Video ⟩ Durbes jūras ērgļu "ģimenes drāma". Ornitologs skaidro situāciju (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jūras ērglis ligzdā Durbē
Jūras ērglis ligzdā Durbē Foto: Latvijas Dabas fonds

Svētdien, 17. maijā, no jūras ērgļu ligzdas Durbē tiešraidē putnu mīļotāji vēroja asinsstindzinošus skatus - ņiprākie mazuļi atbrīvojās no vārgākā un jaunākā ģimenes locekļa, izmetot no ligzdas. Ornitologs Jānis Ķuze skaidro, kāpēc tas tā notika, vēsta raidījums "900 sekundes".

Ķuze ir tas, kurš jau devīto gadu izvieto tiešraides kameras pie putnu ligzdām un arī intervijas laikā viņš bija tām līdzās. Viņš norāda, ka plēsīgo putnu ligzdās, cīņā par barību mazāko cāļu izgrūšana no ligzdas ir ierasta lieta.

"Ja barība pietiek, tad lielāka iespēja, ka izdzīvos, ja maz barības, tad iespēja samazinās.

Šogad it kā barība netrūka un viņš varēja izdzīvot, bet šajā situācijā viņam nepaveicās," stāsta LDF ornitologs Jānis Ķuze.

Milda vēlāk izgrūsto mazuli atnesa atpakaļ uz ligzdu un rīkojās pēc dabas likumiem, kas cilvēkiem dažkārt nav saprotami.

Jānis Ķuze raidījumā uzsver, ka skatītāji putniem līdzi seko vairāk nekā simts valstīs. To skaits vienmēr pieaug reizēs, kad putnu ligzdās ir mazuļi un risinās kādi dramatiski notikumi. Šis gads ir visai veiksmīgs, jo daudzās ligzdās ir olas un jau izperēti mazuļi.

"Tiešsaistes kameras ļauj skatīties šīs norises tik tuvu kā mēs nekad iepriekš to neesam varējuši izdarīt un vienlaikus parādīt tik lielam cilvēku skaitam," raidījumā norāda Ķuze.

Latvijas Dabas fonda galvenais mērķis ir skatītāju piesaiste izglītošanas nolūkā. Desmit tiešraides kameras sniedz ziņas par dzīvniekiem ne tikai speciālistiem, bet arī ikvienam interesentam.

"Mums ļauj labāk saprast šīs norises, kas dabā notiek un tas ļauj cilvēkiem ar pavisam citu sapratni skatīties uz šīm norisēm," pauž ornitologs.

Kameras šogad ir pie deviņām putnu ligzdām, bet desmitā kamera atrodas zem ūdens. Jānis Ķuze norāda, ka viņš meklē interesantākās iespējas uzstādīt kameru un zemūdens dzīves atainošana šķitusi aizraujoša. Tāpēc jau otro sezonu skatītājiem ir iespēja sekot arī nēģu nārstam.

Video: Raidījuma "900 sekundes" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu