"Tas, kā viņš nomira, bija pilnīgi bezjēdzīgi." Kas notika mirušā Džordža Floida dzīves pēdējās 30 minūtēs (30)

Foto: EPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

ASV skāruši plaši valsts mēroga protesti rasisma uzplaiksnījuma dēļ. Daudzi ASV iedzīvotāji metušies protestēt par melnādainā vīrieša Džordža Floida nāvi, kurā tika apsūdzēts policists Dereks Šovens, vēsta britu raidorganizācija BBC.

46 gadus vecais Floids mira pēc tam, kad tik brutāli arestēts pie kāda veikala Mineapolē.

25. maijā pasauli pāršalca kāds video, kurā bija redzams Floida aizturēšanas brīdis. Policists Šovens bija nometies ceļos un ar vienu ceļgalu spieda Floida kakla, kamēr viņš gulēja uz zemes.

Šovens vismaz piecas minūtes turēja celi uz aizturētā Floida kakla. Tikmēr aizturētais lūdzās, lai policists noņem celi no viņa kakla, jo viņš nespēja paelpot.

Pēc notikušā Mineapolē sākās plaši nemieri, kuros cilvēki aicināja Šovenu apcietināt. Pret 44 gadus veco policistu piektdien, 29. maijā, tika izvirzīta apsūdzība par slepkavību.

Viss notika 30 minūšu laikā

Galvenie notikumi, kas beidzās ar Floida nāvi, notika aptuveni 30 minūšu ilgā laika periodā. Balsoties uz aculiecinieku ziņojumiem un video ierakstiem, aplūkosim informāciju, kas zināma līdz šim.

Viss sācies ar to, ka 25. maija vakarā Floids iegājis "Cup Food" veikalā, lai nopirktu cigaretes. Pārdevējam viņš iedevis 20 ASV dolāru banknoti, taču veikala darbinieks uzskatīja, ka tā ir viltota un izsauca policiju.

Floids Mineapolē bija dzīvojis jau vairākus gadus, taču viņa dzimtā pilsēta bija Hjūstona. Līdzīgi kā vairāki citi viņa tautieši, arī Floids Covid-19 pandēmijas dēļ bija palicis bez darba.

Floids regulāri viesojās "Cup Food" veikalā, bet veikaliņa īpašnieks Maiks Abumajalehs atklājis, ka Džordžs vienmēr bijis laipns, smaidīgs un citiem veikala apmeklētājiem problēmas nesagādāja.

Tiesa, veikala īpašnieks liktenīgajā dienā neesot atradies notikuma vietā. Pārdevējs bijis kāds gados jauns pusaudzis, kurš rūpīgi sekojis pieņemtajam protokolam un izsaucis policiju.

Pulksten 20.01 pārdevējs zvanīja uz glābšanas dienestu un sacīja, ka pieprasījis cigaretes atpakaļ, taču Floids tās neesot atdevis. Pusaudzis sacīja, ka Floids bijis piedzēries un neesot spējis sevi kontrolēt.

Pulksten 20.08 veikalā ieradušies divi policisti, bet Floids ar diviem citiem cilvēkiem sēdējuši mašīnā turpat ap stūri.

Tuvojoties mašīnai, viens no policistiem - Tomass Leins - izvilka ieroci un pavēlēja Floidam izkāpt no transportlīdzekļa ar paceltām rokām. Veicot izmeklēšanu, prokurori uzskatīja, ka ieroča izvilkšana neesot bijusi nepieciešama.

Tālāk Leins piegājis pie mašīnas un ar spēku mēģinājis izvilkt Floidu no spēkrata. Amerikānis pretojies, lai netiktu saslēgts rokudzelžos.

Kad policistiem izdevās Floidu saslēgt rokudzelžos, vīrietis nomierinājās un policisti viņam izstāstīja, ka viņš tiek apcietināts par viltotas naudas izmantošanu. Pēc tam likumsargi centās vīrieti izvilkt un iesēdināt savā dienesta mašīnā, bet Floids sāka atkal pretoties.

Pulksten 20.14 Floids sastinga un nokrita zemē. Pēc ziņojumā teiktā, Floids policistiem sacīja, ka viņam esot klaustrofobija. 

Tad notikuma vietā ieradās Šovens, kurš kopā ar vēl vairākiem citiem kolēģiem pārņēma darbu notikuma vietā. Ap pulksten 20.20 Šovens nogāza Floidu zemē un viņš gulēja ar seju pret zemi.

Tajā brīdī blakusesošie cilvēki sāka filmēt video, kurā Floids tika piespiests pie zemes. Šie video galu galā izrādījās pēdējie Floida dzīves mirkļi.

Policisti aizturēja Floidu, bet Šovens uzlika viņam uz kakla celi un spieda viņu ar spēku pret zemi. 

"Es nevaru paelpot," vairākas reizes kliedza Floids, lūgdamies policistiem, lai tie viņu nespiež pie zemes.

Saskaņā ar oficiālo policijas ziņojumu Šovens astoņas minūtes un 36 sekundes spieda celi Floida kaklā. Aptuveni pēc sešām minūtēm Floids vairs nereaģēja un pārstāja runāt. Tajā brīdī aculiecinieki sāka protestēt pret policistu darbībām un lūdza vīrieti atbrīvot.

Viens no likumsargiem devās pārbaudīt Floida pulsu, taču nespēja to sataustīt. Pulksten  20.27 Šovens no Floida kakla noņēma celi un vīrietis tika nogādāts slimnīcā. Aptuveni stundu vēlāk tika paziņots, ka Floids ir miris.

Dienu pirms savas nāves Floids sazinājās ar savu labāko draugu Herisu, kurš ieteica viņam meklēt jaunu darbu. Heriss atzina, ka Floids noteikti neesot bijis krāpnieks.

"Tas, kā viņš nomira, bija pilnīga bezjēdzīgi," sacīja Floida draugs Heriss.

"Viņš lūdza iespēju dzīvot. Kad tu centies tik ļoti ieviest ticību savam lūgumam, tad tu saproti, ka sistēma nav izstrādāta godīgi. Kad tas notiek atkārtoti, cilvēki sāk to darīt paši, tādēļ tagad likuma vārds nevienam vairs nav svarīgs," atzīmēja Heriss.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu