Latviešu dejotāja, kura nonākusi ASV protestu epicentrā, sniedz baisu ieskatu piedzīvotajā (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: instagram/ievabiteniece

Latviešu dejotāja Ieva Biteniece, kura slēgto robežu dēļ vairākus mēnešus atrodas ASV, sociālajos tīklos dalījusies ar ieskatu no protestiem Santamonikas pilsētā. 

Biteniece vietnes "Instagram" īsajos stāstiņos dalījusies ar vairākiem video, kurā stāsta par piedzīvoto Santamonikā svētdien, 31. maijā. 

Kā zināms, ASV vairākās pilsētās šobrīd notiek protesti un nekārtības, kurās cilvēki iziet ielās, iestājoties pret rasismu un policijas brutalitāti. 

Protestos piedalījusies arī Biteniece, kura dzīvo viena kvartāla attālumā no notikumu epicentra.

Viņa vēsta: "Viss bija mierīgi, neviens nemēģināja uzbrukt. Policija vienkārši stāvēja, skatījās, un pēc brīža aizbrauca, pasakot: "Thank you. That was really nice." [Paldies, tas bija ļoti jauki.] Mums atbrīvoja ielu un mēs 17 kvartālus nogājām uz vienu pusi un 17 kvartālus atpakaļ."

Lai arī sākotnēji Santamonikā protesti bija mierīgi, vēlāk ielās pavērās cita aina.

"Es nespēju noticēt tam, ko es tikko redzēju. Cilvēki nāk ar kuvaldām, sit logus ārā, zog visu pēc kārtas. Viņi skrien, grūstās, viss ir stiklos, policija stāv malā un uz to visu noskatās, protestanti noskatās uz to, ka vienkārši brutāli tiek iznīcināta pilsēta. Mašīnas, kas stāv, tiek sistas, viss tiek apzagts. Protestanti bezpalīdzīgi stāv ar savām zīmītēm, un saka "Please, stop!" [Lūdzu, apstājieties]. Tas viss beigsies traģiski, ļoti traģiski," situāciju ieskicē Biteniece.

Viņa atklāj, ka tika noteikta komandantstunda, un pēc plkst. 16.00 visiem jāatrodas mājās. Tiesa, arī pēc noteiktā laika turpinājās uzbrukumi.

"Būt klāt šādā vēstures stundā man šķiet ir ļoti vērtīgi. Es esmu par taisnīgumu, es esmu par to, lai tāda lieta kā rasisms nebūtu, jo tas man ir pilnīgi nesaprotami. Ja man atliek tikai aiziet un parādīt savu nostāju, kāpēc to nedarīt? Es nekad neesmu piedalījusies protestā, jo man nav par ko protestēt. Es esmu balta, priviliģēta, blonda meitene no Eiropas, man viss ir kārtībā. Bet mums šādiem cilvēkiem ir jāiestājas par tiem, kuriem nav iespēju justies droši ikdienā," domās dalās Biteniece.

"Tie nežēlīgie, tie kas zog, dedzina, iznīcina mantu un uzbrūk - tie nav protestanti, tie ir noziedznieki!" - rezumē viņa.

Foto: instagram/ievabiteniece

Jau vēstīts, ka Mineapolē 29. maijā tika aizturēts policists Dereks Šovens, kurš apsūdzēts par aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāvi.

Šovens bija redzams sabiedrības sašutumu izraisījušajā video, vismaz piecas minūtes turot celi uz aizturētā Floida kakla. Protesti sākās pēc tam, kad sociālajos medijos parādījās video ar Floida aizturēšanas gaitu. 

46 gadus vecais Floids pirmdien Mineapolē tikai aizturēts, policijai izmeklējot apsūdzības par viltotas banknotes izmantošanu.

Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot. Viens no policistiem tur celi uz Floida kakla. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu