Vai D3 vitamīns palīdz izvairīties no saslimšanas? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Pašlaik pasauli ir pārņēmis jaunais koronavīruss, liekot daudziem baidīties par savu veselības un imunitātes izturību. Infektologi visā pasaulē brīdina, ka šis vīruss nešķiro nevienu ne pēc tautības, ne statusa vai rases. Vai ir kādas iespējas kā maksimāli izvairīties no riska saslimt un pasargāt sevi no koronavīrusa izraisītām komplikācijām?

Ārējā un sociālā piesardzība

Jebkurš var aiztaupīt sev lieku uztraukumu, ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus. Socializēšanās ierobežojumi, distances ierobežojumi vai regulāra roku un virsmu dezinfekcija, nebūs melots var glābt pat dzīvību.

Vitamīns D3 - imunitātes ietekmētājs

Cilvēka organisms ir gana sarežģīts mehānisms, kuru ikdienā apdraud tūkstošiem slimību - viss, ko varam darīt, ir būt piesardzīgiem esot sabiedrībā un stiprināt savu imunitāti. Gadījumā, ja saslimstam, organismam ir jābūt gana spēcīgam, lai spētu cīnīties ar vīrusiem. Vitamīns D ir viens no būtiskākajiem vitamīniem pilnvērtīgai organisma funkcionēšanai, turklāt pārāk zema D vitamīna esamība organismā novājina ne tikai imunitāti, bet arī elpceļus un plaušas, kas koronavīrusa gadījumā ir īpaši bīstami.

Pārāk zems D vitamīna līmenis cilvēkam var veicināt virkni slimību, tai skaitā plaušu infekciju saasinājumus , pneimoniju, migrēnas, depresiju un gripu. Patiesībā, jebkura slimība, kura var rasties novājinātas imunitātes dēļ, var būt D vitamīna trūkuma cēlonis.

D vitamīnu cilvēks var iegūt regulāri, 15 līdz 20 minūtes dienā, uzturoties saulē - tās ietekmē ādā rodas attiecīgās vielas. Tomēr, ņemot vērā, ka saules pieejamība un gadalaiku specifika mūsu platuma grādos to ierobežo, nākas domāt par alternatīvām.

Vitamīns D šķīst taukos. D3 vitamīns, izšķīdināts kaņepju vai pirmā spiediena eļļā, labāk  uzsūcās organismā. Tas tāpēc, ka dabīgo eļļu vielas, piemēram, olīvu eļļā esošie vitamīni A un E vai kaņepju eļļā - taukskābes omega-3, omega-6 - palīdz labāk uzsūkt holekalciferolu, jeb D3 vitamīnu.

D vitamīns līmenis organismā ļoti lielā mērogā nosaka to, kā katra cilvēka imūnsistēma reaģē uz infekcijām, tai skaitā arī tajos gadījumos, kad cilvēks jau ir saslimis. Piemēram, koronavīrusa gadījumā, jāveicina D vitamīna uzņemšana līdz pietiekamam līmenim, tādejādi aiztaupot organismam smagāku cīņu, mokoties ar elpceļu un ar tiem saistīto orgānu veselību. Tas, protams, nav vienīgais ārstēšanās veids, taču to var uzskatīt par profilaktisku ceļu uz veselu organismu.

Ja cilvēkam nav iespējas uzņemt D vitamīnu ar saules ietekmi, tad ķermeņa "rezerves" var papildināt ar pārtiku vai dabiskajām vitamīnu formām.

Nosaki savu D vitamīna līmeni

Tiek rekomendēts vienu reizi gadā laboratorijā ar asins analīzēm noskaidrot, kāds ir šī vitamīna līmenis. Kritisks līmenis ir mazāks par 10ng/ml, nepietiekams, ja ir no 10-30 ng/ml un pietiekams - 30-100 ng/ml. Saņemot asinsanalīžu rezultātus, var izdarīt tālākos secinājumus par D3 vitamīna papildināšanu organismā, vai tā līmeņa uzturēšanu, ja tas ir normas robežās.

Ja D3 vitamīns organismā trūkst, krasi jādomā par tā uzņemšanu ar pārtiku vai dabīgiem līdzekļiem. D2 vitamīns ir sastopams sēnēs, savukārt D3 vitamīns pārsvarā ir dzīvnieku un zivju (lasis, tuncis, sardīnes) izcelsmes produktos. 

Pārbaudi arī savu D vitamīna līmeni asinīs un nodrošini sev stipru imunitāti!

Raksts tapis sadarbībā ar "Valentis Pharma".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu