"Kapitālisma kritika un sociālo alternatīvu meklējumi ir it visur." Vācijā atklāts Ļeņina piemineklis (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vācijas rietumdaļas pilsētā Gelzenkirhenē sestdien, 20. jūnijā, atklāts piemineklis Krievijas komunistu līderim Ļeņinam, kas kļuva iespējams pēc tam, kad tiesa mēģinājumus to nepieļaut bija noraidījusi.

Pieminekli Gelzenkirhenē uzstādīja nelielā Vācijas Marksistu-ļeņinistu partija (MLPD).

Atklāšanās ceremonija pulcēja vairākus simtus cilvēku, daudzi bija ieradušies ar sarkaniem karogiem.

"Kapitālisma kritika un sociālo alternatīvu meklējumi ir it visur. Mēs kritizējam to, ka nav publisku diskusiju par sociālismu kā alternatīvu," sacīja MLPD priekšsēdētāja Gabija Fehtnere.

MLPD iepriekš norādīja, ka šis ir pirmais šāds piemineklis bijušās Rietumvācijas teritorijā.

"Rasistu, antisemītu, fašistu, antikomunistu un citu vēstures reliktu pieminekļu laiks pavisam noteikti ir pagājis," iepriekš paziņojumā norādīja Fehtnere.

"Ļeņins bija pasaules vēstures mēroga domātājs, kas bija priekšā savam laikam, agrīnais cīnītājs par brīvību un demokrātiju."

Tomēr Gelzenkirhenē, kas atrodas Rūras apgabala centrā, ne visi priecājas par divus metrus augsto pieminekli, kas tapis bijušajā Čehoslovākijā 1957.gadā.

"Ļeņins reprezentē vardarbību, represijas, terorismu un šausminošas cilvēku ciešanas," marta sākumā rezolūcijā pauda Gelzenkirhenes-Rietumu apgabala padomes politiskā spektra centra partijas.

Padome apgabalā "necietīs šādus antidemokrātiskus simbolus", mudinot likt litā "visus tiesiskos līdzekļus", lai bloķētu pieminekļa uzstādīšanu.

Tomēr vēlāk martā federālās zemes augstākā tiesa Minsterē noraidīja padomes mēģinājumu apturēt pieminekļa uzstādīšanu, kas, kā skaidroja padome, atstās iespaidu uz apkārtējām vēsturiskajām ēkām.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu