Pētījums: Viena no Āfrikas tektoniskajām plātnēm uzvedas jocīgi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Neliela tektoniskā plātne, kas izveidojusies Āfrikas kontinentā, rotē pretējā virzienā nekā citas. Zinātnieki uzskata, ka viņi ir atklājuši, kāpēc tā notiek. 

Mikroplātne, kas zināma kā Viktorijas plātne, ir viena no vairākām sekcijām Austrumāfrikas lūzumzonā jeb Lielā Rifta ielejā. 

"Austrumāfrikas lūzumzona jau sen ir zināma kā vieta, kur norisinās kontinenta šķelšanās. Turienes ainava ar savām ielejām un vulkāniem ir brīnišķīgs šā procesa pierādījums," izdevumam "Newsweek" stāstīja pētniece Anne Glēruma. 

Glēruma ir zinātniskajā žurnālā "Nature Communications" publicētā pētījuma autore. Viņa saka, ka globālā pozicionēšanas sistēma ir parādījusi, ka Viktorijas mikroplātne pēdējos divus gadus kustas pretējā virzienā nekā citas. Iemesli tam zinātnieku aprindās joprojām tiek apspriesti. 

Foto: Anne Glerum

Iepriekš tika uzskatīts, ka rotācijas virziens ir saistīts ar mantijas plūsmu zem plātnes, jo tieši tajā vietā mantija paceļas tuvāk virszemei.

Tomēr pētījumā noskaidrojās, ka plātnes kustība ir saistīta ar litosfēru jeb ārējo cieto planētas akmens apvalku, kurā ietilpst planētas garoza un mantijas virsējais slānis, nevis pašu mantiju un tās plūsmu. Viņi atklāja, ka atsevišķi litosfēras reģioni ir vājāki, kas arī nosaka plātnes rotācijas virzienu. 

Pētnieki tagad plāno turpināt pētīt Austrumāfrikas lūzumzonu un izstrādāt reālistiskākus modeļus, kuros tiks ņemti vērā arī citi faktori, piemēram, mantijas plūsma. 

Kas ar Austrumāfrikas lūzumpunktu notiks nākotnē, nav īsti skaidrs, tomēr, visticamāk, pēc dažiem miljoniem gadu Austrumāfrika no pārējā kontinenta atšķelsies pavisam. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu