Valsts kontrole plāno pētīt KNAB, VID un VP izbeigtus kriminālprocesus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dokumenti tiesā. Ilustratīvs attēls.
Dokumenti tiesā. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts kontrole (VK), piesaistot ekspertus, plāno pētīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Valsts policijas (VP) izbeigtus kriminālprocesus, liecina publiski pieejamā informācija.

VK maija otrajā pusē izsludinājusi iepirkumu, lai izvēlētos ekspertus, kas sniegs konsultācijas, vērtējot KNAB, VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes un VP lietvedībā bijušus kriminālprocesus, kas ir izbeigti vai kuros stājies spēkā attaisnojošs spriedums, veicot to juridisko analīzi un sniedzot vērtējumu.

Iepirkums sastāv no trīs daļām, un kopumā konsultantiem varētu izmaksāt aptuveni 30 000 eiro. Piedāvājumi jāiesniedz līdz trešdienai.

VK veic lietderības revīziju, kuras mērķis ir pārliecināties, vai spēkā esošais normatīvais regulējums un atbildīgo institūciju darbība tām noteikto funkciju izpildē nodrošina efektīvu noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā izmeklēšanu un iztiesāšanu.

Viena no revīzijā piemērotajām metodēm minēto jautājumu izvērtēšanai ir tādu kriminālprocesu izlases veidošana, kuros pirmstiesas izmeklēšanu ir veicis KNAB, VID un VP. Ekspertiem būs jāizpēta deviņi KNAB, deviņi VID un 12 VP izmeklētu kriminālprocesu materiāli.

Ekspertiem būs jāpēta atbildes uz vairākiem jautājumiem, piemēram, ekspertiem būs jāskaidro, vai izbeigšanas juridiskais pamatojums atbilst faktiskajiem no kriminālprocesa lietas materiāliem konstatējamiem apstākļiem. Tāpat speciālistiem būs jāskaidro, vai lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu satur izvērstu argumentētu pamatojumu, no kura ir skaidri saprotams, kādēļ lieta tiek izbeigta.

Ekspertiem arī būs jāskaidro, vai konkrētajā kriminālprocesā izmeklēšanu var raksturot kā intensīvu, bez būtiskiem pārtraukumiem, vai nav saskatāmas pazīmes tam, ka izmeklēšana netika veikta pietiekami, vai pietiekami intensīvi, kas bija par iemeslu vai sekmēja vēlāku lietas izbeigšanu.

Tāpat ekspertiem būs jāskaidro, vai izmeklēšanu uzraugošais prokurors ir pietiekami iesaistījies pirmstiesas izmeklēšanā kopš kriminālprocesa sākšanas visā tās gaitā vai tikai noslēgumā, vai nav saskatāms iespējams sadarbības trūkums starp izmeklētāju - procesa virzītāju un uzraugošo prokuroru.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu