Speciālisti brīdina: Ērces šogad ir vairumā un īpaši asinskāras (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ērce. Ilustratīvs attēls
Ērce. Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Novērots, ka šogad ērces ir daudz kuplākā pulkā nekā pērn. Infektologi par to ir noraizējušies, jo ērces šobrīd ir ļoti infekciozas. Arī veterinārārsti secinājuši, ka šogad īpaši daudz suņu cieš no ērču pārnēsātā asins parazīta – babēzijas. Katru nedēļu dzīvnieku ārstu palīdzība nepieciešama vismaz desmit suņiem. Kā ar ērcēm sadzīvot, un kāpēc to šogad ir tik daudz, vēsta LTV raidījums "4. studija".

Ērču pētnieks Voldemārs Spuņģis to, ka ērces šogad ir lielā daudzumā un īpaši niknas, skaidroja ar silto ziemu, kuras laikā tās nav aizgājušas bojā. Ērces spēj dzīvot divus, trīs gadus. Savukārt veselu gadu tās spēj nodzīvot piespiedu diētā, ja tā arī nav izdevies atrast maltīti.

Ērču mātīte dzīves laikā spēj izdēt teju tūkstoti pēcnācēju - to upuri ir mazie grauzēji, piemēram, peles.

"Kāpuri asinis sūc vienreiz, tad otrreiz to dara nimfas, un trešajā reizē asinis sūc jau pieaugušas ērces," raidījumam norādīja pētnieks. Vienlaikus viņš atzina, ka asins sūkšana izteiktāka ir mātītēm, jo tēviņi galvenokārt meklē mātīti, nevis barību.

"Ērces visu laiku gaida. Nadziņus tur gatavībā un, kad tas lielais, siltais, kustīgais iet garām, tad ķeras klāt," ērču darbību raksturoja Spuņģis.

Pagaidām zinātnieki nav pierādījuši, vai inficēta ērce uzvedas citādi nekā kukainis, kurš nepārnēsā cilvēkiem un arī suņiem bīstamus vīrusus.

Pētnieks gan atzina, ka neviens nepārbauda savvaļas dzīvniekus un to, vai viņi ir encefalīta vai borēlijas nēsātāji. "Mēs analizējam ērci, kas ir piesūkusies, bet baktērijas tās dabū no savvaļas dzīvniekiem," atklāja pētnieks.

Latvijas Infektoloģijas centrā ziņas par ērcēm saņemtas jau janvāra sākumā. Savukārt februārī mediķu palīdzību ērces noņemšanā lūdzis pirmais upuris.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" virsārste Velga Ķūse informēja, ka šogad Infektoloģijas centrā jau ir pārbaudītas vairāk nekā 200 ērces.

"Sliktā ziņa ir tā, ka 11 no šīm ērcēm bijušas inficētas ar ērču encefalīta vīrusu," sacīja virsārste.

Viņa vērsa uzmanību, ka šobrīd ērču inficētība ir 5,04 %, kas ir ļoti augsts rādītājs. Virsārste atzina, ka pēdējo reizi šāds inficētības procents bijis 2015. gadā. "Pērn bija pārbaudītas nedaudz vairāk kā 5 tūkstoši ērces, un no tām inficētas bija tikai 44," minēja Ķūse, norādot, ka pērn ar ērču encefalītu inficētas bija 0,82 procenti pārbaudīto ērču.

Infektologi uzsver, ka cilvēku no ērču pārnēsātajām vīrusa infekcijām (un arī - ne pret visām) spēj pasargāt tikai vakcīna. 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu