Maskavā miris "Hitlera aligators", kurš kara laikā pārdzīvoja Berlīnes bombardēšanu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Aligators, kurš Berlīnē pārdzīvoja Otro pasaules karu un par kuru klīda nepatiesas baumas, ka tas piederēja Ādolfam Hitleram, miris Maskavas zoodārzā.

"Vakar no rīta mūsu Misisipi aligators Saturns nomira no vecuma. Viņam bija apmēram 84 gadi - visnotaļ godājams vecums," sacīts zoodārza paziņojumā. "Maskavas zoodārzam bija gods turēt Saturnu 74 gadus. Viņš daudzus no mums redzēja kā bērnus. Cerams, ka nelikām viņam vilties."

Drīz pēc piedzimšanas ASV Saturns 1936. gadā tika uzdāvināts Berlīnes zoodārzā. Viņš izbēga 1943. gadā, kad tas tika bombardēts. 

Britu karavīri viņu atrada trīs gadus vēlāk un atdeva Padomju Savienībai. Kā viņš pavadīja šos trīs gadus, joprojām ir noslēpums, taču kopš 1946. gada jūlija Saturns dzīvoja Maskavā.

Zoodārzs ziņoja, ka Saturns pazina savus kopējus, viņam ļoti patika masāžas ar birsti, taču nokaitināts viņš spēja ar zobiem salauzt tērauda barošanas stangas un cementa gabalus.

Misisipi aligatori savvaļā parasti nodzīvo 30-50 gadus. Saturns, iespējams, bija pasaulē vecākais savas sugas pārstāvis, taču to nav iespējams droši pateikt. Arī Belgradas zoodārzā, Serbijā, mīt kāds aligatoru tēviņš, kuram jau ir pāri 80.

Taču jāšaubās, ka kāda cita aligatora dzīvesgājums varētu sacensties ar Saturna. Detaļas, kas ieguva visplašāko rezonansi, ir tar, ka Saturns bijis daļa no Hitlera personīgās kolekcijas, tomēr tā nav taisnība.

"Gandrīz uzreiz pēc dzīvnieka ierašanās, parādījās mīts, ka tas it kā ir no Hitlera kolekcijas, nevis no Berlīnes zoodārza," vēsta aģentūra "Interfax".

Nav skaidrs, kā šīs baumas sākās. Maskavas zoodārzs šīs baumas noraidīja, uzsverot, ka "dzīvniekiem nav vietas politikā un tiem nevajag likt atbildēt par cilvēku grēkiem".

Saturna pārsteidzošo izbēgšanu 1943. gadā diez vai kādreiz varēs izskaidrot. Naktī uz 23. novembri plaši pilsētas apgabali tika smagi izpostīti, tostarp rajons, kur atrodas zoodārzs.

Bombardēšanā tika nogalināti tūkstošiem cilvēku, arī daudzi zoodārzi dzīvnieki zaudēja dzīvības.

Zoodārza akvārija māja saņēma tiešu trāpījum. Pēc viena ziņojuma, garāmgājēji un ielas redzēja četru krokodilu līķus, ko bija izmetis spēcīgais sprādziens.

Taču Saturns kaut kā izdzīvoja, un nākamos trīs gadus pavadīja kara izpostītajā pilsētā, vidē, kas nav piemērota aligatoriem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu