Nacistu simboli un "rasistisks mazulis". Trampa nedienas ar sociālajiem tīkliem turpinās (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Nepilnu mēnesi pēc tam, kad "Twitter" pirmo reizi ASV prezidenta Donalda Trampa tvītiem pievienoja brīdinājumu par faktu pārbaudi, "Facebook" aizvācis viņa pārvēlēšanas kampaņas reklāmas, kas ietvēra nacistiskās Vācijas simbolus, savukārt "Twitter" Trampa ierakstam par "rasistisku mazuli" pievienojis brīdinājumu par "manipulētu materiālu".

Sociālais tīkls "Facebook" ceturtdien, 18. jūnijā, paziņojis, ka aizvācis Trampa pārvēlēšanas kampaņas reklāmas, kas ietvēra simbolu, kurš nacistiskajā Vācijā izmantots politieslodzīto apzīmēšanai.

No "Facebook" izņemtās Trampa pārvēlēšanas kampaņas reklāma.
No "Facebook" izņemtās Trampa pārvēlēšanas kampaņas reklāma. Foto: AFP / Scanpix

"Mēs neatļaujam simbolus, kas reprezentē naidīgas organizācijas vai naidīgas ideoloģijas, ja vien tiem nav pievienots konteksts vai nosodījums," sacīja "Facebook" drošības politikas vadītājs Natenjels Gleičers.

"To mēs redzējām šajā gadījumā ar šo reklāmu, un visur, kur šis simbols tiktu izmantots, mēs rīkotos tāpat," viņš piebilda.

Runa ir par sarkanu apgāztu trīsstūri, kas izmantots reklāmā, kurā nosodīta "galēji kreiso pūļu" vardarbība un aicināts parakstīt petīciju pret antifašistu kustību "Antifa".

Laikraksts "Washington Post" skaidroja, ka nacisti izmantoja apgāztu trīsstūri, lai koncentrācijas nometnēs atzīmētu komunistus, bet pēc tam tas izmantots arī sociāldemokrātiem, liberāļiem un citu opozīcijas partiju pārstāvjiem.

Savukārt "Twitter" pievienojis brīdinājumu par "manipulētu materiālu" ASV prezidenta Donalda Trampa tvītam. Tajā samontēts video uzdots par raidorganizācijas CNN sižetu.

Trampa ceturtdien publicētais video balstīts uz 2019. gadā sociālajos tīklos lielu popularitāti ieguvušu klipu, kurā satiekas un apskaujas divi draugi - viens gaišādains un otrs melnādains.

CNN portālā tas tika publicēts ar virsrakstu "Divi mazi bērni parāda, kā izskatās īsti labākie draugi".

Savukārt Trampa versijā video rediģēts tā, lai izskatītos, ka gaišādainais puika dzenas pakaļ tumšādainajam. "Pārbijies bērns bēg no rasistiska mazuļa," vēsta paraksts, kam līdzās novietots CNN logo. Pēc brīža parādās cits paraksts, kas vēsta: "Rasistiskais mazulis droši vien balso par Trampu." CNN šādu sižetu nav pārraidījis.

Trampa publicētais video līdz piektdienas pusdienlaikam skatīts apmēram 12 miljonus reižu un retvītots 155 000 reižu.

"Problēma nav Amerika. Problēma ir viltus ziņas," vēsta Trampa publicētais video.

"Twitter" Trampa ierakstam pievienojis brīdinājumu, kas vēsta "manipulēts materiāls". Uzklikšķinot uz brīdinājuma, lietotājs tiek aizvests uz informāciju par video izcelsmi un patieso saturu.

Brīdinājums redzams, apskatot tvītu "Twitter" vietnē vai lietotnē.

Sociālie tīkli ilgstoši kritizēti par to, ka to platformās tiek izplatīta politiskā dezinformācija. "Twitter" nesen sāka pievienot brīdinājumus Trampa tvītiem. Maija beigās platforma atzīmēja divus Trampa tvītus kā "nepamatotus", kā arī paslēpa vienu no ASV prezidenta tvītiem aiz brīdinājuma par vardarbības glorificēšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu