Ultrasonogrāfija četrkājainajiem draugiem. Kad tā nepieciešama un kas jāņem vērā pirms procedūras

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Ne tikai cilvēkiem, bet arī dzīvniekiem ir iespējams veikt ultrasonogrāfijas procedūru. "PetCity" klīnikas veterinārārste ar specializāciju mazo dzīvnieku ultrasonogrāfijā Oksana Jankauska pastāstīja, kas jāņem vērā saimniekiem pirms ultrasonogrāfijas veikšanas mājdzīvniekiem un kā šī procedūra tiek veikta.

Kas ir ultrasonogrāfija un kā tā tiek veikta mājdzīvniekiem?

Ultrasonogrāfija ir neinvazīva attēlveidošanas metode, kas ļauj redzēt ķermeņa iekšējās struktūras, reģistrējot ultraskaņas viļņu atstarojumus.

Eksperte informēja, ka ultrasonogrāfijas procedūras laikā tiek izmantoti augstas frekvences skaņas viļņi, kas cilvēkam nav dzirdami. Tos izmanto tādēļ, lai iegūtu ķermeņa struktūru attēlus. Kad skaņas viļņi ir novirzīti uz ķermeni, daži tā audi, caur kuriem tiek pārraidīta ultraskaņa, tos absorbē, bet citi atstaro, pārraida atpakaļ. Skaņas viļņus, kas tiek novirzīti atpakaļ, ultraskaņas aparāts apstrādā un pārveido par noteiktas ķermeņa zonas divdimensiju attēlu.

"Pirmo reizi ultrasonogrāfija veterinārmedicīnā tika izmantota grūsnības diagnosticēšanai. Ultrasonogrāfija ir ārkārtīgi noderīga vēdera dobuma orgānu izmaiņu identificēšanā un procesa vizualizācijā," sacīja Jankauska.

Ultrasonogrāfijas procedūra

"Ultraskaņas izmeklējums ir pilnīgi nesāpīga procedūra. Dzīvnieki tiek izmeklēti guļus pozīcijā uz muguras, daži dzīvnieki skenēšanas laikā mēdz aizmigt.

"Lai veiktu ultrasonogrāfisku izmeklēšanu, vairumā gadījumu dzīvnieka apmatojums vēdera apvidū ir jānoskuj līdz ribu lokam," sacīja Jankauska, jo, tā kā ultraskaņas viļņi netiek pārraidīti pa gaisu, rokas zonde obligāti nonāk saskarē ar ādu. "Biezajā dzīvnieku apmatojumā ir daudz gaisa burbulīšu, kas neļauj ultraskaņas viļņiem iziet cauri, un tad orgānu vizualizācija ir neiespējama."

Jankauska atzīmē, ka dažos gadījumos, piemēram, diagnosticējot grūtniecību, var iegūt attēlus, iepriekš samitrinot apmatojumu un uzklājot lielu daudzumu ultraskaņas gela. Tomēr visos gadījumos ultraskaņas attēli būs labākas kvalitātes, ja pētāmā zona būs bez apmatojuma.

Tāpat eksperte norādīja, ka ultraskaņas izmeklējumi tiek veikti reālā laikā, tāpēc rezultāti tiek paziņoti uzreiz. "Dzīvnieka saimniekam pēc procedūras tiek izsniegts izmeklējuma apraksts par katru apskatīto vēdera dobuma orgānu un gala slēdziens."

"PetCity" klīnikas veterinārārste atzīmē, ka nomierinošo preparātu izmantošana parasti lielākajai daļai ultraskaņas izmeklējumu neesot nepieciešama. "To izmanto gadījumos, ja dzīvnieks ir ļoti nobijies, agresīvs vai izjūt stipras sāpes."

"Anestēziju ultrasonogrāfijas laikā izmanto, ja ir jāveic izmainīto orgānu citoloģija ultrasonogrāfijas pavadībā. Šo procedūru nozīmē pacienta ārstējošais ārsts, iepriekš saskaņojot ar saimnieku, ņemot vērā visus riskus un pilnībā izvērtējot procedūras nepieciešamību, kā arī iepriekš veicot asins recēšanas faktoru pārbaudi," sacīja veterinārārste.

Kas jāzina saimniekam pirms ultrasonogrāfijas procedūras?

"PetCity" klīnikas veterinārārste atzīmē, ka svarīgi ir dzīvnieku nebarot aptuveni astoņas līdz 12 stundas pirms izmeklējuma veikšanas.

Eksperte piebilst, ka pediatriskiem pacientiem tās būs aptuveni četras stundas pirms izmeklējuma. Tāpat bada diēta neattiecas uz akūtiem pacientiem - dzīvniekiem, kuri dažādu iemeslu vai slimību dēļ nedrīkst pārstāt ēst, un grauzējiem.

"Ūdens mērenos daudzumos ir atļauts. Ja dzīvnieks ierodas uz ultrasonogrāfiju paēdis, pilnvērtīga kuņģa izmeklēšana kļūst apgrūtināta vai neiespējama, kā arī ir apgrūtināta blakusesošo orgānu vizualizācija," norādīja Jankauska.

Eksperte informēja, ka pirms ultrasonogrāfiskā izmeklējuma nav vērts lietot preparātus, kas mazina gāzu veidošanos gremošanas traktā.

Ultrasonogrāfijas procedūru ir iespējams veikt "PetCity" Centrālajā un Viesturdārza filiālēs. Plašāka informācija meklējama "PetCity" mājaslapā, kā arī zvanot uz klīniku norādītajiem tālruņiem.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu