Zinātnieki atklāj, ka lamas varētu būt slepenais ierocis cīņā ar Covid-19 (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Iespējams, ka ilgi meklētais risinājums jaunajam koronavīrusam Covid-19 visu šo laiku ir bijis mums deguna priekšā, laiski košļājot burkānu. Viss, kas mums ir nepieciešams, ir lamas, vēsta medijs "The Guardian".

Pētījumā, kas tika publicēts pagājušajā nedēļā žurnālā "Cell", tika atklāts, ka antivielas lamu asinīs varētu radīt imunitāti pret koronavīrusu. Jācer, ka lamu antivielas varētu palīdzēt aizsargāt cilvēkus, kuri vēl nav inficējušies.

Pētījumu veica Teksasas universitāte, ASV Nacionālais veselības institūts un Ģentes Universitāte Beļģijā.

Sastopoties ar vīrusiem, lamu imūnsistēma izstrādā divu veidu antivielas. Pirmās ir līdzīgas cilvēku antivielām, otras ir daudz sīkākas. Tās pievienojas vīrusa izaugumiem, liedzot kaitēklim pieāķēties šūnai un tādējādi neitralizējot iebrucēju.

Starptautiskie pētījumi veikti ar četrus gadus vecu lamu Vinteru no Beļģijas. Vintera asinīs esošās antivielas jau bija pierādījušas, ka spēj cīnīties ar SARS un mēri, liekot pētniekiem spekulēt, ka tās varētu darboties arī pret Covid-19 - un patiešām, vismaz pirmie pētījumi ir pozitīvi.

"Ja tas darbosies, lama Vinters būs pelnījis statuju," laikrakstam "New York Times" sacīja Gentas Universitātes virusologs un pētījuma autors Ksavjers Salens.

Jebkuram lamu entuziastam šie jaunumi nedrīkst būt kā pārsteigums. Dzīvniekiem jau izsenis izveidojusies dziednieka reputācija. Lamu asinīs atrodamās antivielas gadiem ilgi ir arī bijušas pētījumu pirmajā frontē pret HIV un citiem vīrusiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu