Vai labs miegs spēj ietekmēt labu veselību?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Cilvēka mūžs nesastāv tikai no darbiem un aktivitātēm - ļoti liela nozīme ir arī veselīgam un labam miegam. Miegā cilvēks savā dzīves laikā var pavadīt trešo daļu, tāpēc būtiski ir, lai tas būtu kvalitatīvs, nodrošinot cilvēka turpmākās gaitas ar enerģiju, dzīvesprieku un mundrumu.

Pilnvērtīgi izguļoties cilvēks palīdz arī savam organismam - miegs ir viens no veidiem kā palīdzēt savam ķermenim būt veselam un palīdzēt organismam cīnīties ar dažādām slimībām.

Ko dod kvalitatīva izgulēšanās?

Kad cilvēks guļ, viņa sirdsdarbība un elpošana kļūst mierīgāka, un vienlaikus pazeminās arī asinsspiediens, kā arī stiprāka paliek imunitāte. Miega laikā organisma šūnās uzkrājas un atjaunojas enerģija, tāpēc, ja miegs ir bijis pilnvērtīgs, cilvēks pamostoties jūtas mundrs, viegli spēj doties ikdienas gaitās un spēj labi veikt ikdienas uzdevumus.

Viens no laba miega ieguvumiem ir tas, ka tas ļauj arī apstrādāt dienas laikā iegūto informāciju un ļauj smadzenēm atpūsties, tāpēc bieži vien tiek lietots teiciens - "rīts gudrāks par vakaru".

Veselības problēmas - sekas sliktam miegam

Ilgstošs miega bads, nespēja izgulēties vai saraustīts miegs var novest pie nopietnām veselības problēmām, piemēram:

- ilgstošs nogurums, kas atņem darbaspējas

- paaugstināts risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām

- koncentrēšanās spēja, sajūta, ka prāts nav atpūties

- atmiņas traucējumi

- depresija vai veģetatīvā distonija

- risks saslimt ar akūtām saslimšanām vai pieļaut to nekontrolētu progresiju

Cilvēki, kuri nav ilgstoši izgulējušies, sāk kļūt nervozi un pavirši darbā, neuzmanīgi arī braucot pie stūres un citās vietās, kurās būtu vajadzīga uzmanība un koncentrēšanās, piemēram, miegainība mēdz būt viens no visbiežākajiem avāriju cēloņiem.

Ne tikai veselības problēmas uzsāk savu postošo ceļu, bet arī sociālā dzīve var kļūt nestabila - komunikācija ģimenē, draugu lokā un sabiedrībā kopumā var emocionāli "uzvilkt" un sabojāt attiecības ar līdzcilvēkiem.

Pirmie soļi pretī kvalitatīvam miegam

Vidēji miegā cilvēkam ir jāpavada astoņas stundas, tomēr bieži vien, lai cilvēks justos enerģijas pilns, šie laika termiņi katram var būt individuāli.

Lai būtu ērti gulēt, jāpadomā arī par guļamistabas vides iekārtojumu un guļvietas kvalitāti - ērts spilvens, izvēdināta telpa, tumsa un klusums ir tikai neliela daļa no tā, kas nepieciešams, lai varētu pilnvērtīgi izgulēties.

Ja darba režīms un ikdiena to ļauj, ieteicams ir veidot miega režīmu vienā un tajā pašā laikā, ieskaitot brīvdienas. Protams, miega režīms ir jāveido atkarībā no tā, cikos ir no rīta jāceļas un lai vakarā ejot gulēt būtu noguruma sajūta. Ar laiku nervu sistēmai rodas ieradums, kas pārkārtosies uz atpūtas režīmu.

Ne mazāk svarīgi ir arī tas, kādus pārtikas produktus un šķidrumu lietojam pirms miega. Nav ieteicams lietot kofeīnu saturošus produktus, piemēram, kafiju, limonādes un treknus vai asus ēdienus.

Saldākam miegam var lietot dabīgos līdzekļus, kuri satur melatonīnu, citronmētras, piparmētras vai melisu. Tās ļauj relaksēties, atslābināties un attiecīgi arī daudz vieglāk iemigt.

Lai vai kāds ir ikdienas ritms, padomājiet par savu veselību jau laikus un atminieties, cik labi reiz jutāties, jo miegs ir bijis dziļš, kvalitatīvs un pat "garšīgs", tāpēc tikai daži soļi, lai šo sajūtu atgūtu pavisam ātri! Lai saldi sapņi!

Raksts tapis sadarbībā ar "Valentis Pharma".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu