvijā. To komentēja arī mūziķe Linda Leen, pati atminoties notikumus no savām bērnības dienām.

Ar atmiņām un viedokli par gaidāmo filmu viņa dalījās vietnē "Instagram". 

Noskatījos filmas “Mātes piens” pirmo tīzeri. Pirmkārt, riktīgs prieks par Noras Ikstenas grāmatas panākumiem gan mājās, gan pasaulē un to, ka sekos, cik var spriest pēc redzētā, kvalitatīvs ekranizējums. Otrā dzīvā sajūta ienāca caur video iekļautajām Latvijas PSRS himnas taktīm, kas manī izsauca veselu asociāciju paisumu.

Ieraudzīju sevi mazu, apmēram devītā dzīves gada vasarā vecāsmātes laukos, 6:00 no rīta mani pamodina vienīgā radio stacija ar ikrīta melodiju un vārdiem, kuru uz to brīdi jau zinu no galvas.

Bet šoreiz tas mani nemaz nedara dusmīgu, drīzāk patīkami satrauc, jo man pirmoreiz ir uzticēts lielais, zaļais vecātēva velosipēds, ar kuru man jātiek 12 km līdz ciema centram pēc maizes. Uz vaskadrānas klātā ķēķa galda, pie kura sēžot var redzēt dabas mainīgo omu, guļ divas plakanās Abavas baltmaizes šķēles ar sviestu, pēc siltumnīcas smaržojošie tomāti ar sīpolu ripiņām, porcelāna fabrikas krūzītē gaišzilām puķītēm un vietumis apskrupušu zelta kantīti kūp cigoriņu kafija ar pienu. Es aizsienu kedas, dungoju līdzi un nenojaušu, ka vakarā man būs jādakterē nobrāztais celis un nākamajā vasarā būs jāmācās jau citas varas slavas dziesma.

Bija daudz gadu pagājis, kopš biju šo kompozīciju dzirdējusi. Patiesi skaista, plūstoša, harmoniska, viegli ieguļas atmiņā, pat varētu teikt- ar hīta potenciālu. Un tagad aizdomājos par to, kā laikmetu straujie pagriezieni izrīkojas ar mākslinieku un viņam atvēlēto radīšanas nogriezni viņa dzīvē, kad nu vēsturiski ir iegadījies piedzimt. Ideoloģijas iesprostotā un saturiski nobadinātā daiļrade režīma laikos, un tad - varas atkal mainās un viss Tavs radošais, cenzūras elles lokus izgājušais darbs pēkšņi nav “legit” un neviens to neatskaņo un neizstāda. Un nevis tāpēc, ka nebūtu labs gana, vienkārši tam nav laikmeta “relišu”. Nē, nē, šis necik nav stāsts par nostalģiju. Tikai par tīro, skaisto radošo enerģiju un tās manifestāciju," rakstīja mūziķe. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LINDA LEEN (@linda_leen_) on

Filmas projekts tiek veidots pēc populārā rakstnieces Noras Ikstenas romāna “Mātes piens” motīviem. Filmas režisore ir Ināra Kolmane, scenārija autors Arvis Kolmanis. Kacekļa filmēšanā piedalījusies starptautiska komanda – operators Rolandas Leonavičius (Lietuva), mākslinieki Algirdas Garbačiauskas (Lietuva) un Elena Šimulynaitė (Lietuva), rekvizitore Dace Rožlapa, kostīmu māksliniece Evija Džonsone, grima māksliniece Gunda Zvirbule, producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone, u.c.

Šobrīd galvenajai mātes lomai izvēlēta aktrise Maija Doveika, mātes lomai jaunības gados Elīna Vaska un meitas lomai Rūta Kronberga, kura spēlēja mazo meiteni Billi filmā “Bille”.

Filmu "Mātes piens" plānots veidot kā starptautisku projektu, piesaistot starptautiskos kopproducentus un citu valstu radošos speciālistus. Viens no topošā filmas projekta partneriem jeb kopproducentiem jau kopš filmas projekta sākuma ir arī Latvijas tehnoloģiju un izklaides uzņēmums SIA Tet.

Pirmie kadri: "Mātes piens".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu